Norge kastet bort seieren på overtid

Norge rotet bort en 2-0-ledelse i andre landskamp på rad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge - Romania 2-2

Se sammendrag i videovinduet øverst!

Det norske landslaget ledet 2-0 i andre omgang og så ut til å være på vei mot en viktig seier mot Romania, men de snublet og måtte se Claudiu Keserü score utlignen.

Keserü reduserte først til 1-2 med et kvarter igjen å spille, før han scoret 2-2 på overtid.

– Det er sjelden jeg er så langt nede som akkurat nå. Jeg følte vi gjorde en god kamp, så skjer akkurat det samme som sist. Det er tungt og vanskelig å sette ord på, sier målscorer Martin Ødegaard til TV 2.

Også i forrige landskamp hjemme mot Sverige ledet Norge 2-0, men det endte til slutt 3-3 etter at svenskene hadde snudd kampen og Norge utlignet på overtid.

– Meget kostbart og ekstremt bekymringsverdig. Det å ta en ledelse i internasjonal fotball det er det vanskeligste. Det å forsvare en ledelse og kontrollere inn en seier, det skal være det enkleste. Men dette ser ikke trygt nok ut defensivt og vi må gå på et meget surt poengtap etter å ha hatt seieren langt nede i lommen, sier TV 2s fotballekspert Brede Hangeland.

Landslagssjef Lars Lagerbäck mener alle må ta ansvar for kollapsen.

– Vi mistet hodet de siste 15 minuttene. Vi forsøkte å nå ut til spillerne, men vi har nok kynisme og ro. Jeg sa i garderoben at vi får lære en gang til, men vi holdt litt lenger enn mot Sverige, så vi får se på det som et fremskritt. Dette er altså ikke morsomt, det føles bare dritt, sier Lars Lagerbäck til TV 2.

Ødegaards første mål

Martin Ødegaard var et stort lyspunkt for Norge. Drammenseren var livlig fra første spark og var helt avgjørende for at Norge tok ledelsen.

Først var det hans avslutning som ble blokkert, før Tarik Elyounoussi satte returen i mål. Et kvarter senere ble Ødegaard spilt fri av Joshua King og alene med Romanias keeper satte han inn 2-0-målet for Norge.

– Det er stort. Det er en drøm som går i oppfyllelse, men når det ender som det gjør, er det bare tungt og skuffende. Da hjalp det lite, sier Ødegaard om målet på en skuffende norsk kveld på Ullevaal.

Claudiu Keserü headet inn reduseringen med et kvarter igjen å spille, før samme mann satte inn 2-2-scoringen på overtid.

Norge snytt av assistentdommer

Norge dominerte fra start, og etter ni minutter satte Markus Henriksen ballen i mål, men målet ble annullert for offside.

– Vi har sett på repriser og lekt litt VAR, og det ser ut som om Markus Henriksen er onside. Det er en fantastisk pasning og en god bevegelse. Det er litt kjipt at vi blir snytt, men samtidig er det veldig vanskelig for assistentdommeren, sier TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

– Hadde vi hatt VAR her, hadde vi ledet 1-0, konstaterte tidligere landslagssjef Egil Olsen.

Norge fikk en brukbar mulighet etter elleve minutters spill da Omar Elabdellaoui ble spilt fri på høyrekanten. Backen prøvde å finne Joshua King foran mål, men burde kanskje skutt i stedet.

Seks minutter senere ble Joshua King spilt fri av Martin Ødegaard, men skuddet fra Bournemouth-spissen gikk utenfor. Like etter var det Markus Henriksen som sendte Ciprian Tatarusanu ut i full strekk på et langskudd.

Jålete Joshua King

Romania skapte et par halvsjanser, men Norge virket å ha ganske god kontroll. Ti minutter før pause ble Joshua King spilt alene med Tatarusanu, men spydspissens forsøk på å runde Romania-keeperen var mislykket.

– Det skal være mål. Han velger feil. Han bør gå inn, få en bedre vinkel og trille den i hjørnet. Det er et feil valg av King. Han er ikke så skarp som han pleier å være. Her pleier han normalt å score. Det er litte grann jålete, mener Drillo.

Romania fikk en halvsjanse ti minutter inn i andre omgang da Claudiu Keserü fyrte av fra distanse. Ballen så ut til å være en enkel jobb for Sten Grytebust, men den tidligere Aalesund-keeperen valgte å bokse den flakkende ballen.

Første landslagsmål siden 2014

Minuttet senere kunne tilskuerne på Ullevaal lette fra setene igjen. Martin Ødegaard dro seg inn og skjøt, ballen gikk via Romania-forsvaret, før ballen gikk i retning mål. Der kom Tarik Elyounoussi skliende og satte inn sitt første landslagsmål siden 2014.

Etter 70 minutters spill gjorde King et glitrende forarbeid og sendte Ødegaard alene gjennom med Tatarusanu. Real Madrid-eiendommen var iskald da han satte inn 2-0 for Norge med sitt første landslagsmål i kamp nummer 17.

– En merkedag i norsk fotball. Guttungen har entret scenen og scoret for landslaget i sin 17. kamp, utbrøt TV 2-kommentator Øyvind Alsaker etter Ødegaards scoring.

Et kvarter før slutt sviktet Norge i egen 16-meter da Claudiu Keserü fikk stange inn reduseringsmålet til Romania.

Ødegaard spilte Tarik Elyounoussi fri alene med Tatarusanu like før slutt, men AIK-spissens avslutning gikk redd på målvakten til Romania.

Det så ut som Norge skulle holde unna og ta en viktig seier i EM-kvalifiseringen, men på overtid satte Keserü inn utligningen til 2-2. Joshua King fik en stor mulighet helt på tampen, men avslutningen gikk langt over.