SKOLE: Vassbonn skole i Oppgård kommune.
SKOLE: Vassbonn skole i Oppgård kommune. Foto: André Riise / TV 2

Barn (9) døde av hjernehinnebetennelse

En elev ved Vassbonn skole, som har vært innlagt på sykehus med smittsom hjernehinnebetennelse, døde torsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er med dyp sorg vi mottok budskapet om at barnet som var innlagt på sykehus med smittsom hjernehinnebetennelse er død, sier ordfører i Oppegård kommune, Thomas Sjøvold.

Kommunen omtaler dødsfallet på sine nettsider fredag.

Eleven som døde var ni år gammel, og gikk på 4. trinn på Vassbonn skole.

Får antibiotika

De andre elevene i klassen til ni-åringen, og personer som har vært i kontakt med eleven, har fått antibiotika og vil bli vaksinert de nærmeste dagene.

– Vi mener å ha identifisert dem det gjelder, men er du i tvil, ta kontakt med smittevernkontoret, sier kommuneoverlege i Oppegård kommune, Dianne Lustvee Steenberg.

Allerede onsdag 29. mai ble kommuneoverlegen i Oppegård varslet om at en elev var innlagt med smittsom hjernehinnebetennelse.

Diagnosen ble bekreftet av Folkehelseinstituttet (FHI) samme kveld.

Smittsomt

Ifølge FHI er smittsom hjernehinnebetennelse en alvorlig sykdom som kan ha dødelig utgang. De siste ti årene har det årlig vært rapportert 18-44 tilfeller av alvorlig meningkokksykdom i Norge.

ENKELTTILFELLER: – Heldigvis er ikke hjernehinnebetennelse veldig smittsomt, i motsetning til eksempelvis meslinger. I 99 prosent av tilfellene forblir det enkelttilfeller, sier overlege Tone Bruun ved FHI. Foto Margrethe Håland Solheim / TV 2
ENKELTTILFELLER: – Heldigvis er ikke hjernehinnebetennelse veldig smittsomt, i motsetning til eksempelvis meslinger. I 99 prosent av tilfellene forblir det enkelttilfeller, sier overlege Tone Bruun ved FHI. Foto Margrethe Håland Solheim / TV 2

– En del av oss kan være bærer av den uten å bli syke. Men av og til finner den veien til blodet, og da kan den slå seg ned på hinnene rundt hjernen og gi hjernehinnebetennelse, blodforgifting og organsvikt, sier overlege Tone Bruun ved FHI til TV 2.

Alle aldersgrupper kan få sykdommen, men små barn, ungdom og eldre blir oftest rammet.

– Terskelen for å ta kontakt med lege bør være lav, særlig med de minste barna bør lege kontaktes ved feber, sier Bruun.

Kommuneoverlege Steenberg understreker også at det er svært liten risiko for å bli syk.

– I nesten alle tilfeller er det bare enkeltstående tilfeller. Kun i 1-3 prosent av tilfellene er det andre syke, sier Steenberg.

Åpner skolen

– Jeg uttrykke medfølelse til familien og alle de nære pårørende. Vi i kommunen gjør det vi kan for å være på tilbudssiden for familien, sier ordfører Sjøvold til TV 2.

Han forklarer at kommunen vil arrangere et opplegg for klassen og skolemiljøet fra søndag av.

– Vi vil åpne skolen for å tilby et sted der foreldre og barn på fjerde trinn kan prate sammen og få veiledning av vårt fagpersonale, sier ordføreren.

Han forklarer at lokalmiljøet har reagert med stor sorg og sympati for familien.