Krever millionbeløp fra hallikanklaget skuespiller

TILTALT: Politiet vil kreve inn rundt 500.000 fra mannen. I tillegg har en av de fornærmede kvinnene varslet et erstatningskrav på rundt 1,5 millioner kroner.
TILTALT: Politiet vil kreve inn rundt 500.000 fra mannen. I tillegg har en av de fornærmede kvinnene varslet et erstatningskrav på rundt 1,5 millioner kroner. Foto: Scanpix
OSLO TINGRETT (TV 2): Skuespilleren i 20-årene anklages for å ha vært halliken til to kvinner han hadde et kjærlighetsforhold til. Nå står han overfor et millionkrav. Mannen nekter straffskyld.

Skuespilleren, som har blitt anerkjent og kritikerrost for roller han har hatt, møtte mandag i Oslo tingrett. Han er tiltalt for en rekke forhold, blant annet vold og utpressing mot en tidligere toppfotballtrener, grov vold mot en eks-kjæreste og for hallikvirksomhet.

Aktor Henrik Rådal mener å kunne bevise at mannen har prostituert to kvinner som han hadde en nær relasjon til.

– Jeg var nok et enkelt offer. Jeg var naiv, og jeg hadde ingen erfaring. Jeg hadde knapt hatt sex, men jeg syntes det var veldig fint å få oppmerksomhet, sa den ene av kvinnene da hun vitnet tirsdag ettermiddag.

Hun forklarer at hun var svært forelsket i skuespilleren og at hun opplevde maktforholdet mellom dem som skjevt. Kvinnen hevder at hun etter hvert ble drevet ut i prostitusjon.

– En fulltidsjobb

Ifølge politiet begynte skuespilleren med å opprette profiler på flere nettsider hvor han søkte etter personer som ville ha sex med kvinnen.

Deretter la han ut nakenbilder av henne, mener politiet. Skuespilleren skal videre ha utstyrt kvinnen med en egen telefon som skulle brukes i kontakt med kundene.

AKTOR: Politiadvokat Henrik Rådal.
AKTOR: Politiadvokat Henrik Rådal. Foto: Magnus Braaten / TV 2

Ifølge politiet pågikk hallikvirksomheten fra august 2012 til desember i 2013.

– Det var en fulltidsjobb der jeg hadde to til fem kunder hver dag. Pågangen var veldig stor. Til tider var det så mange telefoner at jeg ikke rakk å svare på alle sammen, sier kvinnen.

Hun forteller at hun tjente rundt 2500 kroner i timen da hun møtte sexkunder, men at beløpene også kunne være høyere.

Pengene hun skal ha tjent på virksomheten står helt sentralt i retten.

– Tjente over en halv mill.

Politiet mener at skuespilleren tok mellom 60 og 70 prosent av den tottale inntjeningen kvinnen hadde fra prostitusjonsvirksomheten. Aktor Henrik Rådal anslår at skuespilleren tjente rundt 550.000 kroner på dette. Denne summen vil politiet inndra til fordel for statskassa.

I tillegg har den fornærmede kvinnen varslet et sivilt krav på nærmere halvannen million kroner.

Hun mener dette er penger skuespilleren urettmessig har krevd henne for under perioden hun påstår å ha blitt prostituert av ham.

Det tok mange år før kvinnen anmeldte saken til politiet. Mannen nekter for at han noen gang har vært hallik, verken for denne eller den andre kvinnen som er fornærmet i saken.

Tiltalte viser til at han i den aktuelle perioden ikke hadde penger til å komme inn på en skole han ønsket å gå på. Han påpeker også at han kjørte en bil som kostet syv tusen kroner, noe han mener underbygger at han ikke hadde mye penger mellom hendene.

Lot seg intervjue

Et sentralt tema for skuespillerens forsvarer, Petter Bonde, er at kvinnen i 2013 lot seg intervjue anonymt av en norsk avis. Der gikk hun imot sexkjøpsloven. Der fortalte kvinnen at hun kunne tjene 100.000 kroner i måneden på sexsalg.

FORSVARER: Advokat Petter Bonde. (Foto: Magnus Braaten / TV 2)
FORSVARER: Advokat Petter Bonde. (Foto: Magnus Braaten / TV 2)

I saken nevner hun ingenting om at hun ikke beholdt pengene selv. Advokaten reagerer på inndragningskravet fra politiet og det sivile erstatningskravet fra den ene av de fornærmede kvinnene.

– Jeg tenker at fornærmedes forklaring om økonomi er nøkkelen til å vurdere og å forstå hennes troverdighet. Jeg mener at forklaringen svekker hennes troverdighet i betydelig grad, sier skuespillerens forsvarer, Petter Bonde.

Han viser blant annet til at hun har gitt ulike versjoner av hvor mye penger den påståtte halliken skal ha mottatt.

Aktor mener han har en god sak.

– Jeg vil ikke foregripe bevisene, men etterforskningen har dreid seg om å gå gjennom økonomien til tiltalte og fornærmede. Vi mener å ha funnet pengesummer som kan styrke påtalemyndighetens sak, sier han.

– Et rimelig krav

Ett år etter at hun skal ha begynt å prostituere seg var kvinnen utbrent og lei, forteller hun. Noen måneder senere opphørte hallikvirksomheten, ifølge politiet.

Kvinnen selv forteller at hun fortsatte med sexsalg inntil nylig, men at hun da skal ha beholdt hele overskuddet selv.

Bistandsadvokat for den fornærmede kvinnen, Trine Rjukan, sier at klienten opplevde det som tøft å vitne i retten tirsdag.

– Hun var på gråten flere ganger før hun begynte sin forklaring, men så gikk det bedre etter hvert. Det var en seier for henne å forklare seg med han til stede.

– Forsvaret vil angripe forklaringen hennes om hvor mye penger hun tjente. Hvordan reagerer hun på det?

– Tiltalte benekter alt, og i forlengelsen av det er det naturlig at han også bestrider beløpene som er lagt frem. Basert på min klients forklaring, mener jeg at vi har fremsatt et rimelig krav, sier Rjukan.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook