Det melder SVT. Det betyr at han ikke blir begjært utlevert til Sverige. Samtidig fortsetter etterforskningen.

WikiLeaks-grunnleggeren er fortsatt mistenkt for voldtekt. Men å varetektsfengsle ham er ikke nødvendig for å avhøre Assange, ifølge retten.

– En stor seier, sier Assanges advokat Per E Samuelsson til SVT i en kommentar til rettens beslutning.

Eva-Marie Persson fra statsadvokatembetet sier i en pressemelding at hun har full respekt for domstolens avgjørelse.

– De har behøvd å ta stilling til et vanskelig spørsmål som jeg mente burde prøves for en domstol. Nå fortsetter etterforskningen dels med avhør i Sverige, dels kommer en europeisk etterforskningsordre å utferdiges med sikte på å avhøre Julian Assange, sier Persson.

Fryktet Assange skulle flykte

Assange sitter nå fengslet i London etter at han ble dømt til 50 ukers fengsel for å ha brutt kausjonsbetingelsene i 2012.

Ifølge dommeren er Assange siktet for voldtekt av mindre grov art.

Påtalemyndigheten ønsket Assange varetektsfengslet fordi de mente at det er fare for at han unndrar seg straff når han slippes fri i Storbritannia.

Også USA har begjært Assange utlevert etter at justisdepartementet tiltalte ham for brudd på spionasjeloven.

Ni år gamle saker

Assange ble i 2010 anmeldt for voldtekt og seksuelle overgrep under et besøk i Sverige. I 2012 besluttet en svensk domstol at han skulle varetektsfengsles.

Mens han var løslatt mot kausjon, søkte Assange tilflukt i Ecuadors ambassade der han fikk politisk asyl og tilbrakte sju år. Han har forklart at han var redd for å bli utlevert til Sverige og derfra videre til USA.

Assange har hele tiden avviste voldtektsanklagene og også anklagene fra USA.

Måtte forlate ambassaden

I april, etter at Ecuador hadde fått ny president, trakk landet tilbake asylet, og Assange ble pågrepet av britisk politi og dømt for brudd på kausjonsbetingelsene i 2012.

Ifølge Assanges advokat blir han trolig sluppet ut en gang i september eller oktober, etter at han har sonet om lag halve dommen. Men før dette skal britiske myndigheter ta stilling til om han skal utleveres til USA. Rettsmøtet for dette er satt til 12. juni.

(NTB/TV 2)