GRÅTT: De færreste nordmenn slipper unna regnværet denne helgen
GRÅTT: De færreste nordmenn slipper unna regnværet denne helgen Foto: Nesvold, Jon Olav

Grått og vått i helga:

Sommeren lar vente på seg

Helgen blir preget av kjølige temperaturer og skiftende vær over stort sett hele landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fridagen torsdag har for de aller fleste vært preget av regn og lave temperaturer, og helgevarselet gir ingen løfter om bedring.

– Det er skiftende som er det store stikkordet, sier meteorolog Stig-Arild Fagerli til TV 2.

Fredag er det Sør- og Østlandet som blir værvinner. Da fortsetter lavtrykk å ligge nord i Skandinavia, hvilket betyr kjølig vær de fleste plasser – unntatt Sør- og Østlandet. På Østlandet forsvinner frontsonen som har gitt nedbør torsdag.

– Solen titter fram og hjelper på temperaturen. Her kan det komme opp i overkant av 15 grader, litt avhengig av hvor mye sol det blir. Resten av landet skal imidlertid slite med å komme over 10 grader, sier Fagerli.

Lenger nord i landet vil Finnmark trolig få mest regn, men også Nordland, Trøndelag og Møre og Romsdal vil få sin andel regn. For trønderne er det en mulighet for torden i morgentimene fredag.

Trøndelag blir helgevinner

Men fra og med lørdag skifter rollene noe.

– Totalt sett lørdag og søndag er det nok Trøndelag som kommer best ut av det værmessig, forteller Fagerli.

Lørdag kommer det et svakt lavtrykk inn over Sør-Norge, som fører til nedbør i store deler av landsdelen. Særlig sør på Vestlandet vil det bøtte ned, der det kan komme opp mot 40mm nedbør. Også Nord-Norge vil preges av regnbyger lørdag.

Men nedbøren som lavtrykket fører med seg sør i landet blir trønderne spart for.

– Trøndelag får et par dager med konsekvent tørt vær lørdag og søndag, og er nok de eneste får det i helga, sier Fagerli.

Søndagen starter bra for de aller fleste sør i landet, men utover dagen vil det skye til.

– Utover søndagskvelden er nok hele Sør-Norge i et område med nedbør. Det er et lavtrykk som kommer inn fra Skottland som er årsaken til dette, forteller Fagerli.

Nord-Norge kan imidlertid forvente noe bedring i været utover dagen søndag når lavtrykket som nå ligger ute i Barentshavet trekker seg utover.

Håp neste uke?

Det skiftende og tidvis mildt deprimerende været som preger vårt langstrakte land denne uken ser altså ut til å dominere den kommende helgen også. Starten av neste ser heller ikke lovende ut:

– Det ustabile og skiftende værregimet vi er inne i ser ut til å fortsette litt ut i neste uke. Man må ta vare på det fine været man får, forteller Fagerli.

Men det finnes ett lys i horisonten, selv om varselet så langt fram er noe usikkert:

– I midten av neste uke ser det ut som varmlufta ikke er langt unna. Da kommer det inn en mildere luftmasse fra sør, sier han.