Kvinnene fra «To søstre» er funnet i live – risikerer å bli pågrepet

De to norsksomaliske søstrene reiste til Syria i 2013, og ble mistenkt av PST for deltakelse i terrororganisasjonen IS. Nå er de funnet i livet.

FUNNET I LIVE: De to søstrene rømte fra hjemmet sitt i Bærum i 2013. Nå har Aftenposten funnet dem i live i Syria. Foto: Interpol
FUNNET I LIVE: De to søstrene rømte fra hjemmet sitt i Bærum i 2013. Nå har Aftenposten funnet dem i live i Syria. Foto: Interpol

De to kvinnene rømte fra hjemmet sitt i Bærum i 2013. Siden har familien forsøkt å få dem hjem.

Da de to dro til Syria var de henholdsvis 16 og 19 år gamle. Nå er de 22 og 25.

Aftenposten fant dem i den overfylte flyktningleiren Al-Hol i Syria.

Søstrene er begge blitt mødre i Syria. 25 åringen har fått to jenter, som er 2 og 4 år gamle, mens den 22 år gamle søsteren har en jente som er 4,5 år gammel.

Begge har også vært gift, men har mistet ektemennene sine i krigføring. Avisen mener å vite at mennene var knyttet til IS.

Familien har det bra

Til TV 2 sier moren til søstrene at familien her hjemme i Norge har det bra.

– Men det har vært ganske slitsomt, sier sønnen.

De ønsker ikke kommentere saken ytterligere, og avviser spørsmålet om de har hatt kontakt med søstrene i Syria i løpet av dagen.

Risikerer pågripelse

Kvinnene vil at barna deres, som er norske statsborgere, skal få komme til Norge, men de setter som krav at også de som mødre, skal få være med.

De vil ikke kommentere hva de nå mener om ekstremistgruppa IS.

De to kvinnene fra Bærum er blant personene som Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har etterlyst internasjonalt siden 2017.

PST startet den gang terroretterforskning av kvinnene. De er fremdeles internasjonalt etterlyst for pågripelse. De risikerer dermed at PST ber om å få de utlevert.

Martin Bernsen i PST sier til TV 2 at de ikke vil kommentere opplysninger om enkeltpersoner.

«Ikke nok å sitte hjemme»

De to kvinnene fikk stor oppmerksomhet da de reiste til Syria, og spesielt etter at journalist og forfatter Åsne Seierstad ga ut boken «To søstre» i 2016. Boken solgte over 100.000 eksemplarer, og vant Brageprisen.

De to begrunnet avreisen fra Norge med at de ikke orket å sitte hjemme i Bærum og se på lidelsene til sivilbefolkningen i Syria. Samme dag som de reiste, den 17. oktober 2013, sendte de en epost til faren:

«Det er ikke lenger nok å sitte hjemme og sende penger. Med tanke på dette har vi bestemt oss for å reise til Syria og hjelpe til der nede med alt vi kan», skrev de.

Ber om hjelp til å komme hjem

Norske myndigheter gjør en innsats for å hente hjem norske barn fra flyktningeleirer i Syria, men vil fokusere innsatsen mot barn som er foreldreløse.

Om norske barn som fremdeles har foreldre skal hentes hjem, må det skje med foreldrenes samtykke. Med andre ord må kvinnene gi fra seg barna om de skal få komme til Norge.

I intervjuet avviser den ene kvinnen dette som et alternativ, og ber norske myndigheter hjelpe både henne og datteren med å komme hjem.

(NTB/TV 2)