fullt kaos i hirtshals:

– Jeg ble rett og slett sjokkert

SEILTE: Color Line-fergen SuperSpeed 1 avbildet i 2012.
SEILTE: Color Line-fergen SuperSpeed 1 avbildet i 2012. Foto: Kurt Engen
Det brøt ut full forvirring og kaos ved Color Line-kaia i Hirtshals da fergen som skulle til Kristiansand plutselig la fra kai – og etterlot rundt 40 biler og en buss.

– Jeg ble rett og slett sjokkert, sier fotballpappa Ole Espen Lervik til TV 2.

Lervik hadde vært sammen med datteren Amalies (13) lag på Nørhalne Cup i Danmark og var på vei hjem til Sandnes. For å komme seg hjem skulle de ta SuperSpeed til Kristiansand fra Hirtshals.

Color Line hadde på forhånd varslet mye kø og fulle båter, så de sørget for å være tidlig ute.

– Jeg og en annen fotballpappa tok en egen bil og kjørte noen minutter før bussen med jentene, sier Lervik.

«Har dere dratt?!»

Da de kom fram til kaia i Hirtshals, ble de møtt av lange køer, og det tok dem en time og 40 minutter før var om bord.

– Vi setter oss rett i resepsjonen, og jeg ringer dattera mi. Da begynner bussen deres å nærme seg billettluka, sier han.

HALVFULL: Det var mye plass igjen på ferga da den plutselig forlot kaia. Foto: Privat
HALVFULL: Det var mye plass igjen på ferga da den plutselig forlot kaia. Foto: Privat

Klokka nærmet seg ni og avgangstid, men fortsatt var det rundt 40 biler og bussen til jentelaget som ikke hadde rukket å kjøre om bord.

– Da ringer plutselig dattera min og spør: «Har dere dratt!?». Jeg svarer nei, men så merker jeg plutselig en bevegelse, så jeg løper bort til et vindu. Da ser jeg at vi har lagt fra kai, sier Lervik.

Saken ble først omtalt av Fedrelandsvennen.

– Svært beklagelig

Konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Color Line, Helge Otto Mathisen, bekrefter hendelsen overfor TV 2.

– Det er svært beklagelig. Det er mange uheldige omstendigheter som har skjedd samtidig, og som ikke skal forekomme, sier Mathisen.

Han forklarer den bisarre episoden med at sterk vind i Hirtshals førte til at det kun var mulig å bruke ett fergeleie på kaia. Det forårsaket store problemer og mye kaos i innkjøringen til fergen.

BEKLAGER: Konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Color Line, Helge Otto Mathisen, forteller at passasjerene som ble rammet ble svært sinte da SuperSpeed 1 plutselig kjørte fra dem i Hirtshals.
BEKLAGER: Konserndirektør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Color Line, Helge Otto Mathisen, forteller at passasjerene som ble rammet ble svært sinte da SuperSpeed 1 plutselig kjørte fra dem i Hirtshals. Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Da den andre SuperSpeed-fergen kom inn fra Larvik, var det ingen plass den kunne legge til kai, og det ble besluttet at fergen som skulle til Kristiansand skulle dra for å gjøre plass til Larvik-fergen.

Mathisen har ikke oversikt over hvilke vurderinger som lå bak den avgjørelsen, men opplyser at bemanningsproblemer var en del av årsaken til at den kaotiske situasjonen oppstod.

SLITNE: Amalie Fosse Lervik (13) fikk en lang og slitsom reise hjem til Sandnes sammen med resten av lagvenninnene i Bogafjell IL. Foto: Privat
SLITNE: Amalie Fosse Lervik (13) fikk en lang og slitsom reise hjem til Sandnes sammen med resten av lagvenninnene i Bogafjell IL. Foto: Privat

Frustrasjon og sinne

Fotballpappa Lervik forteller at den umiddelbare reaksjonen var preget av både sinne og redsel.

– Dattera mi er ganske redd bølger, og det var en av grunnene til at jeg var med, sier han.

Samtidig som dette skjedde var det også svært lite informasjon å få, både på kaia og om bord i båten.

– Det var helt vilt. Vi forstod ikke hva som skjedde, det var helt fjernt, sier han.

Lervik selv hadde lite annet valg enn å bli med ferga til Kristiansand og var hjemme som planlangt i Sandnes ved 04-tiden søndag morgen. Bussen og de andre bilene ble booket om til Larvik-fergen, og fikk en mye lengre tur hjem. Først klokken 13.30 søndag var bussen framme i Sandnes, ti timer senere enn planlagt.

FRUSTRASJON: Ole Espen Lervik forteller at han både ble frustrert og redd da ferga han var om bord i plutselig kjørte fra datteren. Foto. Privat
FRUSTRASJON: Ole Espen Lervik forteller at han både ble frustrert og redd da ferga han var om bord i plutselig kjørte fra datteren. Foto. Privat

– De var både frustrerte og slitne. De hadde spilt syv kamper under turneringen, og tre av de samme dag som de skulle hjem, så de var rimelig mørbanket og ville bare hjem, sier Lervik.

– Folk ble forbanna

Mathisen forteller at de har fått mange sinte reaksjoner fra kundene sine.

– Folk ble rett og slett forbanna, og det er veldig forståelig. Det var vanskelig for dem å forstå hvorfor de ble stående igjen på kaia, sier Mathisen.

Han er usikker på hvor mange passasjerer som ble rammet, men anslår at rundt 40 biler i tillegg til bussen ble stående igjen på kaia.

– Vi beklager dette veldig. Det er ikke normal Color Line-standard, og alt skal gås opp. Vi må få oversikt over hva som skjedde, både på land og om bord i båtene. Alle passasjerene har fått eller vil få tilbud om kompensasjon, sier han.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook