Kreftsyke Emthe (42) fikk en grusom beskjed – et innlegg på Facebook brakte håpet tilbake

HÅP: Emthe Kathrin Vollstad kjemper en hard kamp mot kreften. Kanskje kan et Facebook-innlegg være med på å finne redningen.
HÅP: Emthe Kathrin Vollstad kjemper en hard kamp mot kreften. Kanskje kan et Facebook-innlegg være med på å finne redningen. Foto: Linda Bakken, Ålesund
Emthe har leukemi og trenger ny beinmarg så fort som mulig. Da det viste seg at søsteren hennes likevel ikke var perfekt match som donor, raste verden sammen.

42 år gamle Emthe Kathrin Vollstad trenger en beinmargstransplantasjon, og det haster.

Det virket som hun hadde funnet den perfekte donor, før hun plutselig fikk beskjeden hun absolutt ikke ville høre.

– Det var full match med søsteren min, og alt var lagt til rette. Men plutselig fant legene noe på blodprøven som kunne føre til komplikasjoner, forteller Emthe til TV 2.

Det var Sunnmørsposten som først omtalte saken.

– Forferdelig tøft

Det er nå et snaut år siden Emthe først begynte å føle seg dårlig. En dag ble det ekstra ille, og hun dro til legevakta.

Det skulle vise seg å være i siste liten, for bare timer senere var hun i gang med cellegiftkur. Emthe sier hun kanskje bare hadde dager igjen å leve på det tidspunktet.

I november fikk hun beskjed om at leukemien var overvunnet, før legene i mai oppdaget at kreften hadde returnert med full styrke.

Alt var klart for at søsteren skulle fungere som donor, men på fredag 24. mai kom altså kontrameldingen.

– Det var forferdelig tøft å få den beskjeden. Vi hadde sånn klokkertro på det var hun som var matchen, og det var liksom det håpet jeg hadde, sier Emthe.

Publiserte oppfordring

Nå må Emthe finne en ny donor som matcher 100 prosent. Legene har begynt å søke internasjonalt etter en person som passer.

En som fikk med seg at Emthe ikke lenger har noen donor, var Wenche Ystenes. Hun hadde tidligere møtt Emthe i forbindelse med at 42-åringens hund måtte til veterinær.

– Jeg kjenner ikke Emthe så godt, men traff henne en dag hun hadde vært hos dyrlegen. Hun kunne ikke kjøre, fordi hun hadde vært i narkose, så jeg tilbød meg å kjøre henne, forteller Wenche til TV 2.

De to ble venner på Facebook, og holdt litt kontakt. Da Wenche leste at Emthes donor ikke lenger var aktuell, publiserte hun selv et Facebook-innlegg.

– Jeg ville oppfordre folk til å teste seg, slik at man kan finne en ny donor. Det var i grunn bare det, sier Wenche.

Overveldende respons

Wenche forventet at innlegget muligens ville spre seg litt blant hennes venner. Det skulle imidlertid vise seg å nå mye lenger enn som så.

– Responsen var helt enorm, med rundt 500 mennesker som har svart. Vi måtte ha hjelp til å svare på alt, slik at Emthe ikke slet seg ut, sier Wenche.

Facebook-innlegget førte til et skred av henvendelser til Blodbanken i Ålesund, som etter hvert så seg nødt til å gå ut med informasjon om hvordan man skulle melde seg som donor.

– Det var godt å få den responsen, og ganske overveldende. Jeg håper dette kan bidra til Emthe finner den perfekte donoren. Jo flere som melder seg, jo større sjanse er det, sier Wenche.

Emthe sier det tok helt av, og at hun svarte på rundt 1000 meldinger i løpet av helgen.

– Folk fra hele verden har meldt seg for å bli donorer og sjekke om de er en match. På mandag var det fullstendig kaos hos legekontoret og Blodbanken i Ålesund. Blodbanken har sagt at de må sette inn ekstra folk for å ta unna alle de nye blodgiverne før ferien, sier Emthe.

Vil hjelpe andre

Emthe sier det gir et godt kick å se at så mange engasjerer seg, og at det finnes så mye hjertevarme rundt omkring. Flere som ikke kan bidra med blod, har i stedet bidratt økonomisk.

– Nå har også ungdom begynt å engasjere seg, og deler ut brosjyrer til hverandre. Man ønsker seg jo særlig unge gutter som blodgivere, sier Emthe.

Hun jobber nå hardt for å holde motet oppe, og er glad for støtten fra familie og venner. Innstillingen hennes er det skal gå bra, og at det må finnes noen der ute som matcher som donor. Hun innrømmer samtidig at hun er redd.

– Livredd for behandlingen og livredd for å dø. Livredd for å dø ifra barna mine og ikke oppleve å bli bestemor. Det er så mye i livet jeg vil utrette, og jeg er ikke klar for å legge meg ned enda, sier Emthe.

42-åringen er utdannet familieterapeut, og jobbet tidligere med pårørende innen helse og rus.

– Jeg har lyst til å bruke erfaringene fra det jeg opplever nå til å hjelpe andre, for eksempel familier med kreftproblematikk. Kanskje det er en mening bak dette.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook