Hun blir trolig Danmarks neste statsminister

Sosialdemokratenes leder Mette Frederiksen ligger an til å bli danskenes neste statsminister.
Sosialdemokratenes leder Mette Frederiksen ligger an til å bli danskenes neste statsminister. Foto: Fabian Bimmer/Reuters
København (TV 2): – Dere har valgt at Danmark skal ha en ny regjering, sa sosialdemokratenes leder Mette Frederiksen til jubel fra partifellene ved halv ett-tiden i natt.

Klokken 00.15 var alle stemmene talt opp og Sosialdemokratenes leder kom for å motta hyllesten fra sine partifeller.

– Dere har valgt at Danmark skal ha et nytt flertall. Og dere har valgt at Danmark skal ha en ny regjering, sa Mette Frederiksen da hun ankom Sosialdemokratenes valgvake et kvarter over midnatt.

Socialdemokratiet er det største partiet med 25,93 prosent. Men i storbyene København og Aarhus går partiet kraftig tilbake.

Partileder Mette Frederiksen takket de andre partiene i rød blokk, som sørget for seieren. Men det er fortsatt uklart hvem hun skal samarbeide med og hvordan samarbeidet blir etter dronningerunden.

– Det er på grunn av alle dere som stemmer sosialdemokrtaisk at det er utsikt til en ny regjering, sa Frederiksen.

Da alle stemmene var talt opp ble det klart at hun med knapp margin har flertall sammen med Enhetslisten, Sosialistisk Folkeparti og Radikale Venstre.

– I kveld fikk jeg en telefon fra Lars Løkke Rasmussen. Han sa tilllykke med valget og fortalte at han går til Dronningen og ber om avskjed. Du har tjent landet i mange år. Jeg beundrer ditt personlige engasjement.

Løkke har fortsatt ambisjoner om å forbli statsminister

Like før midnatt ankom statsminister Løkke Rasmussen Venstres valgvake i Folketinget.

– På bakgrunn av valgresultatet vil jeg levere regjeringens avskjedssøknad og be Dronningen innkalle til dronningerunde i morgen. Jeg vil henstille om at det fortsatt bygges bro over midten i dansk politikk, sa statsminister Lars Løkke Rasmussen klokken 23.50.

Venstre har gjort et godt valg og er en av valgets vinnere, men den borgerlige blokken har mistet flertallet fordi Dansk Folkeparti og Liberal Allianse går kraftig tilbake.

Det betyr at Løkke Rasmussen fortsatt har ambisjoner om å fortsette som statsminister.

– Venstre går frem, men vi går ikke hjem. Vi sitter klar ved telefonen. Vi har gjort et kjempevalg. Takk for deres kjempeinnsats, sa Løkke Rasmussen til sine partifeller.

Torsdag klokken 11 vil han levere regjeringens avskjedssøknad til Dronningen.

Sterkt fra Løkke

Lars Løkke Rasmussens Venstre har 23,39 prosent og har gjort et meget godt valg.

Rasmus Paludan og hans ytterliggående høyreparti Stram Kurs får 1,79 prosent og kom dermed ikke over sperregrensen på 2 prosent. Partiet manglet 7.501 stemmer på sperregrensen.

Innvandringskritiske Dansk Folkeparti gjør et elendig valg med 8,73 prosents oppslutning er en katastrofe sammenlignet med valgresultatet på 21,1 prosent fra 2015.

Socialistisk Folkeparti fremstår som en av de store valgvinnerne. Partiet ligger an til å få over 7,71 prosents oppslutning og 14 mandater, en dobling fra de sju mandatene de fikk etter valget i 2015.

Lenge lå det an til at Kristendemokratene skulle gjøre comeback i Folketinget med et distriktsmandat fra Vest-Jylland, men det glapp med 198 stemmer. Partiet manglet 9.383 stemmer på sperregrensen.

Gir 90 mandater til rød blokk

Klokken 20 var alle Danmarks 1384 stemmelokaler stengt, og TV 2 Danmark og Danmarks Radio publiserte sine valgdagsmålinger.

Begge målingene viste at det ser ut til å gå mot et regjeringsskifte i Danmark.

TV 2 Danmarks måling bygger på intervjuer med mer enn 5000 dansker som har stemt. I målingen får rød blokk flertall. Blokken består av Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre og Enhedslisten.

Blå blokk består av Liberal Allianse, Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti. Selv om Venstre ser ut til å gjøre et godt valg, går det dårlig med flere av samarbeidspartnerne.

Også Danmark Radios valgdagsmåling gir 90 mandater til rød blokk. Blå blokk får 75 mandater.

Ifølge valgdagsmålingen ser det ut til at Mette Frederiksen blir statsminister hvis Socialdemokratiet får støtte fra Radikale Venstre, SF og Enhedslisten.

Det danske Folketinget har 179 medlemmer, og 90 mandater gir dermed flertall.

– Ønsker ny retning

– Hvis målingene holder stikk, så viser det meget tydelig at danskene vil ha en ny statsminister og en ny retning for Danmark.

Det sier Socialdemokratiets nestformann Dan Jørgensen til Danmarks Radio etter valgdagsmålingen som viser rødt flertall i folketingsvalget.

Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten til sammen 50,3 prosent av stemmene. Legger man til Altenativet, øker det til 53,6 prosent.

Også på Socialistisk Folkepartis valgvake var det god stemning.

– La meg si det som det er: SF er tilbake, sa partileder Pia Olsen Dyhr da hun inntok scenen onsdag kveld.

Katastrofevalg for Dansk Folkeparti

Dansk Folkeparti ser ut til å gjøre et elendig valg. Oppslutningen ligger an til å bli mer enn halvert sammenlignet med valget i 2015.

INGEN GRUNN TIL Å JUBLE: Kristian Thulesen Dahl holder tale ved valgvaken hos Dansk Folkeparti på Snapstinget på Christiansborg i København onsdag kveld. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix / NTB scanpix
INGEN GRUNN TIL Å JUBLE: Kristian Thulesen Dahl holder tale ved valgvaken hos Dansk Folkeparti på Snapstinget på Christiansborg i København onsdag kveld. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix / NTB scanpix

Det innvandringskritiske partiet gjorde et kanonvalg i 2015. Da fikk de 21,1 prosent av stemmene og ble dermed Folketingets nest største parti med 37 mandater.

Partiets formann Kristian Thulesen Dahl ankom partiets valgvake onsdag kveld akkompagnert av sangen «You'll Never Walk Alone». Han erkjente nederlaget og sa at velgerne har gitt partiet en ørefik.

– Vi har ikke klart å innfri forventningene velgerne har hatt til oss siden 2015. Det ansvaret tar jeg på meg, sa Dahl.

Knapt forsprang

De siste målingene før valgdagsmålingene viste at forspranget til den røde blokken var knappere enn noen gang. Gjennom fire uker med valgkamp har det vært en klar rød ledelse, og mange hadde fullstendig avskrevet statsminister Lars Løkke Rasmussens muligheter.

Valgresultatet viser at Løkke nok en gang har gjort det mye bedre enn målingene skulle tilsi, men likevel må han etter alle solemerker gå av som regjeringssjef.

Den sittende danske regjeringen består av de borgerlige partiene Venstre, Liberal Alliance og det konservative folkepartiet, som også var statsministerens førsteprioritet da han skrev ut nyvalg.

Hovedmotstander og utfordrer til statsministerposten Mette Frederiksen fra Socialdemokratene har ønsket å danne en mindretallsregjering der hun samarbeider med ulike partier i ulike saker.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook