Frp vil kutte bistand til palestina:

– Norge gir indirekte penger til terrorister

Fremskrittspartiets Christian Tybring-Gjedde mener norske bistandsmidler indirekte går til å lønne palestinske terrorister. – Helt feil, svarer Arbeiderpartiet, og påpeker at utenriksministeren fra Høyre mener det samme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fremskrittspartiet vil kutte norsk bistand til Palestina.

Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet møttes til debatt hos TV 2 mandag. Se video øverst i saken!

Bakgrunnen er at palestinske selvstyremyndigheter betaler ut lønn til familiene til fengslede palestinere og familiene til drepte og sårede palestinere i konflikten med Israel.

Det første omtales gjerne som «fangelønn», mens pengesekken som dekker alle utbetalingene gjerne kalles «martyrfondet», ifølge avisen Vårt Land, som først omtalte saken.

– Som leder av Giverlandgruppen for Palestina (AHLC) bør Norge stå fram som et eksempel for verdenssamfunnet på at denne type indirekte terrorfinansiering ikke kan aksepteres. En reduksjon av bistanden til PA vil sende et kraftig signal, skriver tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) i et brev til utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

PA er forkortelsen for De palestinske selvstyremyndighetene.

Amundsen og Frps utenrikspolitiske talsperson, Christian Tybring-Gjedde, mener Norge indirekte bruker bistandsmidler til å gi økonomisk støtte til terrorister.

I november stemte det nederlandske parlamentet for å kutte bistanden til palestinske myndigheter med 1,5 millioner euro, hvis ikke de stanser den økonomiske støtten gjennom «martyrfondet».

Ap: Helt feil

Mandag møttes Christian Tybring-Gjedde (Frp) og Åsmund Aukrust (Ap) til debatt i «1730» på TV 2 Nyhetskanalen.

Etablert i 1967 av det politiske partiet Fatah, støttet enker og barn av palestinere som ble drept i kampen mot Israel.

Omdøpt til velferdsordning for palestinske martyrer og fanger i 1971, støtter også familiene til palestinere i israelske fengsler.

I 2016 mottok rundt 35.000 familier penger fra fondet, maksimum utbetaling ligger rundt 3.000 dollar per måned per familie.

Kilde: Vårt Land

Tybring-Gjedde mener Norge må stanse all bistand til Palestina.

– Vi reagerer på at en del av våre bistandspenger til palestinske selvstyremyndigheter, som er 638 millioner i år, går til å lønne palestinske terrorister.

– Vet dere det?

– Ja, det er ulike former for kriminalitet og forbrytelser, og terror er en del av det som er begått. Dette er folk som ifølge palestinske selvstyremyndigheter har gjort noe som er ærefullt, og derfor lønner de familiene.

Arbeiderpartiets Åsmund Aukrust sier det Frp hevder, er feil.

– Utenriksministeren har sagt at det ikke går en krone norske bistandspenger til dette Frp snakker, og de burde møtt utenriksministeren til debatt. Frp har ingen tillit til at det utenriksministeren sier er riktig.

I Stortinget har utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide lovet at norske bistandsmidler ikke går til fengslede palestinere.

– Den palestinske støtteordningen for palestinske fanger i israelske fengsler er ikke finansiert med norske bistandsmidler. Dette har Norge fått gjentatte forsikringer om fra de palestinske selvstyremyndighetene, sa Søreide.

– Fra norsk side har vi samtidig formidlet tydelig til de palestinske selvstyremyndighetene at ordningen er uakseptabel, la hun til.

Tybring-Gjedde: Useriøst

Arbeiderpartiet mener det Frp tar til orde for, er å kutte støtten til palestinere generelt.

– Norge har etter Oslo-avtalen gitt mye penger for å støtte en palestinsk stat. Det viktigste dersom vi skal få fred i Midtøsten er at vi får på plass en tostatløsning og at palestinerne får en egen stat. Pengene Norge gir, går til sykepleiere, lærere og til politi for å bygge opp en selvstendig stat, og det er det Frp setter i spill, sier Aukrust.

Tybring-Gjedde sier det er «useriøst» å tro på en garanti for at bistandspengene ikke går til å lønne fengslede palestinere.

– Men poenget er at her at vi har to lommer, og vi har penger i begge lommene, og vi vet ikke hva som går til hva. Vi vet at de som sitter i fengsel blir lønnet av noen bistandspenger. Da kan du si at vi har garanti for at de norske ikke går til lønninger, men det er helt useriøst. Nederland har sagt de vil kutte all bistand, fordi de vet bistandpenger går til å lønne terrorister i israelske fengsler, og det bør vi også gjøre.

Frp-statsråden mener støtten bør stanses helt til fondet legges ned.

– Det Christian Tybring-Gjedde tar til orde for, er å kutte pengene til sykehus, skoler og politiet, og til å bygge opp en selvstendig stat. Tror du det blir mer eller mindre vold og ekstremisme, dersom du har færre lærere og politifolk. Åpenbart blir det en dårligere sikkerhetssituasjon for palestinerne, sier Aukrust.

Spørsmål til utenriksministeren

I Stortinget har Amundsen spurt Høyres utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) om ikke Norge bør redusere bistanden, og sier dette ville være et kraftig signal.

«Norge har fått gjentatte forsikringer fra PA om at disse midlene ikke havner i «martyrfondet». Imidlertid tillater generøs støtte utenfra til eksempelvis utdanningssektoren, at PA selv kan prioritere å kanalisere store summer til martyrfondet.» skriver Amundsen.

Utenriksministeren svar er ikke klart.

Da KrF forhandlet om en plass i regjeringen i januar, ble de fire borgerlige partiene enige om et eget punkt om fangelønn i den politiske plattformen: «(...) aktivt motarbeide økonomiske bidrag til terrorisme, inkludert fangelønn.»