Gråtkvalt ordfører etter bom-nei:

– De tok kvelertak på sønnen min for å få meg til å snu

Mandag sa politikerne i Klepp kommune nei til utbyggingen av et nytt bompengeprosjekt. Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese (H), som stemte for bompengefinansieringen, fortalte om vold, hets og trusler.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er ikke greit å be ordføreren se seg over skulderen til neste sommer, som forsåvidt nærmer seg.

På talerstolen under møtet fortalte Klepp-ordføreren om hvor mye hun og familien har blitt utsatt for på grunn av bomprosjektet.

– Sønnen min ble slengt i veggen og tatt kvelertak på for å få mor til å snu i bompengesaken, fortalte hun gråtkvalt under sitt innlegg fra talerstolen.

Se deler av talen øverst i saken (klipp fra NRK).

Hun forteller at hun har fått mange henvendelser fra folk som støtter bomringen, men som ikke tør å stå fram med det.

– Det er klart at spør du folk om hva de synes om bompenger, er det ingen som liker det. Men vi vil hente pengene hjem, og bygge prosjekter her, sier Braut Nese.

– Helt forferdelig

Statsminister Erna Solberg reagerer kraftig på det som har skjedd med ordføreren og familien.

– Jeg synes det er helt forferdelig. Det er ingen grunn til at vi skal utvikle en politisk kultur der folk får trusler, eller at barn opplever å stå ansvarlige for politiske vedtak eller bli banket opp. Det er en måte å svekke demokratiet på som vi skal sette foten ned for med en gang, og jeg synes alle skal stille opp, sier Solberg til TV 2.

Hun kaller det «pøbelvirksomhet».

– Dette er bare et spørsmål om penger, det er ikke et spørsmål om liv eller død. Det er så mange mennesker i vårt land som stiller opp for lokalpolitikken for å gjøre lokalsamfunnet bedre, og de som da blir ordførere og kommunestyremedlemmer skal få honnør for at de gjør det - istedenfor denne typen trakassering.

Frps parlamentariske leder, Hans Andreas Limi, sier det er helt uakseptabelt.

– Diskusjonen om bompenger skaper engasjement og det er mye følelser, men det går en grense. Vi kan ikke akseptere at det går utover barn fordi de har foreldre som er engasjert i politikken, sier han til TV 2.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad sier han ikke kan forstå «at folk kan begå trusler og i verste fall vold mot barn av politikere.»

– Jeg håper resten av befolkningen stiller opp for lokalpolitikerne som gjør en viktig jobb, sier Ropstad.

– Voksne må skjerpe seg

Venstre-leder Trine Skei Grande sier handlingene mot Klepp-ordføreren undergraver demokratiet.

– Det er ikke bare et angrep på disse barna, men et angrep på oss alle. Folk må kunne stå opp og drive ordentlig argumentasjon. Voksne må skjerpe seg. Det hører ikke hjemme noe sted, sier Skei Grande.

Hun skulle ønske debatten om bompenger handlet mer om innholdet i bypakkene.

– Vi burde diskutere hva vi skal gjøre i disse pakkene. Hvilke tiltak er det vi setter i gang, hvilke veier og kollektivløsninger er det vi faktisk bygger, sier Skei Grande.

Jensen: – Uakseptabelt

Frp-leder Siv Jensen skriver til TV 2 at ordførerens historie er hjerteskjærende.

– Det er uakseptabelt og hjerteskjærende at noen angriper noens familie fordi de har en bestemt politisk mening, uansett hvilken saker, skriver Jensen til TV 2.

Hun sier «kampen mot bompenger» skal vinnes med ord, argumenter og politiske markeringer.

– Ikke med hets, trusler og mobbing. Det har man flere steder vist at er mulig, skriver Frp-lederen.

Høyre-nestleder Bent Høie (H) skriver på Facebook at «slik kan vi ikke ha det».

– Til høsten er det lokalvalg og vi er alle avhengige av at folk engasjerer seg og stille til valg. Det er en forutsetning for demokratiet vårt. Dessverre ser jeg på Facebook at hverken foreldre eller besteforeldre alltid er forbilder for barn og barnebarn - når det gjelder mobbing og hets i kommentarfeltene. Alle voksne har noen barn som følger med på hva de gjør og sier! skriver Høyre-nestlederen.

Bompenge-stopp

Rogalandskommunen Klepp er en av av flere kommuner som har tatt en ny runde om bompenger.

Avstemningen fant sted under et ekstraordinært kommunestyremøte mandag kveld. Av de 31 stemmene som ble avlagt, stemte 21 for å stanse bomprosjektet.

Det melder NRK.

Kommunen har planer om å bygge en by til 15.000 mennesker i Orstad/Kverneland-området, og bomprosjektet skulle bidra til finansieringen av dette prosjektet. Bomringen skulle også omfatte nabokommunen Time.

Men en uenighet mellom de to kommunene om plassering av bommene har ført til at det som for kun to uker siden var et 16-15-flertall for bomringen, nå ble klart nedstemt.

Nei-bølge i bom-Norge

Bompenger har rystet norsk politikk i startfasen av valgkampen. Bystyret i Arendal sa torsdag nei til en bompenge-finansiert samferdselspakke i sørlandskommunene Arendal, Grimstad, Froland og Tvedestrand.

Onsdag stemte Nedre Eiker ned Buskerudbypakke 2, og ble den første kommunen som skrotet en fremforhandlet bypakke.

Samferdselsminister Jon Georg Dale bekreftet overfor TV 2 i forrige uke at hvis en kommune bryter avtalen, vil det bety hele prosjektet avlyses. Han mener grensen for bompenger er nådd.

– I de største byområdet har vi nådd taket for hvor mye bompenger vi kan ta inn. Da bør en heller redusere kostnadene for å kutte i bompenger, for det er ikke lokal aksept i befolkningen for bompengenivået vi ser kommer i rødgrønne Oslo og Bergen, sa Dale.