Risikerer fengsel for ikke å ha grepet inn under skoleskyting

Videoopptak skal vise at Peterson unngikk å handle.
Videoopptak skal vise at Peterson unngikk å handle. Foto: Handout .

En politimann risikerer 96 og et halvt år i fengsel for ikke å ha konfrontert massedrapsmannen under en skoleskyting i Parkland i Florida i fjor.

Politimannen Scot Peterson var den eneste utenom massedrapsmannen som hadde våpen under skoleskytingen, som var den verste i USAs historie.

Mens 17 elever, lærere og ansatte ble drept inne på skolen, grep politimannen aldri inn, noe han nå risikerer knallhard straff for.

Tirsdag ble han arrestert, og nå er anklaget for forsømmelse av barn, uaktsomhet, og for å ha avgitt falsk forklaring.

For dette risikerer han altså en straff på nærmere hundre år i fengsel, skriver NBC.

– Nektet å undersøke hvor skuddene kom fra

En tidligere student, Nikolas Cruz er tiltalt for drapet på 17 personer og forsøk på å drepe 17 til.

Han har sagt seg uskyldig, men forsvarerne hans har sagt at han vil si seg skyldig mot at han dømmes til livstid. Påtalemyndigheten ønsker dødsstraff.

56 år gamle Scot Peterson var altså den eneste utenom drapsmannen som hadde våpen.

Nå er han pågrepet etter en 15 måneder lang etterforskning som viser at han «lot være å undersøke kilden til skuddene, trakk seg tilbake mens ofrene ble skutt, og at han dirigerte andre fra nødetatene som kom til stedet til å holde seg 150 meter unna skolen», sier Floridas statlige politibyrå (FDLA) i en uttalelse etter pågripelsen.

Rick Swearingen i FDLA sier at Peterson «gjorde absolutt ingenting» for å stoppe skytingen, og at dette kostet mennesker livet.

– Det finnes ingen unnskyldinger for hans mangel på handling og det er ingen tvil om at det kostet liv, sier Swearingen ifølge NBC.

FDLA intervjuet mer enn 180 vitner, i tillegg til å gå gjennom overvåkningsvideo.

– Jeg misforstod

Peterson fikk tirsdag sparken fra Broward Countys Sherrifkontor. I et intervju med NBC i 2018 fortalte Peterson at han ikke gikk inn i bygget på grunn av feilkommunikasjon.

– Jeg misforstod. Men det var ikke fordi jeg ikke ville gå inn i bygget eller ikke ønsket å møte noen der. Det var ikke slik i det hele tatt, sa Peterson den gang.

– De var barna mine. Jeg ville aldri sittet der og latt barna minne bli slaktet. Aldri.

Petersons advokater mener anklagene bygger på falske premisser, og bør

– Statens handling virker å være ingenting mer enn et gjennomsiktig forsøk på politisk motivert straff av Peterson, sier advokat Joseph DiRuzzo.

Flere foreldre har tatt til sosiale medier etter pågripelsen tirsdag.

– Du kunne ha reddet noen av de 17, skriver Fred Guttenberg, som mistet datteren sin i skytingen.

– Du kunne reddet datteren min. Det gjorde du ikke, og du løy om det. Nå fortjener du det som kommer din vei.

En annen, som mistet broren sin, ønsker nå at Peterson tilbringer resten av livet i fengsel.

Målet var å drepe minst 20

Flere videoer ble funnet på telefonen til Cruz etter massakren ved Marjory Stoneman Douglas High School i Parkland, Florida 14. februar.

I den første videoen forteller han at målet er å drepe minst 20 mennesker. Han ler når han forteller om planene.

«Hallo. Mitt navn er Nik og jeg skal bli den neste skoleskytteren i 2018. Mitt mål er minst 20 mennesker med en AR-15 og sporlys. Jeg tror jeg kan gjøre det, få det gjort. Stedet er Stoneman Douglas i Parkland, Florida. Det kommer til å bli en stor hendelse. Og når du ser meg på nyhetene, vil dere alle vite hvem jeg er. Dere skal alle dø. Pang pang pang. Gleder meg.»

Tidligere denne måneden tok staten Florida drastiske grep som følge av skytingen.

I fjor godkjente delstaten et program som skulle bidra til å beskytte skolene, ved å la enkelte skoleansatte bære våpen. Lærerne selv fikk imidlertid ikke denne tillatelsen.

Tidligere denne måneden tok Representantenes hus i Florida vekk dette unntaket, noe som har vært gjenstand for mye kritikk.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook