Norsk målshow i generalprøven, men: – Ikke en god test før VM

Norge fikk det svært enkelt mot Sør-Afrika i generalprøven før fotball-VM.

Sør-Afrika – Norge 2-7:

Norge valset over et tafatt og svakt Sør-Afrika i VM-generalprøven og vant lekende lett 7-2 søndag kveld.

Se Isabell Herlovsen score hat trick i VM-generalprøven øverst (video med tillatelse fra NRK)

Isabell Herlovsen scoret tre ganger og er oppe i 60 landslagsmål, som gir delt tredjeplass på Norges scoringsliste gjennom alle tider. Spissmakker Lisa-Marie Utland scoret to, mens Vilde Bøe Risa og innbytter Emilie Nautnes sto for det første og siste.

– Vi scorer mye mål og viser til tider god angrepsfotball. For min del var det deilig å score tre mål. Det hjelper på selvtilliten inn mot mesterskapet, sa Herlovsen til TV 2 Sporten etter kampen.

Landslagssjef Martin Sjögren var mellomfornøyd med Norges generalprøve før det braker løs i VM neste lørdag.

– Det føles kjempebra at vi scoret så mye mål som vi gjorde. Det er litt surt at vi slipper inn to. Jeg synes det er unødvendig. Vi dreper kampen med de tre målene på fem minutter. Jeg skal ikke si at kampen er over etter det, men vi går litt for tidlig på gjennombrudd, taper litt for mye ball og får et litt sterkt lag.

– Fikk dere god nok motstand?

– Vi slår en motstander som faktisk har gjort det ganske bra mot sterk motstand gjennom året. Det blir vanskelig når vi går opp til 4-0, men de skal jo også inn i et VM. Hele ideen var å møte et afrikansk lag, for det har vi ikke gjort, svare Sjögren.

TV 2-ekspert Solveig Gulbrandsen mener storseieren var viktig for selvtilliten til de norske fotballjentene, men minner om at Sør-Afrika ikke akkurat var den beste motstanderen.

– Jentene får med seg god selvtillit nå, men motstanderen er fryktelig svak, mente TV 2-eksperten.

– Vi blir jo ikke satt på noen prøver, og spiller kamp på 80%. Jeg mener det ikke er en god test før VM. Men Caroline Graham Hansen, vår viktigste offensive spiller, ser ut til å være i god form. Det lover godt, konkluderte TV 2s ekspert.

– Det er jo ikke optimalt
Fotballjentenes generalprøve mot Sør-Afrika på Stadion Moulonguet i Amiens ble utsatt i én time og 15 minutter fordi Sør-Afrika stod fast i trafikken.

Landslagssjef Martin Sjögren ble mer og mer frustrert etterhvert som kampstart ble ytterligere utsatt.

– Det er jo ikke optimalt. Det er den siste kampen før mesterskap, som er meget viktig. Den dårlige oppladningen gjelder jo her spesielt for motstander, men vi trenger et skikkelig godt og skjerpet Sør-Afrika for å få satt VM-standard, slo TV 2-ekspert Solveig Gulbrandsen fast.

Thorisdottir skadet på oppvarmingen
Og om ikke var nok dårlige nyheter for Norge, så ble midtstopper Maria Thorisdottir erstattet på oppvarmingen på grunn av «muskulær kjenning». Hun ble erstattet av Stine Hovland i startoppstillingen.

– Det medisinske apparatet tar ingen sjanser så tett på VM, skrev fotballforbundet på sine nettsider.

Skaden til Thorisdottir bekymrer TV 2s ekspert.

– Det er dette jeg har vært redd for. Er Maria Thorisdottir klar for å tåle et mesterskap etter den sesongen hun har hatt? Hun får ikke kamptrening nå heller, poengterte TV 2-ekspert Solveig Gulbrandsen.

– Pasningen var genial
Da kampen omsider kom i gang brukte Norge bare seks minutter på å ta ledelsen. Vilde Bøe Risa dukket opp i feltet på pasningen fra Caroline Graham Hansen og scoret sitt andre landslagsmål totalt.

– Det er veldig sterkt av Caroline Graham Hansen, og den pasningen hun slår ut 45 grader til Bøe Risa er genial. Det er viktig at vi får midtbanen med, og at de scorer mål, sa Gulbrandsen etter Norges scoring.

I det 19. minutt scoret Norge igjen. Graham Hansen slo et frispark inn i feltet. Ballen endte opp hos Lisa-Marie Utland etter litt klabb og babb og feltet. Hun fikk stå helt alene og banket inn 2-0-scoringen fra kloss hold. Bare ett minutt senere scoret Lisa-Marie Utland igjen. Utland ble spilt gjennom forsvaret. Alene med keeper chippet hun ballen i mål og økte Norges ledelse til 3-0.

Hat trick av Herlovsen
Norge var langt fra ferdigscoret. Isabell Herlovsen viste dødelig effektivitet da hun headet Norge i ledelsen 4-0 via stolpen. Innlegget før scoringen kom fra Norges første målscorer, Bøe Risa. Etter 39. minutter headet samme Herlovsen inn sitt andre for dagen etter et følsomt innlegg fra kanten av Ingrid Moe Wold. Tomålsscoreren fikk stå helt alene i feltet og fikk en enkel oppgave med å score Norges femte for dagen.

Seks minutter etter pause fikk Sør-Afrika inn et trøstemål. Kholosa Biyana utnyttet svakt forsvarsspill da hun reduserte til 1-5 etter 51 minutters spill.

Like etter svarte Norge. Isabell Herlovsen var på rett sted til rett tid i feltet og fullførte sitt hat trick da hun satte inn Norges 6-1-scoring. Det var Herlovsens 60. landslagsmål for Norge totalt.

I det 62. minutt reduserte igjen da Amanda Mthandi kom seg forbi Maren Mjelde og satte 2-6-scoringen fra kloss hold.

Seks minutter før kampslutt fikk Norges innbytter Emilie Nautnes da hun satte inn 7-2-scoringen. Arna/Bjørnar-spilleren scoret sitt første mål fra Norge da hun satte ballen i tomt mål.

Flere mål ble det ikke, og Norge vant VM-generalprøven 7-2.

Møter Nigeria i åpningskampen
Fotball-VM for kvinner starter neste helg. Norge kvalifiserte seg da de slo Nederland 2-1 i sommer.

VM består av 24 nasjoner. Åtte lag skal ut. Dermed vil de to beste i hver gruppe, samt de fire beste treerne gå videre til kvartfinale.

Norge er i gruppe A sammen med vertsnasjonen Frankrike, samt Nigeria og Sør-Korea. Fotballjentene åpner VM mot Nigeria klokken 15.00 lørdag 8. juni. Deretter skal Norge opp mot Frankrike klokken 21.00 onsdag 12. juni.

Siste kamp for Norge i gruppespillet er mot Sør-Korea klokken 21.00 mandag 17. juni. TV 2 sender mesterskapet sammen med NRK.

Slik startet Norge i VM-generalprøven mot Sør-Afrika: Ingrid Hjelmseth – Ingrid Moe Wold, Maren Nævdal Mjelde, Stine Hovland, Kristine Minde – Caroline Graham Hansen, Vilde Bøe Risa, Ingrid Syrstad Engen, Guro Reiten – Isabell Lehn Herlovsen, Lisa-Marie Karlseng Utland

Lik TV 2 Sporten på Facebook