32.000 supportere i protest - ti minutters stillhet i derby

Stockholmsderbyet mellom AIK og Hammarby var knuskstille de første ti minuttene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

AIK - Hammarby 2-0 (2-0)

Hør hvor stille det var i derbyet i vinduet øverst!

Vanligvis når AIK og Hammarby møtes til Stockholmsderby er det høy tenning på tribunen. Denne søndagen kunne man nærmest høre en knappenål falle de første ti minuttene på Friends Arena.

Supportergruppene til de to lagene hadde gått sammen og protesterte med ti minutters stillhet i starten av kampen.

Protesten kom som følge av det svenske politiets nye forslag til retningslinjer på kamparenaer i Allsvenskan.

– Vi har visst om det en stund, men det føles fremdeles rart når det nå har trådt i kraft, og når man innser hvor stille det kan bli på en arena med rundt 30.000 publikummere, sier den svenske kommentatoren.

Mener politiet ødelegger fotballkamper

For å få bukt med misbruk av pyroteknikk som bruk av bluss og raketter under fotballkamper i Allsvenskan, vil politiet innført diverse forbud og reguleringer.

Blant annet skal sikkerhetsansvarlig på arenaen kunne bli anmeldt, dersom det forekommer kraftige bluss på tribunen under kamp. Det vurderes også å slippe inn færre folk på tribunene.

Dette har skapt debatt i fotballmiljøet i Sverige, og søndag protesterte AIK- og Hammarby-supporterne mot politiet.

– Begge supportergruppene kommer til å være stille de første ti minuttene av kampen, for å vise den skaden de reglene politiet ønsker å innføre vil ha på svensk fotball, skrev AIKs supportergrupper før kampen.

På kampdagen var hele 32.861 i protest. Det eneste man hørte disse minuttene var spillerne selv. Det var med andre ord alt annet enn en normal derbystemning.

– Politiet har klart og tydelig sagt at tomme tribuner er et alternativ i fremtiden, og vi ønsker å vise effekten av hvordan det da vil bli, sier styreleder i AIK Elvira Eriksson til Fotbollskanalen.

AIK-seier

Da klokken passerte ti minutter slapp supporterne både bluss og jubel løs, og stemningen var tilbake slik den pleier å være i disse kampene.

Mest å juble for fikk Tarik Elyounoussis AIK da Sebastian Larsson satte inn sitt første mål i Allsvenskan denne sesongen etter 17 minutter.

AIK-fansen fikk enda mer å juble for da samme mann satte inn 2-0 bare to minutter etter vertene gikk i ledelsen.

Hammarby på sin side hadde motgang og måtte bytte to forsvarspillere i løpet av kampens første 35 minuttene. Først måtte norske Mats Solheim ut med skade etter 28 minutter, før også Simon Sandberg måtte kaste inn håndkleet knappe ti minutter senere.

Gjestene fra Hammarby hadde problemer med å bli farlig nok mot AIK, og skapte minimalt de siste 45 minuttene. AIK vant 2-0.

Etter søndagens seier ligger AIK på en tredjeplass i Allsvenskan med 24 poeng, mens Hammarby ligger på sjetteplass med 19 poeng.

Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån
Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån
Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån
Foto: Kenta Jönsson/Bildbyrån