Nadal ble historisk

BRAST I GRÅT: Rafael Nadal slet med å holde tilbake tårene etter sin tolvte triumf i Roland-Garros.
BRAST I GRÅT: Rafael Nadal slet med å holde tilbake tårene etter sin tolvte triumf i Roland-Garros. Foto: Christophe Ena
Rafael Nadal (33) slo Dominic Thiem (25) og tok sin tolvte seier i Roland-Garros.

Den spanske gruskongen var igjen best da det gjaldt og slo sin østerrikske motstander med sifrene 6-3, 5-7, 6-1, 6-1.

Dermed ble han også historisk. Med tolv Roland-Garros-titler troner han nå alene på toppen over den mestvinnende spilleren av en enkelt Grand Slam-turnering.

Dette var også Nadals 18. Grand Slam-tittel. Roger Federer har to flere.

Da seieren var et faktum brast 33-åringen i gråt og knakk sammen på den røde grusen.

– Det første jeg vil gjøre er å gratulere Dominic og samtidig beklage, for også han fortjener dette. Jeg håper virkelig at han vil få sjansen til å vinne i fremtiden på grunn av hans store lidenskap for sporten. Han er en hardtarbeidende fyr som fortjener det, sier Nadal om motstanderen i finalen.

– Jeg kan ikke beskrive følelsene mine. Det var en drøm å spille her for første gang i 2005. Det er virkelig utrolig og spesielt for meg, sier Nadal.

For Thiem ble finalen en gedigen nedtur. Akkurat som i fjor.

– Det er veldig tungt nå fordi jeg har gitt alt jeg har de siste to ukene. Jeg elsker denne turneringen av hele mitt hjerte, sier Thiem.

– Selvfølgelig er jeg veldig lei meg over tapet, men du er en så fantastisk vinner og en stor legende i sporten vår. Det har vært tolv fantastiske ganger her. Det er uvirkelig. Jeg kommer til å prøve igjen neste år, lover Thiem.

Uheldig oppladning for Thiem

Etter en ellevill semifinale mot Novak Djokovic, som strakte seg godt over ett døgn, var Dominic Thiem klar for finale mot Rafael Nadal.

De to tennisstjernene møttes også i finalen i fjorårets utgave av Roland-Garros, der Nadal trakk det lengste strået. Oppladningen var heller ikke helt optimal for Thiem, som kun fikk en drøy dag hvile mot Nadals to dager.

Spillerne fulgte hverandre tett gjennom det første settet. På stillingen 4-3 til Nadal, mens Thiem servert, klarte spanjolen å bryte østerrikeren. I gamet etter servet Nadal seg inn til settseier 6-3.

Storspilling fra Thiem

I det andre settet vartet til tider Thiem opp med tennis ut av en annen verden. Han ble presset hardt i gamene Nadal servet, men slo noen vinnere som holdt en meget høy vanskelighetsgrad. De vant hver sitt servesett fram til det sto 6-5 i favør Thiem. Så brøt østerrikeren Nadal og vant det andre settet 7-5.

Nadal svarte med å spille vanvittig tennis i sett tre. Han brøt Thiem i det første og tredje gamet. Spanjolen virket fryktelig fokusert og vant 16 av de 17 første ballene i sett tre. Thiem vant bare én av de første ni ballene på egen serve og var under 0-4 da han vant sitt første game. Det hjalp likevel lite ettersom det tredje settet gikk til Nadal med 6-1 på bare 28 minutter.

Stålkontroll i fjerde sett

I det fjerde settet virket lufta å ha gått ut av Thiem. Publikum ropte «Rafa» i hver pause og heiet hemningsløst på mannen i signalgul skjorte. Nadal brøt østerrikeren i hans første og tredje servegame og vant til slutt 6-1. Da seieren var et faktum, la Nadal seg ned på grusen og jublet. Settsifrene ble 6-3, 5-7, 6-1, 6-1.

I tillegg til å kunne innkassere sin tolvte Roland-Garros-tittel tar Nadal også med seg 22,5 millioner norske kroner i premiepenger. Fra før har han tjent rundt 860 millioner kroner i prispenger.

(©NTB/TV 2 Sporten)

Lik TV 2 Sporten på Facebook