SISTE EPISODE: Christine Koht forteller åpehjertig om livet og døden i podkastens siste avsnitt. Bildet er tatt på en filmpremiere i 2011.
SISTE EPISODE: Christine Koht forteller åpehjertig om livet og døden i podkastens siste avsnitt. Bildet er tatt på en filmpremiere i 2011. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix

kreftsyk:

Christine Koht må avslutte podkasten: – Aldri trodd jeg kunne bli så syk

Kreftsyke Christine Koht (52) avslutter podkasten «Koht vil leve».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I A-magasinets podkast «Koht vil leve», fortalt av journalist Joachim Førsund, har lyttere fått følge Christine Koht gjennom hennes vanskeligste halvår.

I november i fjor fikk komikeren og TV-profilen beskjed om at hun hadde kreft med spredning.

Krefttypen, som kalles slimhinne-melanom, er sjelden og aggressiv. Legene oppdaget flere svulster, og hun ble behandlet med immunterapi.

Dette var den eneste behandlingsformen, og den ville være risikofylt. Som en bivirkning av kreftbehandlingen fikk hun en alvorlig leverbetennelse, og hun ble innlagt på sykehuset i Tønsberg, deretter på Radiumhospitalet i Oslo.

– Nå vil jeg dø, mamma

Natt til torsdag 6. juni ble den femte og siste episoden av A-magasinet-podkasten publisert.

I alle de foregående episodene har vi blitt kjent med at Koht har et stort ønske om å leve frem til sin egen bursdag den 19. mai.

Da den store dagen endelig kom, hvor Koht skulle skrives ut av Radiumhospitalet for å feire seg selv og livet, kom nok en nedslående beskjed.

Journalist Joachim Førsund mottar en telefon fra Kohts gråtekvalte mor Kirsten Koht. Hun forteller at datteren våknet med feber og en alvorlig lungebetennelse, som krever en ny antibiotika-kur.

Tidligere har Kohts kreftbehandling gitt bivirkninger som sukkersyke, sopp i lungene og liggesår.

– Det er så mye, Joachim. Det kommer noe hele tiden, og nå sa Christine at: «Nå har jeg det like vondt som jeg hadde det i Tønsberg. Nå vil jeg dø, mamma. Jeg orker ikke mer, mamma», sa hun til meg, sier Kohts mor til journalist Førsund.

Avslutter podkasten

Det var da det ble bestemte at dette skulle bli podkastens siste episode.

Førsund besøker Koht en siste gang på sykehuset med mikrofon. Han forteller at de ekstreme mengdene med kortison har gjort Kohts ansikt nesten ugjenkjennelig

Torsdag publiserte Aftenposten et bilde av Kohts «nye» ansikt.

Med lange pauser mellom hvert ord, og med en stemme som ikke høres ut som hennes egen, forteller Koht at hun synes det kun går nedover.

Drømmer om er en vanlig dag

– Jeg har så lyst til å lage podkast, men jeg kunne aldri trodd at jeg kunne bli så syk. Så jeg tenker veldig, veldig mye på døden, forteller Koht åpenhjertig i podkasten.

– Det jeg drømmer om, det eneste jeg drømmer om, er å få oppleve en dag som andre mennesker ikke husker en gang. Som bare er en torsdag eller onsdag. Jeg drømmer bare om en helt vanlig dag hvor jeg kan ta på meg klær og bare sitte og ikke være så svimmel. Bare være og ikke gjøre noen ting. Det er så mange gleder i løpet av en dag som ingen husker, sier hun videre.

Førsund forklarer i podkasten at legene ikke har turt å gi Koht kreftmedisin de siste tre månedene, og at de ikke aner hva svulsten har foretatt seg mens de har behandlet 52-åringen for andre sykdommer.

– Mye tid og mye hvile

I den siste delen av podkast-episoden forteller Kohts lege, Anna Winge-Main ved Radiumhospitalet, at de har kontroll på leverbetennelsen, og at lungebetennelsen vil gå over av seg selv.

Ifølge legen er det umulig å svare på hvor lenge Koht vil leve, men hun tror at Koht kommer til å få oppleve år 2020.

Koht forteller at hun har en enorm livslyst og at hun derfor er så redd for døden.

– Jeg må innrømme at jeg har tenkt tre ganger: «Kan jeg være så snill å bare få sovne». Men jeg er ikke suicidal. Ikke nå, sier Koht.

Komikeren og TV-profilen forteller videre at hun har innsett at hun ikke vil klare å stå på scenen igjen.

Neste uke skal Koht operere bort restene av to svulster hun har i munnen, så skal hun etter planen skrives ut fra sykehuset. Deretter vil hun komme tilbake for regelmessige kontroller.

Til TV 2 sier Kohts manager Knut Müller-Nilssen at han ikke har noen kommentar til situasjonen utover det som fremkommer i podkasten.

Åpner for flere episoder

På sin egen Facebook-side har Koht tidligere skrevet at det planlegges en oppfølging av podkasten til høsten.

– Det stiller jeg meg åpen og positiv til, men denne ferden har vært så brokete og uforutsigbar, at det ikke har noen hensikt å planlegge det nå, sier journalist Joachim Førsund til TV 2.

Han forteller at valget om å avslutte podkasten ble tatt sammen av ham og Koht.

– Det er ikke umulig at vi tar opp tråden igjen når omstendighetene er annerledes, men akkurat nå må Christine få fokusere på helsen sin. Hun er sliten, og de rundt henne er slitne. De kreftene de har, må de bruke på Christine, sier Førsund.

Han beskriver arbeidet med podkasten som givende.

– Jeg har blitt nært knyttet til noen ganske ekstraordinære mennesker, og det gjør at jeg føler meg privilegert. Selvsagt har jeg vært redd underveis, jeg også, for at Christine skulle dø, men hun har ridd stormen av, gang på gang, sier Førsund.