Snøskredfare og snø i fjellet

Mai måned har flere steder vært betydelig kaldere enn fjoråret. Torsdag er det snø i fjellet både i nord og sør, og økt snøskredfare i Nordland.

Meteorologene melder torsdag om lokalt vanskelige kjøreforhold i fjellet i Sør-Norge, Trøndelag og Nordland. Årsaken er sludd og snøbyger og temperaturer ned mot 0 grader, opplyser de på Twitter.

I en rekke fjellområder, både på Vestlandet, i Midt- og i Nord-Norge er det moderat snøskredfare torsdag og fredag, viser varslingstjenesten Varsom.no.

Sommeren 2018 førte med seg rekordvarme og tørke over store deler av landet. I år har de lange varmeperiodene for det meste uteblitt.

I Kristiansand ble det i fjor målt over 20 grader hele 17 maidager ved målestasjonen på Kjevik. I år har dette vært tilfelle kun to dager, 1. mai og 21. mai, ifølge Fædrelandsvennen.

Dette er imidlertid langt nærmere normalen enn fjorårets mai. Siden målingene startet på Kjevik i 1946, har det aldri vært så mange dager med over 20 grader som i fjor. I mai 2017 ble det målt over 20 grader på seks dager. I 2016 var antallet fire, i 2015 var det ingen og i 2014 var det sju sommerdager denne måneden.

Også Hordaland hadde en rekke varme dager i mai 2018. 30. mai i fjor ble det målt 32,7 grader i Etne i Hordaland, det var ny norgesrekord for mai måned, opplyser meteorologene. Ved 15-tiden torsdag var det 8 grader samme sted.

(©NTB)