JUBLET: Storbritannias Prince William jublet for Aston Villa-scoring på Wembley.
JUBLET: Storbritannias Prince William jublet for Aston Villa-scoring på Wembley. Foto: Ed Sykes

Prins William og John Carew jublet for Villa-opprykk

Med John Carew og selveste Prins William på tribunen sikret Aston Villa seg opprykket til Premier League etter 2-1-seier i playoffinalen mot Derby på Wembley. Villa kan innkassere 1,7 milliarder kroner for opprykket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aston Villa – Derby 2-1:

Etter to sesonger i Championship er den tradisjonsrike klubben Aston Villa tilbake i Premier League.

Det er klart etter at Aston Villa mandag slo Derby 2-1 i opprykksfinalen på Wembley. Scoringer av Anwar El Ghazi og John McGinn ble avgjørende mot Derby.

2-0-målet kom etter en stygg feil av Derby-keeper Kelle Roos.

– Jeg har ikke ord. Det var en så tøff kamp, men når vi har spillere som John og Anwar ville jeg aldri miste troen. Det betyr alt å rykke opp, for alle vet hvor denne klubben bør være. Jeg har blitt værende i klubben og nå er vi tilbake i Premier League. Jeg har ledet klubben jeg har hatt i mitt hjerte siden jeg var en liten gutt tilbake til Premier League, sa en rørt Aston Villa-kaptein Jack Grealish til BBC etter kampen.

– Vi følte alle presset. Denne klubben hører hjemme i Premier League og vi fortjener å rykke opp, sa målscorer El Ghazi til samme kanal i jubelscenene etter oppykket.

– Dette fortjente vi, for å være ærlig. De siste 15 minuttene var vi svake, men det var en tøff kamp mot Derby. Og det var glimrende dømt av dommeren. Jeg er så glad for at scoringen min ble stående. Jeg er henrykt over å kunne kalle med en Premier League-spiller nå, sa Villas andre målscorer John McGinn til Sky Sports News.

– Dette føles veldig godt. Spillerne er en fantastisk gjeng. Vi har noen eiere her som har masse penger, og som ser på dette som en langtidsinvestering. Potensialet til denne klubben er enormt, sa Villa-manager Dean Smith etter opprykket.

Sikret 1,7 milliarder inn på konto
Aston Villa kan samtidig smile hele veien til banken etter opprykket.

Ifølge The Daily Mail er et opprykk til Premier League verdt 1,7 milliarder kroner i rene inntekter for klubben, viser en rapport utarbeidet av finansekspertene i Deloitte.

På toppen av dette kan summen øke til minimum 300 millioner pund hvis laget som rykker opp klarer å unngå nedrykk i sin første sesong.

Storbritannias prins William så kampen på tribunen sammen med John Carew. Begge jublet hemningsløst for opprykket.

Prins William er Villa-supporter på sin hals, mens John Carew spilte for klubben fra 2007 til 2011 og scoret totalt 37 mål på 113 kamper for Villa i Premier League.

– Villa!!! For en dag, skrev John Carew på Twitter, og la til en video der han jubler sammen med prins William.

Prins William har tidligere forklart hvorfor han heier på Aston Villa i et intervju med BBC.

– På skolen min var nesten alle Manchester United eller Chelsea-fans, og jeg ønsket ikke å følge etter dem. Jeg ønsket meg et lag som lå mer midt på tabellen og som kunne gi meg flere berg-og-dalbane-opplevelser. Aston Villa har alltid hatt en stor historie. flere av mine venner er Villa-supportere, og jeg var på min første Villa-kamp tilbake i 2000. Dessverre endte Villa opp med å tape mot Chelsea. Men det var fantastisk, jeg satt med alle supporterne og hadde en stor dag. Atmosfæren og kameratskapet de viste var noe jeg virkelig følte tilhørighet til, har prins William tidligere forklart.

Nyland skadd
I Derby må blikket rettes mot en ny sesong i Championship. Engelske medier har spekulert i at manager Frank Lampard er et hett navn i gamleklubben Chelsea foran neste sesong. Mandagens kamp kan dermed ha vært den siste han ledet Derby i.

Villa og Derby endte som nummer fem og seks i Championship denne sesongen, men ekspederte henholdsvis West Bromwich og Leeds ut i første runde av opprykkskvalifiseringen.

Ørjan Nyland ble hentet til Aston Villa foran inneværende sesong og spilte 23 seriekamper i første del av sesongen, men hælsenen hans røk på trening 1. nyttårsdag. Siden har han vært uaktuell for spill.

Scoret rett før pause
Både Aston Villa og Derby fikk sine muligheter i første omgang. Aston Villa var det giftigste laget og skapte de største sjansene, og to minutter før pause fikk de uttelling.

Anwar El Ghazi headet effektivt inn innlegget fra fra Ahmed Elmohamady ned i lengste hjørnet, og sørget for at Aston Villa kunne gå til pause med 1-0.

– Den scoringen fortjente han. Jeg mener El Ghazi utvilsomt var Aston Villas beste spiller i første omgang, sa BBC-ekspert og tidligere Villa-spiller Garry Thompson i pausen.

Det ble flere tøffe dueller i åpningsminuttene etter sidebyttet.

Så stilnet Villa de tilreisende Derby-supporterne på Wembley.

John McGinn utnyttet svakt keeperspill av Derbys keeper Roos. Han stakk rett forankeeperen og headet inn 2-0-ledelse til Aston Villa etter 59 minutters spill.

Anwar El Ghazi, som stod for Villas 1-0-scoring, fikk bokført målgivende pasning.

– Han har vært årets spiller i Championship, sesongens spiller for Villa og sesongens beste kjøp. John McGinn gjorde det supert, mente BBCs Garry Thompson etter scoringen.

Spenningen var imidlertid ikke over. For ti minutter før slutt dukket Derbys Jack Marriott opp i feltet og reduserte til 1-2. Han tente håpet for Derby, og Frank Lampards menn satte igang en skikkelig sluttspurt.

Men Derby fikk ikke inn 2-2-scoringen, og dermed kunne Aston Villa slippe jubelen løs. Klubben er tilbake i det øverste selskapet for første gang siden 2016.

Slik startet lagene:

Aston Villa: Steer, Taylor, Tuanzebe, Elmohamady, Mings, McGinn, Grealish, Hourihane, Abraham, Adomah, El Ghazi.

Benken: Kalinic, Whelan, Jedinak, Lansbury, Kodjia, Hause, Green

Derby: Roos, Bogle, Keogh, Tomori, Cole, Mount, Johnson, Wilson, Huddlestone, Lawrence, Bennett

Benken: Carson, Waghorn, Jozefoon, Marriot, Evans, McDonald, Knight