Maars Johnsen reddet tafatte Norge mot Færøyene: – En av de dårligste landskampene Norge har spilt

Norge slapp med skrekken mot Færøyene, og kunne til slutt juble for 2-0-seier i Torshavn. Det kan Norge takke Joshua King-erstatter Bjørn Maars Johnsen for.

Færøyene – Norge 0-2:

Se scoringene øverst!

Noe annet enn seier mot Færøyene var uaktuelt for det norske landslaget. Poengtap ville gjøre at Norges EM-muligheter i praksis forsvant.

Norge gikk imidlertid målløse av banen etter en skuffende førsteomgang i Torshavn.

Etter sidebyttet fikk Lars Lagerbäcks menn scoringene de trengte. Bjørn Maars Johnsen headet Norge i ledelsen etter 48 minutters spill. Åtte minutter før slutt punktere Maars Johnsen da han headet inn sin andre scoring for dagen, og sørget for at Norge vant 2-0.

– Jeg er glad for å starte og tok bare sjansen. Jeg er så høy, derfor er jeg god på hodet. To mål med hodet er jeg glad for. Vi vet det ble mer spennende enn vi hadde trodd. Færøyene kunne scoret to og tre mål. Men vi tenker ikke på det nå. Vi må bare ta poengene mot Malta vi trenger i neste kamp, sa Maars Johnsen til TV 2 etter kampen.

Etterpå kunne Bjørn Maars Johsen om at han skulle gifte seg én uke, Ferieplanene var dermed klare.

Seieren var nesten det eneste som gledet landslagssjef Lars Lagerbäck etter kampen.

– Færøyene er vanskelig å bryte ned, og da må vi spille smart. I første omgang var vi ikke smarte. Vi spilte stresset, spesielt i vårt forsvarsspill. Vi var ikke 100 prosent i måten vår å spille på, sa han til TV 2 Sporten.

– Var det urovekkende?

– Både og. Vi må gi ros til Færøyene, de jobbet bra som lag og i sitt forsvarsspill. Men vi utfordret dem for lite. Vi holdt nullen og scoret to mål, og det er det absolutt viktigste, svarte svensken.

De tre poengene gledet også Martin Ødegaard, som ble belønnet med en sjuer på TV 2 Sportens spillerbørs for sin innsats mot Færøyene.

– Vi fikk det vi kom for, og visste det ville bli en krig. Vi vant og føler vi fortsatt er med. Det er fullt mulig å komme til EM. Hvis vi slår Sverige og Romania så bør det holde, hvis Spania slår resten, sa Ødegaard til TV 2 Sporten.

– Vi hadde et oppdrag, og det var å ta tre poeng. Nå kan vi starte høsten med alle muligheter, samtykket Håvard Nordtveit.

– En av de dårligste landskampene Norge har spilt
Men Norge slapp med skrekken mot lilleputtnasjonen. Færøyene hadde nemlig flere store muligheter til å utligne. Blant annet headet Odmar Færø i stolpen og ut fra kloss hold etter 75 minutters spill.

Dette er det gjenstående norske programmet i kvalifiseringen:

5. september: Malta (h) 8. september: Sverige (b) 12. oktober: Spania (h) 15. oktober: Romania (b) 15. november: Færøyene (h) 18. november: Malta (b)

Resultatet mandag kom mot et lag helt nede på 149.-plassen på FIFA-rankingen.

– Vi får glede oss over at vi tok tre poeng. Jeg satt med hjertet i halsen helt til det ble 2-0. Det er veldig uvanlig og uvant, men her var det veldig mye å sette fingeren på. Det som skuffer meg er intensiteten i forsvarsarbeidet. Vi var heldige som ikke slapp inn 1-1. Det var langt unna pari og en av de dårligste landskampene vi har spilt, sa tidligere landslagssjef Egil Drillo Olsen i TV 2s studio etter kampen.

– Norge og Lars Lagerbäck slapp med skrekken her, for Færøyene hadde en skikkelig god periode i andreomgang. Vi vant, men dette ble langt mer nervepirrende enn vi hadde sett for oss, poengterte TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

Spania slo Sverige 3-0 mens Romania vant 4-0 over Malta i de to andre kampene mandag. Norge har en ekstra EM-sjanse gjennom UEFAs nasjonsliga. I sluttspillet på Norges nivå går vinneren til europamesterskapet neste år. For Norges del ser det ut som semifinalen går mot Serbia, og det er tøff motstand om serberne får samlet sine beste folk og drar i samme retning.

Nære ved å sjokkere Norge
Norge dominerte stort i åpningsminuttene, men slet med å skape de store sjansene.

Først etter elleve minutters spill kom Norges første store mulighet. Markus Henriksen avsluttet fra skrått hold. Færøyenes keeper måtte gi retur, men Bjørn Maars Johnsen maktet ikke å sette inn returen.

Færøyene var imidlertid ikke ufarlige og skapte et par gode muligheter til å sjokkere Norge og ta ledelsen. Etter 24 minutter fikk midtstopper Atli Gregersen stå helt alene på bakerste stolpe og avslutte på mål. Norges keeper André Hansen reddet. Kort tid etter headet Klaemint Olsen like utenfor etter et innlegg fra kanten. Færøyene var fullt på høyde med Norge de første 35 minuttene.

Ti minutter før pause fikk Maars Johnsen muligheten i boksen etter et innlegg fra Martin Ødegaard. Han headet like utenfor.

Like før pause ble Tarik Elyounoussi liggende på kunstgresset i smerter etter å ha fått seg en trøkk i ankelen. Etter å ha fått behandling i pausen kunne han fortsette kampen.

Den første omgangen i Torshavn endte 0-0, etter en skuffende forestilling sett med norske øyne.

– Dette var meget skuffende. Da snakker vi både offensivt og defensivt. Færøyene kom til mange målsjanser, riktignok etter dødball og kontringer. Norge har skapt for lite, og det var nesten uforståelig at vi slapp til så mye, sa tidligere landslagssjef Egil Drillo Olsen i TV 2-studio i pausen.

– Den scoringen var viktig!
To minutter etter pause fikk Norge scoringen de jaktet på. Ole Selnæs slo inni feltet. Der dukket Maars Johnsen opp og headet Norge i ledelsen fra kloss hold.

– Maars Johnsen satte sitt fjerde landslagsmål totalt for Norge. Den var viktig, og tok mye press fra norske skuldre, poengterte TV 2-kommentar Øyvind Alsaker etter Norges scoring.

Men ti minutter senere var Færøyene Klaemint Olsen nære ved å ryste Norge igjen. Igjen headet han like utenfor etter et innlegg i boksen. Like etter måtte Tarik Elyounoussi gi seg på grunn av skaden han pådro seg like før pause. Ola Kamara kom inn for AIK-spissen. Kamara markerte seg nesten umiddelbart da han headet like over mål fra kloss hold med sin første kontakt med ballen.

Færøyene fortsatte imidlertid å yppe seg og Norge hadde en periode nok med å forsvare seg.

Lars Lagerbäck tok grep på sidelinjen da han sendte Stefan Johansen på banen for Markus Henriksen 20 minutter før slutt. Johansen overtok kapteinsbindet for Norge.

– Nesten ufattelig
Kvartet før slutt var det nesten et mirakel at Færøyene ikke utlignet. Odmar Færø, som til daglig spiller for HamKam, headet i stolpen og ut fra kloss hold etter et corner.

– Det er nesten ufattelig at den ikke gikk inn, mente Alsaker om Færøyenes megasjanse.

– For en mulighet! Du kommer ikke nærmere enn det, samtykket ekspert Brede Hangeland.

Ti minutter før slutt tok Lagerbäck ut Ole Selnæs, som hadde målgivende pasning før Norges 1-0-scoring. Fredrik Midtsjø kom inn.

I det 82. minutt punkterte King-erstatter Maars Johnsen kampen for Norge med sin 2-0-scoring. Han headet inn sin andre scoring for dagen etter et innlegg fra Omar Elabdellaoui.

– Scoringen kom etter en kjempetabbe av Færøyenes keeper. Den burde han absolutt avverget. Men Maars Johnsen roet nervene for Norge, sa Alsaker etter Maars Johnsens fulltreffer som sørget for at Norge vant 2-0.

Byttet keeper og spiss
Som TV 2 Sporten erfarte tidligere mandag startet verken Joshua King eller Sten Grytebust for Norge mot Færøyene.

Duoen startet mot Romania, men var ikke med på søndagens treningsøkt på Færøyene.

Grytebust trente alternativt med en kjenning i et kne, mens King stod over. Forklaringen til Lars Lagerbäck var at Bournemouth-spissen var sliten, og i tillegg har han en rygg som responderer dårlig på kunstgress.

André Hansen erstattet Grytebust i mål, mens Bjørn Maars Johnsen tok Kings plass i angrepet.

Slik startet Norge mot Færøyene:

(4-4-2): André Hansen – Omar Elabdellaoui, Kristoffer Ajer, Håvard Nordtveit, Haitam Aleesami – Martin Ødegaard, Sander Berge, Ole Selnæs, Markus Henriksen – Tarik Elyounoussi, Bjørn Maars Johnsen.