Caroline Graham Hansen og de norske fotballjentene lader opp til Frankrike-kampen på banen der Zinedine Zidane fikk sitt gjennombrudd. Foto: Montasje/Scanpix
Caroline Graham Hansen og de norske fotballjentene lader opp til Frankrike-kampen på banen der Zinedine Zidane fikk sitt gjennombrudd. Foto: Montasje/Scanpix

Trår i favorittens fotspor uten å vite det

Norges fotballkvinner lader opp til VM-møte med Frankrike på arenaen der Zinedine Zidane slo gjennom som fotballspiller.

Stade Pierre de Coubertin, Cannes (TV 2:)

10. februar 1991 oppstår et historisk øyeblikk på Stade Pierre de Coubertin i Cannes.

En unggutt som er inne i sin andre sesong på A-laget, i en alder av 18 år, spilles gjennom alene med bortelagets keeper.

Cannes-talentet har aldri tidligere scoret et mål på seniornivå, men til tross for at ballen havner like bak ham, løser han oppgaven på formidabelt vis.

Like enkelt som genialt, flikker han ballen med seg og chipper den deretter i en lekker bue over Nantes´ utrusende sisteskanse, og dermed er det første målet i en eventyrlig fotballkarriere scoret.

Mannen bak scoringen er selvsagt Zinedine Zidane, som skulle vokse til å bli ett av fotballverdens største ikonog beste spillere de neste 15 årene.

I dag, over 28 år senere, er fremdeles Stade Pierre de Coubertin hjemmearenaen til Cannes. Andre store stjerner, som Patrick Vieira, Johan Micoud og Gaël Clichy, har også brukt banen som springbrett for store karrierer utenfor Frankrikes grenser.

Men akkurat i dag er det andre fotballprofiler som benytter arenaen. Etter å ha startet sitt VM-opphold i Frankrike i Champagne-distriktet og byen Reims, har nemlig de norske fotballjentene nå tatt turen sørover til Rivieraen.

Onsdagens storoppgjør i gruppe A spilles mot vertsnasjonen Frankrike i Nice, men den siste finpussen på treningsfeltet gjøres i Cannes, og mer spesifikt altså på arenaen der Zinedine Zidane tilbrakte sine 2,5 første sesonger som seniorspiller for snaut 30 år siden.

– Har Zidane startet her, eller? Det er spesielt. Han var en Gud

Spillerne selv er imidlertid ikke klar over at de beveger seg utpå et historisk stadionanlegg i fransk fotballmålestokk når de blir konfrontert med det av TV 2. Selv ikke Caroline Graham Hansen, som tidligere har fått stempel som gruppens fotballnerd, har fått med seg at hun trår på historisk grunn.

– Nei, det gjør jeg faktisk ikke. Hva har skjedd her?

– Da du var liten, hvem så du på da?

– Zidane. Har Zidane startet her, eller? Det er spesielt. Vi får håpe at det gir oss litt magi til kampen på onsdag, sier Graham Hansen.

Det nylig Barcelona-signerte offensive våpenet til Norge ser på den tidligere storspilleren Zidane som ett av sine største idoler fra barndommen.

– Jeg tror de fleste i min generasjon så opp til Zidane og prøvde å ta Zidane-finter og gjøre som ham. Han var en Gud for oss, sier 24-åringen.

Nå håper hun at hun kan plukke opp deler av stjernestøvet som kanskje fremdeles ligger begravet i gresset på det ærverdige anlegget like utenfor sentrum av Cannes.

– Jeg håper jeg får de marginene han hadde. Det hadde vært så deilig å bare ha med dem inn i onsdagens kamp, sier Graham Hansen.

Syrstad Engen er født året Zizou erobret verden: – Det er stort

Kun en av jentene i troppen er født det året Zidane var på høyden av sin karriere, da han i 1998 ledet sitt hjemland til VM-gull på hjemmebane. Og Ingrid Syrstad Engen har heller ikke fått med seg at hun står på historisk grunn.

– Gjør jeg det? Det har jeg ikke fått beskjed om.

– Det var her Zinedine Zidane scoret sitt første seniormål.

ZIDANE-PLASSEN: Zinedine Zidane poserer sammen med det som en gang i tiden var hans vertsfamilie i Cannes-distriktet.
ZIDANE-PLASSEN: Zinedine Zidane poserer sammen med det som en gang i tiden var hans vertsfamilie i Cannes-distriktet. Foto: Eric Estrade/AFP

– Såpass, ja. Det er stort, kjenner jeg. Han var min fars favorittspiller, så jeg har et forhold til ham, sier den snart Wolfsburg-klare sentrale midtbanespilleren.

Cannes-området har betydd mye for «Zizou», og drøyt ti minutters kjøretur fra arenaen finnes også den lille landsbyen Pégomas.

Her bodde han i sine tenåringsår hos verstforeldrene Nicole og Jean Claude Elineau, i en tid der han var del av klubbens ungdomsakademi etter å ha forlatt hjembyen Marseille.

1. mai 2007 fikk han sågar en offentlig plass oppkalt etter seg, så Square Zinedine Zidane vil for evig til kunne finnes i Pégomas.