MÅ BETALE: Her er Aylar fotografert under en poker-turnering i 2011. Foto: Tore Meek / Scanpix
MÅ BETALE: Her er Aylar fotografert under en poker-turnering i 2011. Foto: Tore Meek / Scanpix

Aylar Lie tapte Northug-søksmål

Forlaget er frifunnet etter Petter Northug-boken, mens Aylar Lie må betale saksomkostninger. Nå vurderer Lies advokat å anke dommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor høst krevde modell og pokerspiller Aylar Lie (35) at Petter Northugs (33) nye bok skulle bli tilbakekalt og endret.

Forlaget fjernet et avsnitt i boka som omhandlet henne, og Lie krevde erstatning.

Nå er dommen i Forliksrådet avsagt, og Lies ønske om erstatning førte ikke frem, skriver forlaget i en pressemelding.

Det var Dagbladet som først omtalte saken.

Krevde 100.000 i erstatning

«Forlaget Strawberry Publishing er frifunnet og tilkjent sakskostnader fra Aylar Lies søksmål om erstatning for krenkelse av privatlivets fred», skriver forlaget i pressemeldingen.

Lie krevde 100.000 kroner i erstatning for krenking av privatlivets fred. Det kommer frem i dommen fra Forliksrådet.

Retten mener at forlaget ikke har opptrådt i strid med straffeloven, og Lie må istedenfor betale 4.600 kroner i saksomkostninger til Strawberry Publishing, viser dommen.

«Retten finner det ikke sannsynliggjort at Lies æresfølelse eller omdømme objektivt sett har blitt krenket gjennom ytringen som er grunnlaget for erstatningssøksmålet», står det i dommen fra Forliksrådet.

– Skulle helst vært det foruten

– Jeg er glad for dommen, men skulle selvfølgelig helst vært denne saken foruten, sier Jonas Forsang, som er medforfatter av boken, i pressemeldingen.

Magnus S. Rønningen, som er forlegger i Strawberry Publishing, sier i pressemeldingen at de aldri ønsket at bokutgivelsen skulle være ubehagelig for Lie.

– Det var aldri vårt ønske at denne boken skulle være ubehagelig for noen som blir omtalt, det var derfor Aylar fikk godkjenne avsnittet om henne på forhånd. Som retten påpeker var det Aylar som brakte denne personlige historien til offentligheten og inkluderte andre mennesker i den, og da er det viktig at man i en biografi kan komme med sin versjon. Nå anser vi uansett dette for et tilbakelagt kapittel og fokuserer på sommeren og høstens utgivelser, sier Rønningen.

Vurderer å anke dommen

Aylar Lies advokat, Tony Vangen fra Advokatfirmaet Elden, sier til TV 2 at de muligens kommer til å anke dommen fra Forliksrådet.

Årsaken er at de mener at feil lovhjemmel er lagt til grunn.

– Forliksrådet har lagt feil lovhjemmel til grunn, og det gjør at dette blir galt uansett. Store deler av dommen snakker om erstatning for ærekrenkelse, men det har aldri vært et tema i saken. Det er brudd på privatlivets fred som vi har tatt opp, sier Vangen til TV 2.

Han mener at Forliksrådet har bommet og blandet sammen to lovhjemler i Skadeerstatningsloven.

– Hva gjør dere videre nå?

– Saken kan ankes til tingretten. Jeg må snakke med min klient før vi bestemmer oss for å anke eller ikke, men her er det en fundamental feil som må tas tak i, sier Vangen.

Vangen opplyser til TV 2 at han har pratet med sin klient Lie, og at hun også stiller seg uforstående til dommen.

Ifølge Vangen kommer han, Lie og John Christian Elden til å se nærmere på saken nå.

Mente det krenket privatlivets fred

I fjor ga tidligere langrennsløper Petter Northug ut boken «Min Historie», og der kommenterte han for første gang forholdet til Lie.

Hun mente at innholdet i boken var en krenkelse av privatlivets fred, og derfor krevde hun at boken ble tilbakekalt og at innholdet ble endret.

Det ble gjort endringer i boken, og forlaget besluttet å fjerne avsnittet om Lie.

– Våre advokater har konkludert med at vi står på trygg juridisk grunn, og at det ikke forelegger noen rettsstridig krenkelse av Aylars privatliv. Forlaget har likevel tatt en avgjørelse om å ta ut det aktuelle avsnittet fra boken i fremtidige opplag og i lydbokversjonen, sa forelegger Magnus Rønningen til TV 2.

Deretter gikk Lie rettens vei og krevde økonomisk oppreisning.

Lie mente at avsnittet om henne i boken var direkte løgn, mens Northug har på sin side hevdet at historien om han og Lie er sann.