Cristiano Ronaldo sendte Portugal til finale med hat trick

– En kaptein utenom det vanlige, sier TV 2s fotballekspert om Cristiano Ronaldo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Portugal - Sveits 3-1

Se sammendrag i videovinduet øverst!

Cristiano Ronaldo scoret alle tre målene da Portugal tok seg til Nations League-finalen med 3-1-seier over Sveits i Porto onsdag.

Juventus-stjernen ga Portugal ledelsen på et frispark, men Ricardo Rodríguez utlignet på straffespark ti minutter etter pause.

Da det så ut til å gå mot ekstraomganger, dukket Ronaldo opp to minutter før slutt og banket inn 2-1. Minuttet etter ble han spilt fri på venstresiden, før han dro seg inn og hamret ballen i det lengste hjørnet til 3-1.

– Portugal vinner denne kampen fordi de har en kaptein utenom det vanlige, sier TV 2s ekspert Jesper Mathisen.

Det første Ronaldo-målet kom på et frispark fra 25 meters hold etter 25 minutters spill i Porto.

– Ronaldo treffer meget, meget godt, men dette er selvfølgelig en ball keeper skal ta. Han går og gjemmer seg bak muren. Da er han utspilt. Gjør han jobben sin og står i hjørnet han skal dekke, er det veldig enkelt. Det må vi kalle en aldri så liten keepertabbe, kommenterte Jesper Mathisen.

VAR-drama endte med straffe

Åtte minutter inn i andre omgang var det et skikkelig VAR-drama. Portugal trodde de hadde fått straffe da Bernardo Silva ble felt av Fabian Schär, men like før hadde Steven Zuber gått ned etter en duell med Nélson Semedo.

Da ble den første situasjonen tellende, og dommer Felix Brych dømte straffespark til Sveits, som ble satt i mål av Ricardo Rodríguez.

– Her ser vi VAR på sitt aller, aller beste. Hadde vi ikke hatt VAR ville Sveits ikke fått straffe, og Portugal fått det i stedet og langt på vei avgjort kampen, sier Jesper Mathisen, som er enig i kamplederens avgjørelse.

– Semedo tar beina på ham der, og da er det en klar forseelse. Det så jeg ikke ved første øyekast. Ingen tvil om at den sveitsiske spilleren blir hindret og lagt i bakken, og da er det straffe til Sveits, sier TV 2s fotballekspert.

Ronaldo avgjorde på tampen

To minutter før full tid fikk Ronaldo et innlegg fra høyre som han møtte og satte knallhardt i første hjørnet.

– Det er en av verdens råeste avsluttere som hamret den ballen i mål. Yann Sommer hadde ikke mulighet til å komme ned. Det ser relativt enkelt ut å score der, men de fleste ville blåst den ballen til side for mål, sier Mathisen.

Minuttet etter dro han seg inn fra venstre og banket inn 3-1-scoringen.

– Sveits har kanskje vært det beste laget i mesteparten av kampen, men de har ikke en spiller som Ronaldo, sa TV 2-kommentator Espen Ween.

Portugal møter vinneren av England og Nederland i finalen søndag.