Soccer Football - Women's World Cup - Group A - France v Korea Republic - Parc des Princes, Paris, France - June 7, 2019  France's Wendie Renard celebrates with Eugenie Le Sommer at the end of the match   REUTERS/Lucy Nicholson

Brukte mediesjefen (196 cm) for å øve på fransk trussel

Onsdag møter Norge en av verdens giftigste hodespillere i Frankrikes Wendie Renard (187 cm). På mandagens trening måtte troppens høyeste medlem steppe inn som «dummy».

Onsdagens VM-kamp mot Frankrike er ikke bare en kamp mot vertsnasjonen og en av mesterskapets største favoritter.

Det er også et oppgjør mot en motstander som har fysikken på sin side, eksemplifisert via åpningskampen der midtstopper Wendie Renard, som rager 187 centimeter over bakken, stanget inn to av Frankrikes mål i 4-0-seieren over Sør-Korea.

På mandagens trening i Cannes benyttet landslagssjef Martin Sjögren den høyeste aktøren i sitt eget støtteapparat, mediesjef Terje Skeie (31), som «dummy» for Renard bak lukkede vegger på Stade Pierre de Coubertin.

– Han er ganske lik, er han ikke? Vi tenkte faktisk at vi skulle ha en parykk på ham. Neida, men det er helt sant at vi har brukt ham nå. Han er en «allkunstner», han kan gjøre litt av alt mulig. I dag fikk han være Renard på defensive dødballer, men jeg tror faktisk Renard er bedre på hodet enn hva Terje er, sier Sjögren til TV 2.

– Jeg tror nok de skal få det tøffere med å stoppe henne enn hva de hadde med å stoppe meg

Landslagssjefen trekker frem spensten som bedre hos den franske landslagsgiganten enn hos sin egen medjesief, mens Skeie selv sier at han er glad for å kunne bidra dersom hans kompetanse - og i denne sammenheng hans høyde - trengs.

– Det var keepertrener Roger Eskeland som kom til meg og sa at de kanskje kunne trenge min bistand på en trening, og i og med at den var stengt for media, så var jeg tilgjengelig. Så da fikk jeg det ærefulle oppdraget med å være henne. Hun er en god stopper, så det var litt vanskelig for meg å leve opp til det.

– Føler du at du har de samme egenskapene som henne?

– Jeg har jo høyden, og vel så det. Hun er 1,87 og jeg er 1,96, så sånn sett så er jeg bra, men jeg tror nok de skal få det tøffere med å stoppe henne enn hva de hadde med å stoppe meg på trening i dag.

– Det er ganske tøffe jenter som er her også, så jeg nådde nok ikke helt opp til der hun er. Men jeg gav det et skikkelig forsøk, og de fikk brynet seg litt iallfall, sier han.

(For ordens skyld: Terje Skeie jobbet en periode i TV 2 Sporten, men sluttet i 2015).

Sjögren: – Det blir en utfordring

Sjögren anerkjenner at det franske laget utgjør en solid trussel både i banespill og på dødball, men er overbevist over at hans jenter kommer til å gi vertsnasjonen betydelig bedre matching i luftrommet enn hva Sør-Korea gjorde i åpningskampen.

– Det blir en utfordring. Sånn er det. Men vi har en helt annen strategi, som vi har trent på i dag. Vi er mye bedre hodespillere og duellspillere enn hva Sør-Korea er. Vi vet at det kommer til å bli en trussel uansett, men vi skal iallfall ha en plan som vi skal gjennomføre for å på et vis skal kunne forsvare oss på dødballene, sier han.

Svensken minner også på at det ikke bare er Wendie Renard som må stoppes for å unngå baklengsmål mot Frankrike på dødball.

– Renard er den største trusselen, men hun er ikke den eneste som er farlig der inne. De har også andre gode hodespillere. Det handler om å være sterke i duellspillet og gjør alt vi kan for å frede målet, sier han.

Thorsnes: – Han mangler litt på motorikken

Elise Thorsnes er blant dem som bekrefter at tometersmannen fra Hardanger deltok på feltet sammen med spillerne som han egentlig har presseansvaret for langs den franske rivieraen mandag.

– Det er ikke bare vurdert. Han var en god stand-in i dag. Han har høyden, men han mangler kanskje litt på motorikken, sier LSK Kvinner-spilleren.

Flere av landslagsjentene er imidlertid mer hemmelighetsfulle rundt innholdet på mandagens trening, som altså var skjermet fra pressen.

– Han har høyden til det, så det kan godt være at det blir tatt i bruk, sier en hemmelighetsfull Maren Mjelde.

– Det kunne kanskje fungert. Det var et godt forslag, sier Ingrid Syrstad Engen, som er den høyeste på det norske laget.

Den kommende Wolfsburg-profilen er imidlertid ti centimeter lavere enn Renard, også hun, og vet ikke om hun får det spesifikke ansvaret med å ta ut Lyon-profilen.

– Man må gå i kroppen på henne som har scoret to mål. Det er førstepri. Og så må vi bare ta jobben videre. Vi er gode på defensive dødballer, sier Engen, som smiler lurt rundt spesifikke spørsmål på om Skeie faktisk var involvert.

Gulbrandsen: – Kan være det lille som avgjør

Solveig Gulbrandsen mener grepet Sjögren gjør er fornuftig, og tror det potensielt kan være med på å vippe utfallet av defensive dødballer i norsk favør.

– Dette blir viktig. De møter Renard, som er 1,87 høy, og det er ikke ofte norske jenter har møtt spillere på den høyden før. Det er viktig å få testet seg på akkurat det, og de små detaljene der kan være det lille som avgjør om man tar henne ut på dødballer eller ikke. Hun har scoret masse mål på dødball både i Champions League og i den franske ligaen, så hun er en trussel, sier TV 2s ekspert

Hjelmseth stoler på egen timing

Keeper Ingrid Hjelmseth er mest opptatt av å tenke på egne arbeidsoppgaver i feltet, og frykter ikke at VMs høyeste spiller skal bli for fysisk overlegen i andre kamp på rad.

– Jeg tenker ikke så mye på det. Når du står i mål handler det mest om timing og å komme seg ut i feltet, om det er en på 1,80 eller 1,75. Når du får lov til å bruke hendene, da handler det mest om din egen timing og å klare å treffe og få ryddet unna. Jeg tenker ikke så mye på det, og hun kommer jo heldigvis bare opp på dødballer. Men Frankrike legger nok opp til ganske mye innleggsspill i etablert spill også, og da er heldigvis ikke hun der oppe. Vi får rydde unna så godt vi kan, sier den rutinerte burvokteren.

Norge møter Frankrike til sin andre VM-kamp onsdag kveld klokken 21.00. Det kan potensielt sett bli foran over 30 000 tilskuere i Nice.

– Det blir ikke bedre enn det. Det er slik settinger vi har lyst til å være i med masse folk på tribunen og god stemning. Det er det vi har øvd på hjemme med masse trøkk på tribunen, så vi må jo få brukt det nå, sier Thorsnes.

Altomfotball: Slik ser du VM på TV 2 og NRK