TornadovarselET:

– Kraftig nok til å forårsake skade

Mens Vestlandet allerede er truffet av et skikkelig tordenvær torsdag morgen, vil Sør- og Østlandet få sin dose i løpet av ettermiddagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag måtte Storm-meteorolog Olav Krogsæter sende ut tornadovarsel for første gang i sin 20 år lange karriere. Torsdag står varselet fortsatt.

Uværet som kan danne tornadoene ser dog ikke ut til å treffe Norge før ut mot ettermiddagen, forteller Krogsæter.

– Det har begynt å ta seg opp over Danmark og Tyskland og det kommer hit til oss etter hvert, sier han til TV 2 ved 13-tiden.

Akkurat når været vil treffe kysten i sør er usikkert, men Krogsæter anslår at hovedtyngden vil treffe kysten i løpet av ettermiddagen.

– Men det kan plutselig dukke opp før det også, legger han til.

Østlandet og Telemark får det verste uværet, med svært kraftige regnbyger, opplyser meteorologen. Det ventes kraftige byger i store deler av Sør-Norge.

Fra torsdag ettermiddag til fredag morgen ventes lokalt svært kraftige regn- eller haglbyger med torden på Østlandet og i Telemark. Det kan komme over 25 millimeter nedbør per time, ifølge meteorologene. Farenivået er satt til oransje nivå.

Supercelle i Nordsjøen

Mens Sør- og Østlandet fortsatt må vente på at uværet skal treffe, ble Vestlandet truffet allerede torsdag morgen. Ved 09-tiden kunne Krogsæter fortelle om et «vanvittig heftig tordenvær» over Karmøy.

Årsaken var en såkalt supercelle i Nordsjøen, som brakte med seg enormt kraftig tordenvær. Det sneiet også Jæren i løpet av morgentimene.

Ved 10.30-tiden viste kartet fra Meteorologisk institutt at det hadde vært over 500 lynnedslag i Hordaland den siste timen.

Ved 13-tiden opplyser meteorologen at supercellen er på vei videre utover i sjøen, og at tordenværet er i ferd med å minske mange steder.

– Nå har det begynt å tordne ved en del av oljeinstallasjonene vest for Bergen og Sogn. De får nok en del tordenvær i løpet av de neste timene, sier han.

Meteorologen utelukker ikke at supercellen som ligger i Nordsjøen allerede har produsert skypumper.

– Den er ekstremt kraftig og det er i slike superceller at tornadoer oppstår. Jeg har ingen dokumentasjon på det, men det kan godt hende at det er skypumper og tornadoer ute i Nordsjøen nå, det er visse ting som tyder på det på radarbildene, sier han.

Har du bilder og video av uværet? Send dem til TV 2!

Kan lage skade

I Sør-Norge er det Agder som får merke værkreftene først. Derfra beveger uværet seg østover inn i Telemark, Buskerud og videre innover Østlandet.

– Det blir fra Telemark og østover at det blir heftigst ifølge prognosene, for der får sola mest tid til å varme opp før regnet treffer, sier meteorologen.

Det innebærer at det også er i disse områdene at det er størst sjanse for at eventuelle tornadoer oppstår.

Samtidig understreker Krogsæter at det ikke er snakk om tornadoer i samme skala som de man for eksempel ser i USA.

– Tornadoskalaen går fra null til fem. Norske tornadoer pleier å ha en styrke på null til én og noen har vært oppe i to. De er sterke nok til å knekke trær og kaste campingvogner opp i lufta, sier han.

Selv om det trolig ikke vil være de største tornadoene som danner seg her til lands i løpet av dagen, understreker meteorologen at også disse kan lage skade.

– Det er nesten umulig å si hvor sterke tornadoer det kan bli, men om de er null eller én er de kraftige nok til å forårsake skade. Det er ikke snakk om ekstremskader, men ting kan fyke rundt, sier han.

Varmt og vått

I tillegg til mulige tornadoer er det meldt enorme mengder med regn.

– Totalen blir ikke voldsom, men det kan komme 30-40 millimeter på to til tre timer, så det er intensiteten som er spesiell, forklarer Krogsæter.

Til sammenligning forklarer han at det kommer omlag to til tre millimeter regn per time når det er snakk om vanlig regnvær. Nå kan det altså bli ti ganger så kraftig.

I tillegg er det, til tross for generelt dårlig vær ellers, meldt skikkelige sommertemperaturer i Sør-Norge.

– Det blir opp mot 30 grader før regnet kommer inn på Østlandet. Her på Vestlandet er det også snakk om temperaturer opp mot 27 og 28 grader før regnværet kommer utover ettermiddagen, sier han.

Klokken tolv var det Østfold som hadde den høyeste temperaturen i hele landet, da det ble målt 29 plussgrader på Hvaler, det skriver Meteorologene på Twitter.

Det er nettopp de to faktorene mye varme og høy fuktighet som gjør at det nå er en god mulighet for tornadoer, forklarer Krogsæter.

– Alt ligger til rette. Skal det skje en gang, er det typisk at det skjer i en situasjon som dette.