Danske eksperter hentet inn etter eksplosjon i Sandvika

Tirsdag morgen satte eksperter i gang arbeidet med å lette på trykket på de øvrige tankene etter at en eksplosjon gikk av ved Uno-X i Sandvika mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ettermiddag meldte Oslo politidistrikt om det at hadde vært en eksplosjon ved Uno-X ved Sandvika Storsenter.

Meldingen kom fra personer i området som hadde hørt et kraftig smell.

Nødetatene stilte med store styrker for å få kontroll på brannen og opprettet en sikkerhetssone rundt stasjonen i fare for ny eksplosjon.

Etter tre timer med store ressurser på stedet, meldte Oslo 110-sentralen på Twitter, at faren for en ny eksplosjon er liten.

Hentet inn eksperter

Gjennom natta har politi, brannvesen og representanter fra Uno-X jobbet ved stasjonen i Sandvika.

Natt til tirsdag ble to hydrogeneksperter fra Danmark hentet inn for å bistå politiet. Disse jobber i danske NEL, som har levert stasjonen, systemene og utstyret. Klokken seks startet de arbeidet med å lette trykket på de øvrige tankene.

På stedet er også en politipatrulje og to brannbiler.

HENTET INN EKSPERTER: Danske hydrogeneksperter er hentet inn for å bistå politiet etter eksplosjonen. Her jobber de fortsatt med etterslukking. Foto: Camilla Island/ TV 2
HENTET INN EKSPERTER: Danske hydrogeneksperter er hentet inn for å bistå politiet etter eksplosjonen. Her jobber de fortsatt med etterslukking. Foto: Camilla Island/ TV 2

– Ekspertene ankom stedet klokken 04.30, og gikk umiddelbart inn for å avklare situasjonen. Da de gjort sine undersøkelser, og fått sett de resterende tankene, konkluderte ekspertene med at de ville tømme dem. Det arbeidet, som er anslått å ta en time, startet like før klokken 6, sa operasjonsleder Vidar Pedersen til TV 2 klokken 06.10.

På grunn av dette arbeidet ble avkjøringen mot E16 og påkjøring fra E16 i retning mot Oslo er stengt, i tillegg til sperringer i Sandviksveien forbi Kjørbo.

Ikke gjort funn

Like etter klokken syv opplyste politiet på Twitter at sperringene er fjernet, og at trafikken går som normalt.

Innsatsleder i Asker og Bærum brannvesen, Sverre Junker, forteller til TV 2 at de fortsatt jobber med å kjøle ned anlegget etter gårsdagens eksplosjon. I natt ventet de på å få fagekspertise fra Danmark for å bekrefte at det ikke var noe trykk på de tre ståltankene med hydrogen.

FRA INNSIDEN: Slik ser det ut på innsiden av stasjonen etter mandagens eksplosjon. Foto: Camilla Island/ TV 2
FRA INNSIDEN: Slik ser det ut på innsiden av stasjonen etter mandagens eksplosjon. Foto: Camilla Island/ TV 2

– Det er de som monterer slike anlegg, så de har installasjonen og har fagkunnskap om dette her. De ser nå hva som har skjedd, og kan gjøre en god faglig vurdering på videre innsats.

Junker forteller at det ikke har blitt gjort funn av trykk på tankene.

– Det var som vi håpet og trodde skulle være situasjonen. Alt er stabilt, og da kunne vi også åpne opp for trafikk. Nå venter vi på krimteknikere fra politiet som kan begynne med åstedsundersøkelser, sier han.

Stenger ti stasjoner

Mandag ble det kjent at to andre hydrogenstasjoner i Norge, i tillegg til den på Sandvika, er stengt.

Tirsdag stenger også hydrogenselskapet NEL ti andre stasjoner midlertidig etter eksplosjonen i Sandvika.

Ifølge E24 opplyste konsernsjef Jon André Løkke i Nel om stengingen under en telefonkonferanse tirsdag morgen.

– Det er for tidlig å spekulere i årsak og hva som har gått galt. Vår øverste prioritet er sikker drift av stasjonene vi har levert. Som en forholdsregel har vi stengt ti andre stasjoner midlertidig i påvente av mer informasjon, sier konsernsjefen.

Tekniske undersøkelser

NEL har levert systemet som produserer og fyller hydrogen på Uno-X-stasjonen i Sandvika. Stasjonene som stenges, ligger i Norge, Danmark og andre land, ifølge E24.

– Området er trygt nå og vi er veldig glade for at det ikke skal ha skjedd noen personskader, sier konsernsjefen i NEL.

Etter få minutters handel på Oslo Børs tirsdag hadde NEL-aksjen falt hele 28 prosent, skriver E24. Aksjen har vært blant vinnerne på Oslo Børs med mer enn en dobling i verdien det siste året.