Byutviklingsbyråd Anna Elisa Tryti (Ap) i Bergen får av mange bompengemotstandere skylden for høye bompengekostnader.

I et intervju med NRK tirsdag forteller hun om trusler, at hun må gå med voldsalarm og at hun er redd for å gå alene på gaten.

Trusselbrev

Blant annet viser hun til et brev hun fikk etter et bystyremøte i 2017.

«For at verden skal bli mer rettferdig og for at også du skal forstå hvordan det føles å bli uskyldig plaget av ubrukelige maktsmibrukende politikere, ser vi oss nødt til å iverksette trakassering av deg. (...) Trakasseringen vil foregå helt til du endrer kurs, trekker det fra politikken eller begår selvmord.» står det blant annet i brevet som NRK viser til.

– Jeg oppfattet disse truslene som svært alvorlige, og det har vært en stor belastning for meg og hele familien min nå i to år. Jeg lever med voldsalarm, politiet patruljerer jevnlig utenfor huset mitt og jeg går ikke alene i byen på kveldstid, sier hun til NRK.

Kort tid etter at hun mottok brevet oppdaget Tryti noe som så ut som et kulehull i et vindu i sitt eget hjem. Denne saken ble etter hvert henlagt, og Tryti har uttalt at hun ikke har vært fornøyd med politiets arbeid i saken.

Politiet: – Tar dette på alvor

Politiinspektør Olav Valland i Vest politidistrikt sier til TV 2 at de tar kritikken til etterretning, og at de vil etterforske truslene mot Tryti.

Politiinspektør Olav Valland i Vest politidistrikt sier de tar alle tilfeller av trusler og sjikane mot politikere på alvor.
Politiinspektør Olav Valland i Vest politidistrikt sier de tar alle tilfeller av trusler og sjikane mot politikere på alvor.

– Hun sier hun tidligere har hatt ubehagelige opplevelser med våre etterforskere, og det må vi bare respektere i den grad hun har opplevd det. Det er viktig for oss å si at vi ser alvorlig på alle tilfeller av trusler, sjikane eller andre straffbare tilnærmelser mot politikere og andre samfunnsdebattanter, sier Valland.

Angående brevet Tryti fikk i 2017, sier politiinspektøren at de sjekket brevet for fingeravtrykk, DNA, tok andre prøver og etterforsket saken.

– Disse prøvene gav ikke noe resultat, og vi hadde ingen mistenkte. Saken ble forsvarlig etterforsket ut ifra de rammene vi hadde, og ble etter hvert henlagt av en jurist.

Valland sier derimot at politiet tar selvkritikk på at de ikke opprettet undersøkelsessak på det antatte kulehullet hjemme hos Tryti.

– Det var en feil at vi ikke opprettet sak på dette forholdet, men det er ikke sikkert vi hadde fått en annen konklusjon dersom vi hadde gjort det, sier Valland.

Støtter Klepp-ordfører

Ap-politikeren sier at hun står frem med sin historie etter at Klepp-ordfører Ane Marit Braut Nese (H) i slutten av mai fortalte at hun og familien er utsatt for trusler og vold på grunn av bompengesaken.

– Sønnen min ble slengt i veggen og tatt kvelertak på for å få mor til å snu i bompengesaken, fortalte Braut Nese gråtkvalt under sitt innlegg fra talerstolen.

Statsminister Erna Solberg reagerte da kraftig på det som har skjedd med Klepp-ordføreren og familien.

– Jeg synes det er helt forferdelig. Det er ingen grunn til at vi skal utvikle en politisk kultur der folk får trusler, eller at barn opplever å stå ansvarlige for politiske vedtak eller bli banket opp. Det er en måte å svekke demokratiet på som vi skal sette foten ned for med en gang, og jeg synes alle skal stille opp, sa Solberg til TV 2.