Sporløs:

Maria (24) fant familien sin i TV 2-program – slik går det med henne i dag

Et radiobesøk gjorde underverker for Maria Flor Gjerde (24). Se hvordan det går i dag.

Maria Flor Gjerde havnet på barnehjem nesten med en gang etter at hun ble født. I papirene står det at faren og søsteren leverte henne til adopsjon fordi moren hennes døde.

Dessverre fremstår all informasjonen rundt Marias adopsjon som uklar, og spørsmålene er mange.

Til Kirkenes

Hun kom til Kirkenes da hun var fire år, og i en alder av 24 er hennes høyeste ønske å finne ut av fortiden.

– Det jeg lurer mest på er hvorfor jeg ble adoptert bort, og ikke storesøsteren min – og hva som egentlig skjedde med moren min da hun døde under fødselen, forteller Gjerde.

Hun forteller at hun har lyst til å finne ut mer om hvor hun kommer fra og om familien sin. Til tross for at hun har bodd i Norge hele sitt liv, føler hun inni seg at Peru også er et slags hjem.

– Da jeg kom til Norge følte jeg meg ganske annerledes. Det tok lang tid før jeg følte meg stolt over mine peruanske røtter, innrømmer hun.

Drar til Peru

Sammen med TV 2-programmet «Sporløs» drar hun tilbake til Peru i håp om å finne ut mer om sin egen barndom. Ønsket er å komme i kontakt med noen slektninger som kan fortelle mer om hvorfor det ble som det ble.

Se «Sporløs» på TV 2 Sumo nå!

Vel fremme i Peru, mer bestemt i byen Cusco, møter de etterforskeren og tolken David Nostas. Han har erfaring med forsvinningssaker i hele Latin-Amerika.

Tolken setter umiddelbart i gang prosessen med å finne historien til Maria på det lokale folkeregisteret.

Nostas finner kjapt ut at moren døde 24. mai i 1994. Maria er født 18. mai i 1994. Hun får også se et bilde av moren, noe hun aldri før har sett.

– Jeg har alltid lurt på hvordan hun så ut og hvor jeg fikk mitt utseende fra, smiler hun rørt.

Så du episoden av Sporløs og er nysgjerrig på hvordan det går med Maria i dag? Svaret får du i videovinduet øverst i saken.

Huskes av nonne

I Abancay, det lille stedet hun bodde sine første år, minnes Maria igjen mye. Hun kjenner umiddelbart igjen barnehjemmet hun bodde på. Der treffer hun også Lucia, en nonne som husker Maria fra tiden hun bodde på barnehjemmet.

– Alle likte henne for hun var så annerledes. Hun var så aktiv og lekte med alle, forteller nonnen til TV-kameraene.

I jakten etter Marias far tyr etterforskeren til den lokale radioen for hjelp. Og responsen er god. Noen ringer inn og sier at de kjenner faren hennes og at han bor i landsbyen Lucre som ligger 3000 meter over havet.

Her ser Maria møtet med sin biologiske familie for første gang:

Finner familien

Der finner de faren og tre søstre. De forteller at Maria bare veide ett kilo da hun ble født og at hun ble gitt til nonnene for å overleve. Faren har aldri glemt henne, og blir veldig følsom når han innser at hun har kommet hele den lange veien for å møte ham.

– Det er ingenting jeg ønsker mer enn å møte henne igjen, sier han.

Møtet blir tårevått. Både faren og søstrene blir svært emosjonelle av å se søsteren sin igjen.

– Jeg har en plass her. Jeg har blitt mer kjent med kulturen og området her. Det er som en drøm som har gått i oppfyllelse, avslutter hun.

Se hvordan det går med Maria og hennes biologiske familie i dag i videovinduet øverst i saken.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook