Christian (93): – Fire ting som gjelder for å forebygge demens

Verdens helseorganisasjon frykter tripling av antall demens-tilfeller innen 2050, men nå viser en ny rapport at hele 35 prosent av sykdomstilfellene kan forebygges.

– Jeg har lovet karene her oppe at for hver dugnadsdag, får de én uke ekstra å leve. Vi har gjort en avtale med St. Peter, slik at vi kan regne med å komme gjennom perleporten, humrer Christian Rieber.

Han er en av Bergens aller rikeste menn. Tidligere toppsjef i GC Rieber-konsernet, og nå forvalter av selskapets fond som gir støtte til flerfoldige prosjekt, arrangement og idrettslag i Bergen og omegn.

Men selv om senioren har rukket å bli 93 år gammel, møter han likevel på kontoret hver morgen klokken åtte. Det vil si, hver morgen unntatt onsdag.

Da går nemlig turen til Smøråsfjellet, der Christian og kompisgjengen har ryddet skog, lagd vei, bygd gapahuker og drevet dugnadsarbeid i 20 år.

– Vi kan være litt pjuskete om morgenen, men når vi kommer hjem så er vi friske og «tidige». Det er så fint å komme sammen og ha kameratskapet, samtidig som vi gjør noe for allmennheten, sier Rieber.

– Mange som sikler etter sagen

Og nå spørs det om kameratskapet og den fysiske aktiviteten har gitt mer avkastning enn man skulle tro.

Hele gjengen er stort sett over 70 år, med unntak av en og annen «ungdom i 60-årene», som de sier. De er friske både i kropp og sinn, og 93-åringen er selv sjef for motorsagen.

Dugnadsgjengen på Smøråsfjellet fremhever kameratskapet og det sosiale som et ekstremt viktig tilskudd til pensjonisttilværelsen. Foto: Robert Reinlund / TV 2
Dugnadsgjengen på Smøråsfjellet fremhever kameratskapet og det sosiale som et ekstremt viktig tilskudd til pensjonisttilværelsen. Foto: Robert Reinlund / TV 2

– Vi er mange som sikler etter den, men man trenger ryddegutter her også. Jeg får lov til å bære den når han (Christian) ikke bruker den, flirer Tore Magnussen.

Men selv om stemningen er god, er helse ingen spøk. Risikoen for alvorlig sykdom øker med alderen, og nå viser en ny rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO) at vi kan stå overfor en demens-katastrofe i årene som kommer.

– Det er jo et spørsmål om man vil sette ordet katastrofe på det, men når vi nå vet hvor mye vi selv kan gjøre, må vi ikke nøle med å komme i gang, sier eldreforsker og professor Bettina Husebø ved Universitetet i Bergen.

Demens kan forebygges

Hun har forsket på alderdom og eldre i en årrekke, og er både forferdet og oppglødd over resultatene i den nye WHO-rapporten, som er sammenfattet av hundrevis av forskere og en rekke studier gjort over flere år i 80 land.

Den viser at på verdensbasis oppstår det et nytt demens-tilfelle hvert tredje sekund. Det utgjør 10 millioner nye pasienter hvert eneste år, og tallet stiger.

På den ene siden er Husebø bekymret for spådommen om at antall demens-tilfeller vil tredobles fra 50 til 150 millioner de neste 30 årene.

– Budskapet fra WHO er at de oppfordrer oss til å ta livet og alderdommen vår i egne hender, sier professor og eldreforsker Bettina Husebø ved Universitetet i Bergen. Foto: Kåre Breivik / TV 2
– Budskapet fra WHO er at de oppfordrer oss til å ta livet og alderdommen vår i egne hender, sier professor og eldreforsker Bettina Husebø ved Universitetet i Bergen. Foto: Kåre Breivik / TV 2

På den andre siden gleder hun seg over nyheten om at hele 35 prosent av sykdomstilfellene kan forebygges med riktig livsstil.

– Vi må ta innover oss at kun syv prosent av demens-tilfellene er arvelig betinget. Det betyr at med 35 prosent risikoreduksjon, er det utrolig mye vi kan gjøre, sier hun.

Her er oppskriften

Så hva kan man gjøre for å forebygge sykdommen? Ifølge WHO-rapporten er det en sunn livsstil som gjelder:

  • Fysisk aktivitet
  • Redusere alkoholforbruket
  • Redusere eller kutte medisinbruk hvis det er mulig
  • Kutte ut tobakk
  • Få nok søvn - helst åtte timer
  • Såkalt middelhavsdiett med lite rødt kjøtt
  • Redusere overvekt
  • Leve en sosial livsstil med nære relasjoner

Professor Husebø vektlegger særlig det siste punktet. Hun mener ensomhet og isolasjon er mye farligere enn først antatt.

– Rundt 600.000 personer føler seg ensomme i Norge i dag. Når vi føler oss ensomme trekker vi oss mer tilbake, og blir mindre aktive både fysisk og sosialt. Dette kan føre til depresjon, som igjen er et forstadium for demens, sier eldreforskeren.

Saken fortsetter under bildet

– Man kan ikke avskilte oss gamlinger. Da blir vi bare deprimerte, sier Christian Rieber (93) og svinger motorsagen. Foto: Ivar Lid Riise / TV 2
– Man kan ikke avskilte oss gamlinger. Da blir vi bare deprimerte, sier Christian Rieber (93) og svinger motorsagen. Foto: Ivar Lid Riise / TV 2

– Vasker hjernen

Hvor viktig er det for eldre å trene og holde det sosiale ved like?

– Vi ser at også i høy alder kan man trene seg opp, både fysisk og mentalt. Det øker produksjonen av hormonene seratonin og endorfin i hjernen vår, som automatisk bidrar til at vi blir gladere. Dessuten bør vi sove åtte timer hver natt, for da vaskes hjernen vår, sier Husebø.

Når TV 2 overbringer nyheten om WHO-rapporten til dugnadsgjengen på Smøråsfjellet, kommer det frem at flere av dem kjenner godt til forskningen.

93-årige Rieber tror han takke den aktive alderdommen for den gode helsen han nå har i behold.

– Det er fire ting som gjelder når det kommer til demens. Det ene er ernæring, det andre er bevaring av muskel- og hjernemasse, det tredje er reduksjon av medisinforbruk, og til slutt - og kanskje det aller viktigste - sosialt samvær, sier han før han retter blikket mot resten av gjengen.

– Så karer, hvis dere holder dere til disse tingene så blir dere ikke demente. Da får dere evig liv! flirer han.