Liverpool vant Champions League: – Han har spilt en rolle som nesten er ufattelig

Mohamed Salah og innbytter Divock Origi sørget for at Liverpool kan juble for Champions League-troféet sesongen 2018/19.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tottenham – Liverpool 0-2 (0-1):

Se hvordan Liverpool sikret seg Champions League-troféet øverst!

En tidlig straffescoring av Mohamed Salah og en fulltreffer tre minutter før slutt av innbytter og helten fra Barcelona-kampen, Divock Origi, sørget for at Liverpool slo Tottenham 2-0 i Champions League-finalen i Madrid.

Liverpool har nå vunnet Europas gjeveste klubbturnering seks ganger totalt.

– Jeg er så glad på spillerne vegne, og på min families vegne. De fortjener det mer enn noen andre. Har dere sett et lag som dette, som kan kjempe sånn uten bensin på tanken. Og vi har en keeper som får vanskelige ting til å se enkelt ut. Dette er vår beste kveld i våre profesjonelle liv, sa Liverpools suksessmanager Jürgen Klopp til BT Sport etter kampen.

– Det har tatt en stund, for det er viktig for vår utvikling og forbedring. Dette troféet hjelper oss masse, nå kan vi fortsette å jobbe. Eierne har aldri lagt press på oss. Normalt er jeg halveis beruset 20 minutter etter slike kamper, men i dag har jeg bare drukket vann, sa tyskeren videre i seiersintervjuet etter bragden i Madrid.

– Han har spilt en ufattelig rolle i Champions League
Klopp er den første tyske treneren som har tatt et Champions League-trofé med en Premier League-klubb.

– Helten fra semifinalen er også her på den aller største scenen. Se på Liverpool-supporterne. Fotball er marginer. Fotball er følelser som dette. Glede og fortvilelse, hånd i hånd. Divock Origi har spilt en rolle i Champions League denne sesongen som nesten er ufattelig, sa TV 2-kommentator Øyvind Alsaker etter Origi punkterte finalen i Madrid med sin 2-0-scoring.

– Forrige sesongs Champions League-finale endte i tårer for Liverpool. Nå kan de slippe jubelen løs og løfte troféet. Jürgen Klopps Liverpool anno 2019 har tatt steget opp til de virkelig store Liverpool-utgavene, poengterte kommentatoren.

– En drøm i oppfyllelse
Forrige gang Liverpool vant Champions League var etter den heroiske innsatsen mot AC Milan i Istanbul i 2005, kjent som «Mirakelet i Istanbul».

– Alle er glade nå. Jeg er glad for å ha spilt to finaler på rad, og omsider fikk spille 90 minutter. Alle spillerne gjorde sitt beste. Men det var ingen strålende individuelle prestasjoner. Hele laget var helt utrolig. Jeg har ofret mye i min karriere, og flyttet fra en landsby til Kairo. Det å være fra Egypt å spille på dette nivået er helt utrolig for meg, sa Mohamed Salah til BT Sport etter triumfen i Madrid.

– Jeg er bare en normal gutt fra Liverpool, og har fått drømmen i oppfyllelse, sa Liverpools Trent Alexander-Arnold BT Sport etter kampslutt i Madrid.

– Det er vanskelig å sette ord på det. Etter denne sesongen så har vi fortjent dette mer enn noen andre lag. Vi har utrettet noe spesielt. Vi dominerte kampen mot Tottenham. Vi vil ikke se tilbake dette som en dårlig kamp, vi vil se tilbake på den som den dagen vi vant Champions League, mente han.

– Dette er det største øyeblikket i livet mitt, det er dette jeg har drømt om siden jeg var en liten gutt. Men det handler ikke om meg, eller at jeg var kapteinen som løftet troféet. Det handler om denne klubben, sa Liverpool-kaptein Jordan Henderson.

Jürgen Klopp har brutt sin egen forbannelse: Tre tidligere nederlag med Borussia Dortmund og like mange med Liverpool er nå fulgt opp med det som trolig er karrierens aller største kveld.

Champions League-troféet er det første store troféet Jürgen Klopp sikrer seg med Liverpool.

– På det sjuende forsøket satt det endelig for Klopp, slo TV 2-ekspert Mina Finstad Berg fast.

Tottenhams manager Mauricio Pochettino mente det tidligere målet til Liverpool ødela for London-klubben i finalen.

– Vi slipper inn mål etter 20 sekunder, og det gjør en enorm innvirkning. Jevnt over dominerte vi, men de var mer aggressive og kyniske foran mål. Det er smertefullt, men samtidig så må vi være rolige når vi uttaler oss. Sesongen har vært fantastisk, vi har havnet i topp fire og spilt denne finalen for første gang i klubbens historie. Det er smertefullt å tape finalen, men vi må være positive, sa Tottenhams manager.

Liverpool fikk straffe – Salah scoret sikkert
Det tok bare 23 sekunder før dramatikken startet i Madrid.

Dommer Damir Skomina pekte på straffemerket etter at Sadio Mané skjøt ballen i armen til Moussa Sissoko innenfor 16-meteren. Etter å ha sjekket med VAR stod dommeren fast på avgjørelsen.

Mohamed Salah steg frem og dundret ballen iskaldt i mål fra 11-metersmerket.

– Salah banket den i mål. Spilleren som måtte ut med skade i finalen for 371 dager siden var på plass og sendte Liverpool i ledelsen før det var gått to minutter. Det var en drømmestart for den rød delen på tribunen, sa TV 2-kommentator Øyvind Alsaker, som mente straffeavgjørelsen var korrekt.

– Sissoko holdt ballen rett ut, og det var det som var problemet, mente han.

FIFA-dommer: – Straffesparket var korrekt dømt
TV 2-ekspert Jesper Mathisen mente også straffeavgjørelsen var korrekt.

– Arm er i unaturlig posisjon og ballen treffer armen er straffe. Svein Oddvar Moen (Eliteserie -og FIFA-dommer) er klar i studio hos oss her i Bergen. Med de nye reglene for hands er det korrekt å dømme straffe, meldte han.

– Det er straffe fordi armen til Sissoko står rett ut, slo nemlig Moen fast i TV 2-studio.

Scoringen til Salah (etter ett minutt og 48 sekunder) var forøvrig det nest raskeste åpningsmålet i en Champions League-finale etter Paolo Maldinis scoring etter 50 sekunder for AC Milan mot nettopp Liverpool i den minnerike finalen i 2005, ifølge Opta.

Etter den tidligere scoringen dabbet tempoet naturlig nok litt av i kampen, men Liverpool fortsatte å skape sjanser. Tottenham hadde imidlertid ballen mest. London-klubben slet med å skape de helt store sjansene.

Salahs scoring sørget for at Liverpool kunne gå til pause med 1-0-ledelse. Salah er forøvrig den første spilleren noensinne fra Egypt som har scoret i en Champions League-finale.

Klopp byttet ut Firmino
Det ble en tam start på andreomgang og tett og jevnt mellom lagene de første ti minuttene.

Liverpool var imidlertid litt mer på hælene og Tottenham kom til flere gode muligheter.

I det 57. minutt tok Jürgen Klopp ut Roberto Firmino. Helten fra Liverpools semifinale mot Barcelona, Divock Origi kom inn.

– Det var åpenbart at Firmino hadde problemer, poengterte Alsaker etter spillerbyttet.

– Firmino kjente nok til skaden sin, og det var derfor de gjorde det byttet, mente TV 2-ekspert Petter Myhre.

Like etter foretok Klopp seg nok et bytte. Veteranen James Milner entret banen til fordel for Georginio Wijnaldum.

Etter 68 minutters spill fikk innbytter Milner ballen i god posisjon utenfor 16-meteren. Han skjøt like utenfor.

I det 65. minutt byttet Tottenham.

Harry Winks gikk ut, helten fra semifinalen mot Ajax, Lucas Moura, kom inn. Ti minutter senere gikk Moussa Sissoko ut for Eric Dier.

Sju minutter før slutt fikk Tottenham frispark på kanten av 16-meteren. Christian Eriksen skjøt mot lengste hjørnet, men Alisson reddet og slo ballen til corner.

Tre minutter før slutt punkterte Liverpool kampen. Divock Origi fikk ballen i feltet etter et corner. Han skjøt ballen knallhardt i lengste hjørnet og doblet ledelsen.

– En strålende avslutning. Spurs-spillerne hørte bare susen da den gikk inn, sa Petter Myhre.

Liverpool vant kampen 2-0 og kan juble for klubbens sjette trofé i gjeveste Europacupen.

Før kampen:

Kane rett inn på laget – Firmino tilbake for Liverpool
En ankelskade har holdt Tottenham-stjernen Harry Kane ute av spill siden den første Champions League-kvartfinalen mot Manchester City i april.

Nå er Kane friskmeldt, og gikk som ventet rett inn på Tottenham-laget i Champions League-finalen.

Semifinalehelten mot Ajax, Lucas Moura, måtte vike plassen til fordel for Englands kaptein.

– Dette har nok vært vanskelige valg av Pochettino. Men det er lett å forstå at han har med Harry Kane, som på mange måter symboliserer den veksten dette Spurs-laget har hatt. Så har Pochettino en Lucas Moura som kan komme inn med fart og selvtillit, mente TV 2-ekspert Brede Hangeland.

Liverpool-spissen Roberto Firmino ble meldt skadefri tidligere i uken. Han var tilbake i trening i forrige uke etter å ha gått glipp av Liverpools tre siste kamper i Premier League. En muskelstrekk var årsaken til skadefraværet. Firmino gikk rett inn på Liverpool-laget mot Tottenham.

– Firmino er enormt viktig for måten Liverpool spiller på. Han er på en måte motoren i angrepet. At han starter er gode nyheter for alle som holder med Liverpool, sa TV 2-ekspert Mina Finstad Berg.

Slik starter lagene i finalen i Madrid:

Tottenham (4-3-1-2): Lloris – Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose – Winks, Sissoko, Alli – Eriksen – Son, Kane

Benken: Gazzaniga, Vorm, Sanchez, Foyth, Davies, Aurier, Dier, Walker-Peters, Wanyama, Lucas Moura, Lamela, Llorente

Liverpool (4-3-3): Alisson – Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson – Fabinho, Henderson, Wijnaldum – Mane, Salah, Firmino

Benken: Mignolet, Kelleher, Lovren, Gomez, Moreno, Milner, Lallana, Oxlade-Chamberlain, Shaqiri, Origi, Brewster, Sturridge

Dommer: Damir Skomina, Slovenia