TAKKET NEI: Boris Johnson utenfor sitt hjem i London.
TAKKET NEI: Boris Johnson utenfor sitt hjem i London. Foto: Tolga Akmen/AFP

Boris Johnson sa nei til møte med Trump

LONDON/OSLO (TV 2): Til tross for støtten fra Donald Trump, har Boris Johnson valgt å takke nei til å møte den amerikanske presidenten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag morgen ankom USAs president Donald Trump Storbritannia. Der skal han være til og med onsdag, før han reiser videre til Irland.

Blant britene er det sterke meninger om besøket. Mange mener det er viktig å behandle presidenten som en venn av Storbritannia, blant annet fordi landet da har en trygg partner i USA etter brexit.

28 prosent av britene sier de har et positivt syn på Trump, noe som er åtte prosentpoeng opp siden han startet som president.

På den annen side har man de som mener det er feil å gjøre stas på et besøk fra en kontroversiell leder som Trump. Flere har reagert på at presidenten har blandet seg inn i britenes politiske situasjon.

Blant annet har Trump insistert på at Nigel Farage, leder av det nye Brexitpartiet, bør delta i forhandlingene med EU, og at brexit-generalen og tidligere utenriksminister Boris Johnson bør bli Storbritannias nye statsminister.

Tirsdag kommer det frem at Johnson, til tross for støtten fra Trump, har takket nei til å møte presidenten mens han er på besøk, på grunn av andre foreliggende planer, det melder blant annet Reuters.

I stedet for å møte Trump personlig, valgte Johnson å ta et 20 minutters møte over telefon.

Demonstrerer

Tirsdag tar briter til gatene for å demonstrere i forbindelse med statsbesøket og britisk politi har satt i gang en storstilt operasjon for å sikre at presidentbesøket går som planlagt.

På forhånd var det meldt at det var ventet at over 250.000, men det er nærliggende å tro at antallet blir en god del lavere.

Samtidig har grupper av Trump-tilhengere samlet seg for å vise sin støtte til presidenten.

Mandag kveld publiserte Trump en Twitter-melding hvor han skrev at han ikke hadde sett noen protester så langt.

– Enorme mengder med tilhengere og folk som elsker landet vårt. Jeg har ikke sett noen protester ennå, men jeg er sikker på at «Fake News» vil jobbe hardt for å finne dem, skrev han.

TV 2 har snakket med to av de som demonstrerer tirsdag:

Corbyn taler

Den største demonstrasjonen finner sted i London, hvor det blant annet er ventet at opposisjonsleder Jeremy Corbyn vil tale for de oppmøtte.

Labour-leder Jeremy Corbyn skal tale i London tirsdag.
Labour-leder Jeremy Corbyn skal tale i London tirsdag. Foto: Henry Nicholls/Reuters

Labour-lederen har allerede sagt tydelig fra hva han mener om Trumps politikk og besøket.

– Morgendagens protest mot Donald Trumps statsbesøk er en mulighet til å stå i solidaritet med de han har angrepet i USA, rundt i verden og i vårt eget land, skrev Corbyn i en Twitter-melding mandag.

I Twitter-meldingen nevner han også angrepet Trump kom med mot Londons borgermester Sadiq Khan mandag morgen. Allerede før presidentens fly landet på Stansted, hadde Trump publisert en Twitter-melding hvor han blant annet kaller Khan en «iskald taper».

Borgermesteren sier ifølge BBC at det er svært viktig for Storbritannia å ha et godt forhold til USA, men at han motsetter seg Trumps besøk.

På spørsmål om feiden mellom de to, svarer borgermesteren at han er overrasket over at Trump ville «oppføre seg som en 11-åring».

Khan er for øvrig mannen som har godkjent at demonstrantene skal få fly en enorm ballong formet som Baby-Trump over London tirsdag.

En stor ballong formet som Baby-Trump vil fly over London onsdag.
En stor ballong formet som Baby-Trump vil fly over London onsdag. Foto: Alkis Konstantinidis/Reuters

Første offentlige besøk

Besøket er Trumps første statsbesøk til Storbritannia. Riktig nok besøkte han britene og Dronning Elizabeth i fjor også, men dette var ikke et offentlig besøk.

Mandag møtte Trump-Leiren dronningen i Buckingham Palace. Tirsdag blir det altså et mer politisk orientert program, da han møter avtroppende statsminister Theresa May.

Det var på forhånd ventet at de ville diskutere en mulig frihandelsavtale mellom USA og Storbritannia etter brexit, og Theresa May begynte frokostmøtet i St. James's Palace med nettopp dette.

– Jeg tror det finnes store muligheter, sa hun.

Det var også ventet at Theresa May ville ta opp miljøpolitikk, samt at Iran-avtalen og Huaweii ville bli tema for diskusjon.