TILTALT: En skuespiller i 20-årene møter denne i uken i Oslo tingrett, tiltalt for en rekke forhold, blant annet vold mot en ekskjæreste og en tidligere toppfotballtrener.
TILTALT: En skuespiller i 20-årene møter denne i uken i Oslo tingrett, tiltalt for en rekke forhold, blant annet vold mot en ekskjæreste og en tidligere toppfotballtrener. Foto: NTB SCANPIX

toppfotball-trener vitnet mot skuespiller:

– Han skulle knuse meg og sønnen min

OSLO TINGRETT (TV 2): Skuespilleren mente at fotballtrenerens sønn skyldte en kompis 100.000 kroner. Etter en kamp skal treneren ha blitt slått i ansiktet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den unge skuespilleren nekter for noen gang å ha utøvd vold mot den tidligere toppfotballtreneren, som i dag er trener på et lavere nivå.

Mandag har de begge forklart seg om hendelsen i Oslo tingrett, der skuespilleren står tiltalt for grov vold og en rekke andre straffbare forhold.

Fredag 24. august i fjor trappet han og en kompis opp på døra til fotballtreneren øst i Oslo.

Kompisene mente trenerens sønn hadde svindlet en tredje kamerat for 100.000 kroner, og de krevde at pengene skulle betales tilbake.

– Fulgte etter

Sønnen er i dag siktet for bedragerier, men det er ikke offentlig kjent om noen av dem knytter seg til denne saken.

Fordi tiltalte og kameraten ikke ville forlate stedet, ringte fotballtreneren til politiet. De rykket ut og bortviste mennene fra området.

Da treneren kort tid senere satte seg i bilen sin og kjørte til Gamlebyen, kjørte de to mennene etter ham, hevder han i retten.

– Jeg skulle egentlig stoppe ved bensinstasjonen på Ryen, men tenkte det var best å holde bilen gående. Samtidig ringte jeg politiet igjen, og de rådet meg til bare å kjøre hjem, for der hadde de ikke lenger lov til å oppholde seg, sier treneren.

På et tidspunkt kjørte skuespilleren i 20-årene opp på siden av trenerens bil og formen hånden som en pistol, forklarer treneren selv. Tiltalte nekter for i det hele tatt å ha fulgt etter mannen i en bil.

Møttes etter kamp

Utover fredagskvelden og lørdagen hørte ikke fotballtreneren noe mer fra tiltalte og kameraten hans. Først søndag kveld, etter at treneren hadde sett laget sitt spille kamp, dukket mennene opp på nytt.

Mens skuespilleren har forklart at han og kompisen kun slang en kommentar til treneren, og at de knapt hadde noen kontakt den dagen, er trenerens historie en helt annen.

Han mener at tiltalte, kameraten og ytterligere tre menn flokket seg rundt ham like ved parkeringsplassen ved siden av fotballbanen.

– Jeg har ingen historie med disse folkene, så jeg visste ikke hva slags typer de var. Uansett prøvde jeg å forholde meg rolig, men stemningen ble raskt ganske hissig, forklarer han.

Mennene skal igjen ha krevd å få 100.000 kroner utbetalt.

– Jeg sa at det ikke ville bli aktuelt. Verken jeg eller sønnen min hadde noe utestående, og hvis vi hadde hatt det, er dette en helt uakseptabel måte å ordne opp i ting, sier han.

Svaret skal ha fått det til å svartne for skuespilleren, mener treneren.

– Han klinte til meg med knyttet neve. Jeg gikk ikke i bakken, men sjanglet bakover. Da skjønte jeg at det var alvor, og jeg fikk hevet hendene litt. Men akkurat da kom N.N. (daglig leder i klubben) rundt hjørnet, sier han.

Treneren skal ha ropt til den daglige lederen og bedt ham følge med. Like etterpå skal også to-tre spillere ha kommet ut fra garderoben.

Med et jevnere antall mennesker på hver sin side skal det hele ha roet seg noen hakk. Opptrinnet varte i mellom 45 og 90 minutter, anslår treneren.

– De var likevel opptatt av at pengene skulle betales. Ellers skulle han knuse meg og sønnen min, og han skulle knuse bilen og huset, sier treneren.

– Han virket stolt av å være kriminell og gjentok flere ganger at man ikke skulle blande politiet inn i dette, sier han.

– En torpedo

Før partene skiltes, skal treneren og sønnen hans ha fått en tredagersfrist på å betale pengene. Mandag dro han til politiet og anmeldte saken.

– Det mest irriterende av alt er egentlig frihetsberøvelsen. Jeg må gå rundt og være redd for at det skal skje noe, uten å ha gjort noe galt, forteller treneren.

– Det er fælt å skulle uroe seg for at familien din kan bli tatt. Når de oppsøker deg hjemme og på arbeidsplassen, så vet du at det er en reell fare for at det kan skje igjen. Det har virkelig begrenset livssituasjonen til meg og min familie, sier han.

AKTOR: Politiadvokat Henrik Rådal taler påtalemyndighetens sak mot skuespilleren.
AKTOR: Politiadvokat Henrik Rådal taler påtalemyndighetens sak mot skuespilleren. Foto: Magnus Braaten / TV 2

Også den daglige lederen i fotballklubben vitnet mandag i retten. Han forklarer seg sammenfallende med treneren.

Treneren betegner skuespilleren som en torpedo.

– Ja, det er jo det det er. Er det ikke dette du får når du slår opp «torpedovirksomhet» i ordboka? De oppsøker deg og bruker vold og trusler for å få penger, sier han.

En rekke saker

Den angivelige voldsepisoden og truslene er bare én del av en omfattende straffesak som denne uken behandles i Oslo tingrett.

Skuespilleren står også tiltalt for hallikvirksomhet mot en tidligere kjæreste og for grov vold mot en annen ekskjæreste. I tillegg er han tiltalt for flere mindre alvorlige lovbrudd.

Det eneste han erkjenner straffskyld for, er to tilfeller av kjøring uten gyldig førerkort.

Mannen er fra tidligere dømt for en voldsepisode på et treningssenter, noe han i dag soner fengselsstraff for. For flere år siden ble han dømt for en rekke grove ran da han ble utpekt som hjernen i den såkalte sexfelle-saken.

Skuespillerkarrièren har han holdt gående ved siden av de kriminelle forholdene, og i rettssaken er det ventet at en kjent norsk regissør skal vitne.

I tillegg til tidligere dommer og den nåværende straffesaken, er mannen i 20-årene siktet i en svært grov narkotikasak som skal ha røtter til et stort kriminelt nettverk. Saken etterforskes av Kripos.

Skuespillerens forsvarer, advokat Petter Bonde, ønsker ikke å kommentere saken.