Her løper han inn og dreper 31-åring – nå er drapsmannen politiets viktigste vitne

ÅTTE SEKUNDER: Det rundt åtte sekunder fra leiemorderen løp inn til han løp ut av bensinstasjonen. I løpet av den tiden hadde han løsnet tre skudd.
ÅTTE SEKUNDER: Det rundt åtte sekunder fra leiemorderen løp inn til han løp ut av bensinstasjonen. I løpet av den tiden hadde han løsnet tre skudd. Foto: Politiet
Forklaringen til 41-åringen som begikk leiemorder-drapet på Ensjø i 2012, er så viktig at aktor ber om at han får ni års strafferabatt. Samtidig risikerer han represalier fra kriminelle.

– Dette var en målrettet handling. Det fremstår som en ren henrettelse, sier aktor Kristin Røhne.

13. august 2012 satt to menn i en Golf utenfor en bensinstasjon på Ensjø i Oslo. Begge to var kjenninger av politiet, og de hadde kommet til stasjonen for å gjøre kriminelle forretninger.

Duoen visste ikke at de hadde blitt lokket i en felle.

Plutselig kom en bil kjørende. I den satt en portugisisk 42-åring. Han var ruset og hadde med seg våpen. Portugiseren gikk ut av bilen og begynte å skyte mot de to mennene i Golfen.

Den ene kom seg i sikkerhet bak en container, mens 31 år gamle Aqeel Shahzad forsøkte å flykte inn på bensinstasjonen. Skytteren fulgte etter.

Overvåkningsvideoen viser at den 41 år gamle drapsmannen brukte åtte sekunder fra han gikk inn til han forlot stasjonen. I mellomtiden rakk han å avfyre tre skudd som tok livet av Shahzad.

STOR ETTERFORSKNING: Politiet etterforsket saken i rundt to år før de fikk et gjennombrudd. (Foto: NTB Scanpix)
STOR ETTERFORSKNING: Politiet etterforsket saken i rundt to år før de fikk et gjennombrudd. (Foto: NTB Scanpix)

La kortene på bordet

Nå, nesten syv år etter drapet, er saken ferdig behandlet i Borgarting lagmannsrett. Fire menn har de siste ukene sittet på tiltalebenken.

Men trolig hadde det aldri blitt noen rettssak hvis ikke det var for mannen som erkjenner å ha utført drapet.

Han rømte landet etter drapet i 2012, men i 2014 ble han pågrepet av politiet i Nederland og deretter utlevert til Norge. Da valgte 42-åringen å legge kortene på bordet.

– Han erkjente drapet med en gang, i tillegg forklarte han seg om andre involverte. Blant annet en oppdragsgiver og en annen som hjalp til forut for drapet, sier aktor Røhne.

AKTOR: Statsadvokat Kristin Røhne. Foto: NTB Scanpix
AKTOR: Statsadvokat Kristin Røhne. Foto: NTB Scanpix

Ni års strafferabatt

På bakgrunn av portugiserens forklaring tok påtalemyndigheten ut tiltale mot ham og tre andre menn.

  • En 32-åring anklages for å ha bestilt drapet. Aktor ber om 19 års fengsel for ham.
  • En 34-åring er tiltalt for medvirkning til drap. Aktor ber om 14 års fengsel for ham.
  • En 32-åring er også tiltalt for medvirkning til drap. Aktor krever at han dømmes til fengsel i 17 år.

Samtlige nekter straffskyld etter tiltalen.

Mannen som utførte selve drapshandlingen, ligger an til å få kraftig strafferabatt.

Utgangspunktet for det han er tiltalt for, er 21 års fengsel. I sin prosedyre ba aktor Kristin Røhne om 12 års fengsel for portugiseren.

Elden reagerer

Ettersom han allerede har sittet fem år i varetekt, kan han være en fri mann om tre år. Det er fordi innsatte kan søke om prøveløslatelse etter to tredeler av sonet straff.

Aktor mener det er gode grunner til å gi 42-åringen kraftig strafferabatt.

– Hvis ikke politiet får informasjon, får heller ikke politiet ryddet opp i dette. Det vi har sett, er en intern justis i et kriminelt miljø der de selv skal rydde opp uten å gå til politiet. Vi er avhengig av at politiet forteller om det de vet i disse miljøene, sier Røhne.

32-åringen som anklages for å ha bestilt drapet, forsvares av John Christian Elden. Han reagerer på at påtalemyndigheten legger så stor vekt på leiemorderens forklaring.

– Vi mener at hans forklaring ikke holder vann. Den er endret flere ganger underveis, han trekker inn personer og trekker fra personer ettersom det passer han. Jeg mener han fremstår som en kameleon som tilpasser seg til enhver tid, sier Elden.

Lever i frykt

Aktor opplever at 42-åringen har forklart seg konsistent helt siden pågripelsen og at det gir han troverdighet.

– Det har vært noe frem og tilbake i tidsangivelsene, men hovedtrekkene i hans forklaring om hvordan dette har vært konsistent fra pågripelsen og helt frem til i dag.

På rettens siste dag sa portugiseren at han er lei seg for det han har gjort. Han ga også uttrykk for å være redd fordi han frykter represalier etter å ha snakket andre personer inn en alvorlig sak.

Dommen i saken er ventet å komme før fellesferien.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook