ADVARER MOT MASSETURISMEN I NORGE:

– Reiselivet er på tur utfor stupet

TROLLSTIGEN/GEIRANGER (TV 2) Odd Roar Lange frykter masseturisme og omdømmetap hvis noen ikke tar tak i norsk reiseliv, som han mener er på tur utfor stupet.

Kraftsalven kommer fra en av Norges mest kjente reiselivsjournalister. Lange er mannen bak nettstedet The Travel Inspector.

– Vi står foran en kjempeutfordring med masseturisme. Norsk reiseliv har fått lov til å ha «hjemmealenefest» i årevis og brukt Facebook for alt det mediet er verdt, og det er ikke alltid like smart. Inviterer du 100, så kommer det 1000, er bildet Lange bruker på at turistenen strømmer til landet.

Utfor stupet?

Lange står i tåkehavet på Trollstigen. Turistene er allerede på plass, selv om det ikke er stinn brakke akkurat denne dagen. Men det er nettopp det Lange frykter nå like før sesongen braker løs.

– Vi har visst i ti år at Norge ikke er dimensjonert for masseturisme. Vi har ikke parkering, vi har ikke toalettforhold, vi har ikke servcienivå og ender opp med det verste: For mange turister som ikke vil betale. Og dette blir det bare mer og mer av hvis ingen setter ned foten og tar et valg. Enten kjøre utfor stupet eller så må noen ta ansvar og det er myndighetene, sier Odd Roar Lange.

IDYLL: Rekordmange cruisepassasjerer tar turen til Norge i sommer. Her er RCCLs Explorer of the Seas på vei inn Geirangerfjorden. Foto: Arne Rovick/TV 2.
IDYLL: Rekordmange cruisepassasjerer tar turen til Norge i sommer. Her er RCCLs Explorer of the Seas på vei inn Geirangerfjorden. Foto: Arne Rovick/TV 2.

For inspektør Lange mener at norsk reiseliv mangler styring.

– Jeg mener det er helt uten styring fordi ingen har totalansvaret. Alle kan skylde på alle og det er som eventyret med De tre bukkene bruse: Ikke snakk med meg, snakk med noen andre, mener Lange.

Elisabeth Dreyer i Destinasjon Lofoten mener dette er den største utfordringen til reiselivet i Norge.

– Det er beklagelig at det fra politisk hold ikke har vært større fokus på reiselivet og det potensialet som finnes her. God regulering, sertifiseringsordninger og fellesgoder har kunnet bidra til både økonomiske, sosiale og miljømessige tilpasninger. Vi trenger en god destinasjonsledelse for god forvaltning av områdene, svarer daglig leder Elisabeth Dreyer i Destinasjon Lofoten.

Reiselivsjournalisten mener resultatet er svært nedslående.

– Vi klarer ikke leverer et bærekraftig produkt. Vi tilbyr ikke ren og uberørt natur, vi klarer ikke levere reisemål som ikke er overbefolket av turister, vi leverer fjorder som er forurenset av gamle cruiseskip og busser som spyr ut diesel, hamrer Lange løs.

Overturisme

I Geiranger forbereder hotellsjef Maud Haldorsen årets turistsesong. Hun forventer storinntrykk, men deler flere av Odd Roar Langes bekymringer.

– Den største utfordringen er at det tar for lang tid innføre bærekraftig turisme. Det er viktig at vi bevarer den vakre naturen vår og omdømme vårt, og at vi beholder både Geiranger og Norge som en eksklusiv destinasjon for turistene å reise til, sier Haldorsen til TV 2.

BEKYMRET: Hotellsjef Maud Haldorsen ved Hotell Geiranger er urolig for overturismen i Geiranger. Foto: Arne Rovick/TV 2.
BEKYMRET: Hotellsjef Maud Haldorsen ved Hotell Geiranger er urolig for overturismen i Geiranger. Foto: Arne Rovick/TV 2.

Hun har skrevet en kronikk om utfordringene til reiselivet og hotellsjefen ønsker begrensninger.

– Jeg mener at det periodevis er overturisme i Geiranger og da er på tide med en regulering. Jeg ønsker at de skal sette begrensninger i forhold til hvor mange cruisepassasjerer som kan være her inne samtidig, sier Maud Haldorsen til TV 2.

Søndag fortalte TV 2 nyhetene at direktør Kristin Krohn Devold i NHO reiseliv at hun vil ha begrensninger i cruisetrafikken.

– Jeg er ikke redd masseturismen. Men vi er nødt til å sette en grense for hvor mange cruisebåtpassasjerer vi skal ta i mot slik at det ikke blir slitasje på innbyggerne. Jeg er mer redd for at turistene som kommer hit ikke skal føle seg velkommen, sier administerende direktør Kristin Krohn Devold til TV 2.

Lange er også urolig for omdømme og nordmenns tålmodighet i forhold til turister.

INSPEKTØR: Odd Roar Lange driver reisenettstedet The Travel Inspector. Foto: Arne Rovick/TV 2.
INSPEKTØR: Odd Roar Lange driver reisenettstedet The Travel Inspector. Foto: Arne Rovick/TV 2.

– Jeg er redd for er at folk som bor her til sjuende og sist blir drittlei av turisme og begynner å oppføre seg dårlig. Jeg frykter plater som «Tourist go home» og da får vi et fiendebilde mellom vi som bor her og utenlandske turister, sier Odd Roar Lange.

Slik svarer reiselivstoppene

TV 2 har spurt reiselivsansvarlige på flere store destinasjoner i Norge om det nærmer seg en smertegrense for antall turister.

– Nei, absolutt ikke. Noen få steder i Norge har klart et for høyt press noen få uker i året men Innovasjon Norges satsning på hele Norge hele året skal bidra til å gjøre Norge attraktivt som destinasjonsland også utenom sommersesong – og for Nord Norge sin del også utenfor vintersesongen, svarer reiselivsdirektør Tanja Holmen i Visit Trondheim.

– Nei, vi mener det ikke er behov for generelle reguleringer i turisttrafikken, slik vi kjenner trafikken i dag. Vi ser at det på plasser med besøk av flere cruisebåter på samme dag og tidspunkt, kan være et behov for en tidsreguleringer av disse. Vi må bli flinkere til å ta betalt for parkeringen, bruk av toaletter og tilgang infrastruktur, slik at vi på den måten får en selvregulering og at det blir økonomi liggende igjen i lokalsamfunnet, svarer Svein Kroken på vegne av reiselivet i Rauma som venter én million turister i sommer.

– Det er ikke i nærheten av å oppfylle noen smertegrense for antall turister til Norge, men vi har noen få utvalgte områder som burde vært bedre regulert, mener Elisabeth Dreyer i Destinasjon Lofoten.

– Vi har god plass. Men det er behov for reguleringer knyttet til bærekraft. Eksempelvis har myndighetene satt krav til at ferdselen i verdensarvfjordene skal være utslippsfri fra 2026. Det er bra. Enkelte steder er det er også behov for å sette tak på antall cruisepassasjerer, slik man prisverdig har gjort i Bergen, sier reiselivsdirektør Anders Nyland i Visit Bergen.

Næringsminister Torbjørn Røe Isaken (H) avviser at turistskatt er et aktuelt tiltak så lenge den blåblå regjeringen styrer Norge.

– Vi har kommet til den konklusjonen at for denne regjeringen så er ikke høyere skatter og avgifter noe svar på de utfordringene vi står overfor, sier han.

– Det vi tror på er å regulere, særlig på miljøsiden slik vi har gjort med cruisetrafikken, og så mener vi at kommunene lokalt må klare å finne løsninger for en viktig næring som vi jo tjener mye penger på, sier Isaksen.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook