YouTube-stjerne (20) dømt til fengsel etter hårreisende «prank»

Filmet at han ydmyket en hjemløs mann, og delte videoen med sine 1,2 millioner følgere på YouTube.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En 20 år gammel spansk YouTube-stjerne ble fredag forrige uke dømt til 15 måneders fengsel, i tillegg til å måtte betale over 195.000 norske kroner i oppreisning.

20-åringen, som er født i Kina, ble arrestert etter å ha publisert en ydmykende video hvor han gir en Oreo-kjeks til en hjemløs mann i Barcelona.

Fylte kjeks med tannkrem

Oreo-kjeksen var fylt med tannkrem. Spanjolen filmet det han selv omtaler som en dårlig spøk, og delte deretter videoen med sine 1,2 millioner følgere på YouTube.

Retten i Barcelona fant 20-åringen skyldig i å krenke den hjemløse mannen, som skal ha kastet opp etter å ha spist kjeksen i god tro.

Ifølge The New York Times vil det likevel være lite sannsynlig at YouTuberen havner bak lås og slå, da spansk lov normalt sett ikke fengsler ikke-voldelige førstegangsforbrytere.

Etter rettens bestemmelser blir 20-åringens kontoer på sosiale medier stengt i fem år, skriver The New York Times som gjengir dommen publisert i spanske medier.

Prøvde å sno seg unna med penger

Den omtalte videoen ble filmet i 2017 etter at spanjolen ble utfordret til å gjennomføre «pranken» av en av sine følgere på YouTube. I tillegg til å gi den hjemløse mannen kjeksen med tannkrem, skal han også ha gitt ham i underkant av 200 norske kroner.

I videoen som nå er fjernet fra YouTube, skal 20-åringen angivelig si at han gikk litt langt, men at den hjemløse i hvert fall fikk en etterlengtet tannpuss.

Etter at videoen fikk massiv negativ omtale, skal YouTuberen ha returnert til den hjemløse for å tilby mer penger. Ifølge spansk politi skal 20-åringen på et senere tidspunkt ha tilbudt mannens datter 300 euro, omlag 2900 kroner, for å ikke saksøke ham.

I retten skal 20-åringen ha uttalt at han anså videoen som en dårlig spøk, som han i ettertid har prøvd å gjøre opp for.