Tror kameraten kan vinne Ballon d'Or

SKADET: Stefan Johansen måtte stå over torsdagens treningsøkt i Lillestrøm, og er uaktuell til kampen mot Romania etter å ha fått en kjenning i låret.
SKADET: Stefan Johansen måtte stå over torsdagens treningsøkt i Lillestrøm, og er uaktuell til kampen mot Romania etter å ha fått en kjenning i låret. Foto: Åserud, Lise
Stefan Johansens (28) sesong gikk ikke helt etter planen. For kameraten Virgil van Dijk har det vært stikk motsatt.

Fredag fra kl. 20.10: Se Norge-Romania på TV 2 eller Sumo!

– Han har hatt en kanonsesong. Nå kan han ta seg en velfortjent ferie, sier Stefan Johansen til TV 2.

Landslagskapteinen og Virgil van Dijk kjenner hverandre godt fra Celtic-dagene, og reiser på ferie sammen hver sommer.

Johansen skulle i utgangspunktet reise til Madrid for å se finalen, men måtte avlyse på grunn av brorens konfirmasjon.

Han har ikke fått snakket så mye med kameraten fordi begge er på landslagssamlingen, men slår fast at triumfen smakte godt for Liverpool-stjernen.

NATIONS LEAGUE: Virgil van Dijk forbereder seg i skrivende stund på å møte England i Nations League.
NATIONS LEAGUE: Virgil van Dijk forbereder seg i skrivende stund på å møte England i Nations League. Foto: Carl Recine

– Det har vært travle dager for ham, så jeg har ikke plaget ham så mye. Men vi snakket en god del før. Jeg tror han er kjempefornøyd, men først og fremst veldig stolt. Det tapet i finalen i fjor gikk hardt inn på ham, forklarer Johansen.

– At han lykkes nå, med sesongen han har hatt, å bli årets spiller og ta 97 poeng ... jeg tror ikke at det går an å gjøre det så mye bedre enn det, mener Fulham-spilleren.

Nå har det begynt å spekuleres på i utenlandske medier om van Dijk kan være en kandidat til å vinne Ballon d'Or, som første forsvarsspiller siden Fabio Cannavaro i 2006.

– Jeg tror at han har en reell mulighet. Jeg synes han har vært ekstrem i år. Det gikk nesten i Premier League, og personlig hadde han en helt sinnssyk sesong. Jeg håper selvfølgelig at han gjør det. Det hadde vært enormt stort. Men han får vel god konkurranse av en liten argentiner, så det kan bli tøft, påpeker han.

– Kaossesong

For hans egen del har ting ikke gått på skinner. Torsdag ettermiddag bekreftet dessuten Lars Lagerbäck at Johansen har fått en kjenning i låret, og er uaktuell til fredagens kamp mot Romania.

Johansen er ikke tilfreds med hvordan sesongen var i England.

– Det har vært en kaossesong, egentlig, reflekterer han.

Grunnen til at han beskriver det som et kaos, er de hyppige managerbyttene.

Han begynte sesongen under Slavisa Jokanovic. Da han fikk sparken, tok Claudio Ranieri over. Spilletiden uteble, og Johansen ble lånt ut til West Bromwich. Også der ble manageren sparket.

– Det startet i Fulham, der det ble litt inn og ut. Så kom det til et punkt i januar der jeg følte at «nå er det nok, nå må jeg få spilt fotball igjen», forklarer 28-åringen.

– I West Bromwich ble det også sparking av manager. Så tok det litt tid før jeg kom tilbake i form. De to siste månedene følte jeg at jeg var tilbake på det nivået jeg skulle være, men det har vært mange opp- og nedturer. Selvfølgelig ønsker man en bedre sesong, men sånn er fotballen, medgir han.

Åpner for klubbytte

Etter opprykket til den engelske toppdivisjonen hentet Fulham et drøss av spillere, også i Johansens posisjon. Landslagskapteinen fikk likevel starte noen ligakamper i sesonginnledningen.

– Er det noe du kunne ha gjort annerledes selv?

– Ja, det er det helt sikkert. Jeg har alltid sagt at det handler om å gripe sjansen når man får den. Borte mot City er det vanskelig å få til noe, men jeg startet noen kamper der vi i teorien i Premier League burde ha klart bedre. Både meg selv og laget var ikke tilstrekkelig bra i de kampene, og da er det naturlig at det blir rulleringer, svarer Johansen.

Landslagskapteinen var på utgående kontrakt. I mai bestemte imidlertid Fulham seg for å utløse en klausul i avtalen, som gjør at han nå har ett år igjen av kontrakten.

Johansen ønsker seg mer stabilitet.

– Jeg er giret på å få til noe langvarig. En lengre kontrakt. Jeg har fått positive signaler fra klubben, og har pratet litt med Scott (Parker, manageren, journ. anm). Jeg og familien trives veldig godt i London, og i klubben, så vi får se. Men det er ikke tvil om at jeg ønsker å skrive en lengre kontrakt. Om det blir i Fulham eller en annen plass, gjenstår å se, sier han.

Fredag fra kl. 20.10: Se Norge-Romania på TV 2 eller Sumo!

Lik TV 2 Sporten på Facebook