DREPT: Maren Ueland (28) og Louisa Vesterager Jespersen (24) ble drept da de var på fjelltur i Atlasfjellene i Marokko 17. desember.
DREPT: Maren Ueland (28) og Louisa Vesterager Jespersen (24) ble drept da de var på fjelltur i Atlasfjellene i Marokko 17. desember. Foto: Privat

Fem av mennene har forklart seg:

Rettssaken i Marokko utsatt til 13. juni

SALÉ (TV 2): Rettssaken mot de 24 mennene som er tiltalt som følge av drapene på Maren Ueland (28) og Louisa Vesterager Jespersen (24), er utsatt igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det får TV 2 bekreftet fra flere av advokatene i saken.

Torsdag har alle de fire som er tiltalt for drapshandlingen, forklart seg og erkjent straffskyld.

I tillegg har en femte mann avgitt forklaring. Han er tiltalt for å ha gitt de fire mennene penger da de var på flukt etter drapene. Mannen nekter for dette.

Totalt 24 menn er tiltalt som følge av drapene på de to skandinaviske venninnene natt til 17. desember i fjor.

Fire menn er tiltalt for drapshandlingen. To av dem utførte drapene, mens en tredje filmet det hele.

Fjerdemann var med på planleggingen, men reiste dagen i forveien til storbyen Marrakech, angivelig for å finne et egnet skjulested.

Da TV 2 møtte deres forsvarer, Hafida Maksouai, før rettssaken, beskrev hun dem som lavt utdannede og hjernevaskede menn.

– De trodde de skulle komme til paradis. Først da de ble arrestert og fikk tid til å tenke, forstod de at de har gjort noe forferdelig, sa hun.

Den 25 år gamle gateselgeren Abdesamad El Joud er pekt ut som lederen av gruppen. Han har i avhør fortalt om tiden forut for drapene.

– De så på muligheten for å slutte seg til IS i Syria, men hadde ikke råd. Derfor ville de heller angripe en militærleir eller et kjøpesenter i Marokko. Til slutt bestemte de seg for å drepe uskyldige turister på fjelltur, oppsummerer Maksouai.

Hun sier de ofte gråter i møte med henne. Maksaoui mener det er omkring 90 prosent sannsynlighet for at de fire hovedtiltalte dømmes til døden. Hvis ikke får de livstid i fengsel, mener hun.

Livstid og dødsstraff har i praksis hatt samme betydning de siste 25 årene, ettersom ingen har blitt henrettet i Marokko siden 1993.