Norske Benedicte om dramaet på Mount Everest:

– Mange skulle aldri vært der

Bildet av mennesker som står i kø for å nå toppen av Mount Everest har gått verden rundt den siste uken. Ekteparet Benedicte og Gaute forteller om en litt annen virkelighet på toppen av verdens høyeste fjell.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det å nå toppen av verdens høyeste fjell er en enorm fysisk anstrengelse. På over 8000 meters høyde er hvert skritt en påkjenning, og på grensen til hva kroppen kan tåle.

Historiene om mennesker som dør av utmattelse og høydesyke mens de står i kø på vei til toppen har florert i mediene de siste ukene.

Mandag kom meldingen om at fem klatrere som tidligere var meldt savnet, var funnet omkommet. Ifølge BBC skal likene ha blitt oppdaget fra et helikopter.

Skulle ikke vært der

Denne sesongen har 41 grupper med til sammen 378 klatrere fra hele verden fått tillatelse til å bestige verdens høyeste fjell. Det har resultert i enorme køer, og kritikken har haglet. Var ikke folk godt nok forberedt? Har for mange grupper fått tillatelse?

Ekteparet Benedicte Teigen Gude og Gaute Gude Teigen nådde toppen 23.mai i år. Dagen etter det berømte kø-bildet ble tatt.

Gaute forklarer at det er vanskelig å kontrollere hvordan andre mennesker skal oppføre seg på fjellet. Alle gjør sine egne vurderinger og handler deretter.

– Det å gå på verdens høyeste fjell er en fysisk påkjenning. Du beveger deg på grensen til det som er mulig, forteller Gaute.

På spørsmål om de mener at enkelte kanskje ikke skulle begitt seg ut på turen er svaret ja.

Benedicte Teigen Gude og Gaute Gude Teigen på toppen av Mount Everest. Foto: ms8000meters
Benedicte Teigen Gude og Gaute Gude Teigen på toppen av Mount Everest. Foto: ms8000meters
KØ: Dette bildet, tatt 22. mai 2019, viser køen av klatrere som nærmer seg toppen av verdens høyeste fjell. (Photo by Handout / Project Possible / AFP)
KØ: Dette bildet, tatt 22. mai 2019, viser køen av klatrere som nærmer seg toppen av verdens høyeste fjell. (Photo by Handout / Project Possible / AFP)

– Vi har trent og bygd opp erfaring de siste ti-femten årene for å kunne bestige dette fjellet. Vi var godt forberedt både fysisk og mentalt. Vi har klatret mange fjell, både i Europa og i resten av verden, forteller Benedicte.

– Vår oppfatning er at det er mange mennesker som kanskje ikke skulle ha vært der.

Nesten alene på toppen

Ekteparet forteller at valg av team er særdeles viktig på sånne turer.

– Vi velger turselskap vi kan stole på og som vet hva de driver med. Sikkerhet har alltid vært i høysetet, sier Benedicte.

– Vi reiste med de mest erfarne ekspedisjons-folkene i verden. Vi har fire barn som venter hjemme og tar ingen sjanser.

De forteller om veldig mye folk i basecampene, men understreker at bildet av alle som står i kø ikke gir et nøyaktig bilde av virkeligheten. De var relativt alene den dagen de nådde toppen.

– Vi gjorde noen vurderinger og ventet til den 23.mai for å unngå den verste køen, forklarer Gaute.

Ble bare borte

Jazzmusikeren Håkon William Skog Erlandsen har som mål å være det første mennesket i verden som spiller konsert på toppen av «The Seven Summits». 16.mai 2019 sto han på toppen av Mount Everest. Han forteller om sterke inntrykk på vei opp.

– Jeg hadde et par møter med mennesker som dessverre ikke klarte seg. Vi stiftet blant annet kontakt med en fra Irland, en mann som nå er borte. Han er forsvunnet. Det er ingen som vet hva som skjedde med han, forteller Erlandsen.

Erlandsen - 7000 meter over havet. Foto: @jazzathlete.
Erlandsen - 7000 meter over havet. Foto: @jazzathlete.
Foto: @jazzathlete
Foto: @jazzathlete

Han forklarer at alle som tar en slik tur går igjennom prosesser i forkant. Man er ikke uvitende om at noe sånt kan skje.

– Det er steinhardt. Man forbereder seg i mange år og man vet at det kommer til å bli den mest fysisk krevende dagen i hele vårt liv. En toppstøt-dag er helt sinnsykt krevende. Du har nesten ikke oksygen der oppe, sier han.

Likevel oppnådde han målet sitt. Noe forfrossen spilte han sin selvkomponerte låt «Everest» på saksofon på toppen av 8848 meter høye Mount Everest.