Portugal vant historisk finale

Goncalo Guedes avgjorde tidenes første Nations League-finale.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Portugal - Nederland 1-0

Etter 1-0-seieren på Estádio do Dragâo kunne Portugal krones som de aller første Nations League-mesterne.

Det avgjørende målet kom etter et glitrende angrep. Goncalo Guedes tok først en småfrekk tunnel på Matthijs de Ligt før han spilte til Bernardo Silva. City-spilleren satte fart før han slapp ballen tilbake til Guedes. Fra 16 meter dunket Valencia-spilleren inn 1-0 bak Jasper Cillessen.

Se scoringen i videovinduet øverst!

Portugal og kaptein Cristiano Ronaldo fikk løfte det skinnende Nations League-troféet, samt juble for en pengepremie på 10.5 millioner euro. Noen EM-plass er ennå ikke utdelt.

– Ronaldo er grenseløst sulten på nye ting hele veien. Det står det respekt av. Å holde den enorme viljen og driven for å holde seg på topp, det krever mye både fysisk og mentalt. Det har han greid lenge, og han gir seg ikke, sier TV 2-ekspert Erik Thorstvedt.

– Vi må gi ros til vertskapet Portugal. De lager en god ramme rundt noe som ikke er spilt før. Og spillerne viser tydelig at de synes dette er veldig stort, sier ekspertkollega Erik Huseklepp.

Slik var kampen
Det var Portugal som skapte mest i det som var en sjansefattig førsteomgang.

Etter 27 minutter fikk portugiserne en brukbar mulighet etter et hjørnespark. José Fonte avsluttet, men Cillessen hadde kontroll. I samme situasjon fikk de Ligt en trøkk etter et ublidt møte med en portugisisk skulder, men den unge forsvareren kom seg på beina igjen etter litt behandling.

Ettertraktede Bruno Fernandes viste frem skuddfoten ved flere anledninger, men Sporting-spilleren fikk ikke uttelling på noen av forsøkene. Dermed gikk lagene til pause på stillingen 0-0.

Lekre kombinasjoner
Kort tid etter hvilen skapte Portugal nok en gang kaos i Nederland-boksen etter et hjørnespark. Fonte kastet seg frem, men forsvaret fikk ryddet unna.

Det var et lekkert angrep som måtte til for å overliste det nederlandske forsvaret.

Første tok Guedes en småfrekk tunnel på de Ligt, før Bernardo Silva satte fart. Manchester City-spilleren slapp ballen elegant tilbake til Guedes som klinket på direkten fra 16 meter. Keeper fikk fingertuppene på den, men skuddet var for hardt og gikk i mål til 1-0.

– Den er mulig å ta for Cillessen, men det er bra gjort å få såpass trøkk i den avslutningen, sa TV 2-ekspert Petter Myhre.

Etter baklengsmålet begynte hollenderne å skape mer offensivt. Depay fikk heade fra seks meter etter en corner, men Patricio fanget ballen etter et lite volleyballslag først.

Ni minutter før slutt måtte Patricio ut i full strekk for å hindre Donny van de Beek. Wolves-keeperen endte opp med å gi et corner, men det klarte ikke Nederland å utnytte.

I sluttminuttene fikk Cristiano Ronaldo mulighet på frispark fra perfekt hold, men etter omfattende forberedelser smalt ballen rett i reklameskiltet fem meter utenfor mål. Dermed endte det 1-0 og på eget gress kunne portugiserne juble for den historiske triumfen.

Slik stilte lagene:

Portugal: Rui Patricio; Nélson Semedo, Rúben Dias, Fonte, Guerreiro; Danilo, William (Ruben Neves), Bruno Fernandes (Moutinho); Bernardo, Guedes (Rafa Silva), Ronaldo.

Nederland: Cillessen; Dumfries, de Ligt, van Dijk, Blind; De Roon (L. de Jong), F. de Jong, Wijnaldum; Bergwijn (Van de Beek), Depay, Babel (Promes).