FØRSTE MØTE MED NYE REGLER: Dommerne i Frankrikes åpningskamp mot Sør-Korea fredag var de første til å praktisere det nye regelsettet.
FØRSTE MØTE MED NYE REGLER: Dommerne i Frankrikes åpningskamp mot Sør-Korea fredag var de første til å praktisere det nye regelsettet. Foto: Gonzalo Fuentes/Reuters

De nye fotballreglene: Straffespark, hands, innbyttere og dropp

En rekke nye regler og regeltolkninger iverksettes i forbindelse med fotball-VM i Frankrike. Har du lært deg alle?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag startet VM i fotball for kvinner i Frankrike med 4-0-seier til vertsnasjonen over Sør-Korea i Norges gruppe A.

Lørdag er det de norske jentene som skal i aksjon, og i den forbindelse kan det være verdt å merke seg justeringene i fotballens regelverk som iverksettes i forbindelse med denne turneringen.

Fotballens internasjonale lovkomité (IFAB) har nemlig vedtatt og iverksatt et sett med tolv nye fotballregler, som trådte i kraft lørdag 1. juni 2019*.

Dropp:

Det blir ikke lenger kamp om ballen ved en dropp. Dersom spillet stoppes, vil ballen nå droppes til en spiller på det laget som sist var borti ballen, og det på det stedet berøringen fant sted. Alle motspillere må være fire meter fra ballen når droppen foretas. Tidligere var det ved dropp slik at motstanderlaget gjerne sparket ballen langt ned på den banehalvdelen til det som i utgangspunktet var det ballinnehavende laget.

Et unntak fra regelen er imidlertid at ethvert stopp av spillet i straffefeltet vil føre til at ballen vil bli gitt til keeper i den påfølgende droppsituasjonen. Dette gjelder selv om angripende lag var i besittelse av ballen da spillet ble avbrutt.

En annen stor regelendring er at det vil bli dropp dersom ballen treffer dommeren og deretter fører til at ballinnehavende lag skifter. Tidligere har dommeren vært «død» i spillet, men nå vil man altså ikke kunne få en ballbesittende fordel av at en uheldig dommer treffes av ball. Det samme gjelder dersom dommeren uheldigvis skulle score, hvilket var tilfelle i nederlandsk fjerdedivisjon forrige måned.

Hands:

«Hands, hands, hands. Alt er hands.»

Ikke akkurat, men på enkelte områder er det faktisk nå slik at all kontakt med hånden vil føre til at det skal blåses for hands. Regelen om at viljehands skal blåses på blir stående, og i tillegg skal det dømmes ved utilsiktet hands dersom:

  • en angriper scorer med hånden, uavhengig av intensjon. All berøring av hånd i forbindelse med scoring er hands mot offensivt lag.
  • en spiller bruker armen eller hånden og så scorer, eller skaper en sjanse som fører til scoring. Intensjonen her er likegyldig. Kontakt med hånd i forbindelse med egen scoring = hands.
  • en spillers hånd eller arm har gjort kroppen deres «unaturlig større»
  • spillerens arm eller hånd er over skulderen (bortsett fra det IFAB omtaler som «unless the player has controlled the ball onto his own arm or hand»)
    • Det skal allikevel ikke dømmes frispark dersom en spiller faller og ballen treffer hånden eller armen når den er mellom kroppen og bakken for å støtte kroppen - men ikke utvidet for å gjøre kroppen større

Det kommer også en endring med tanke på keeperens mulighet for hands, da det nå skal være slik at dersom keeper forsøker å klarere et tilbakespill eller innkast, og forsøket feiler, kan de nå ta ballen med hendene.

Utspark:

Utspark fra mål har frem til nå ikke vært i spill før ballen krysser 16-meterstreken, men med de nye reglene kan man nå sette i gang spillet til en lagkamerat som er innenfor straffefeltet. Ballen er i spill med en gang den forlater keepers fot, hvilket vil åpne opp for flere korte igangsettinger. Det vil også hindre enkelte lag i å slutte å spekulere i dette som et ledd i uthaling av tid, fordi man ikke lenger kan motta ballen rett innenfor eget felt og med det få dommeren til å dømme nytt utspark. Motstanderne må fremdeles befinne seg utenfor 16-meteren helt til utsparket er tatt.

Frispark:

Når laget som forsvarer seg har tre eller flere spillere i mur, har laget som skal ta frispark ikke lenger lov til å plassere en spiller i muren eller rett ved siden av. Dersom en angripende spiller befinner seg nærmere enn en meter fra muren når frisparket blir tatt, vil de nå få indirekte frispark mot seg.

En annen frisparkendring får vi også, og den følger endringen for utspark nevnt over. Hvis forsvarende lag tar et frispark i egen boks, er ballen i spill umiddelbart. Den trenger ikke å være utenfor 16-meteren før den er i spill. Som i eksempelet for utspark, må motstanderne fremdeles være utenfor boksen.

Kjappe frispark:

Dersom dommeren skal gi et gult eller rødt kort, men laget som ikke mottar kortet tar et kjapt frispark og skaper en målsjanse, kan dommeren nå gå tilbake og gi det aktuelle kortet når ballen går ut av spill.

Frem til nå måtte kortet blitt vist før frisparket kunne bli tatt. Det er imidlertid fremdeles slik at dersom dommeren har begynt å vise kortet, og med det distrahert laget som får avgjørelsen mot seg, vil man ikke kunne godta at frisparket tas kjapt.

Det er også slik at dersom hendelsen som skulle sanksjoneres var en hindring av åpenbar målsjanse, og kortet skulle vært rødt, vil dette kortet nå kun bli et gult dersom motstanderen bestemmer seg for å ta et raskt frispark. Dette fordi det andre laget da har fått startet på nytt igjen angrepet sitt.

Straffer:

Den mest merkbare regelendringen her dreier seg om hva keepere kan gjøre på straffespark. Et straffespark kan ikke tas mens keeperen tar på stolpene eller nettet, eller hvis disse fremdeles er i bevegelse etter å ha blitt berørt. Keeperen må også ha ett av sine ben på mållinjen, eller over den mens han/hun hopper, mens straffesparket tas. Keeper kan ikke stå bak eller foran linjen.

Det er også kommet en endring som går på at en angripende spiller kan ta straffesparket selv om vedkommende trengte behandling av medisinsk team (så lenge behandlingen er rask). Frem til nå har det vært slik at en spiller som har måttet forlate banen i slike tilfeller ikke har hatt mulighet til å returnere før spillet er i gang igjen og i praksis derfor ikke er på banen igjen før straffesparket er tatt.

Innbytter:

En spiller som blir byttet ut må nå forlate banen ved nærmeste dødlinje eller sidelinje. Unntaket fra regelen er dersom dommeren sier at vedkommende kan forlate banen kjapt ved midstreken - der alle tidligere bytter ble foretatt - eller dersom sikkerhetsmessige grunner eller skader tilsier noe annet. Endringen er iverksatt for å hindre uthaling av tid, og enhver spiller som overtrer regelens misjon vil bli ilagt gult kort.

Kort til trenere:

Nå kan det også deles ut gule og røde kort til trenerapparatet. Tidligere var eneste sanksjon bortvisning fra sidelinjen. Dersom den skyldige i en situasjon ikke kan identifiseres, vil kortet gis til hovedtrener i det tekniske området i «gjerningsøyeblikket».

Andre endringer:

Målfeiringer der drakten tas over hodet eller der spilleren feirer med fansen kan nå også ilegges gult kort også i tilfeller der scoringen viser seg å bli annullert.

Laget som vinner myntkastet kan nå velge om de vil begynne med ballen eller om de ønsker å velge hvilken side de skal angripe mot først. Tidligere gikk valget kun på hvilken vei de ville angripe. Dette er en regelendring som kanskje kan få innvirkning i betting-markedet, der spillet «hvem starter med ballen» tidligere har vært ren 50/50, men der det nå ilegges et ekstra element.

Det innføres en forskjell på pauser for avkjøling (90 sekunder til tre minutter) og drikkepauser (maksimalt ett minutt) i turneringer der luftfuktighet og temperatur tilsier at det kreves slike pauser.

Flerfargede eller mønstrede underskjorter vil nå tillates dersom de er like ermene på drakten. Tidligere måtte disse være i en spesifikk farge.

Kilde: BBC

* Reglene var ikke gjeldende i Champions League-finalen 1. juni, fordi de implementeres ved start av en ny turnering. Det er også derfor dette regelsettet ikke iverksettes i norsk fotball før 1. januar 2020.