BYTTER SKOLE: Her er prinsesse Ingrid Alexandra fotografert på Skaugum 17. mai i år.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BYTTER SKOLE: Her er prinsesse Ingrid Alexandra fotografert på Skaugum 17. mai i år. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Prinsesse Ingrid Alexandra bytter skole

Prinsessen gjør et bytte før sitt siste år på ungdomsskolen, og nå er hun tilbake på offentlig skole.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en pressemelding melder Kongehuset at prinsesse Ingrid Alexandra (15) skal bytte skole.

Hun vil begynne i 10. klasse på Uranienborg skole i Oslo til høsten.

Fra 2014 til 2019 har prinsessen gått på Oslo Internasjonale Skole på Bekkestua i Bærum. Dette er en skole hvor all undervisning foregår på engelsk.

Det oppstod debatt i 2014, da det ble klart at kronprinsparets barn skulle gå på privatskoler.

Nå er altså prinsessen tilbake på offentlig skole.

Prinsessens nye skole ligger like ved Slottet, i bydelen Frogner i Oslo.

Ønsket plass på en osloskole

Assisterende kommunikasjonssjef ved Slottet, Sven Gjeruldsen, sier til TV 2 at prinsessen slutter på Oslo Internasjonale skole fordi det trinnet hun startet på er ferdig nå.

Oslo Internasjonale skole følger en internasjonal læreplan, og derfor har elevene ungdomsskole fra 7. til 10. trinn, og ikke 8. til 10. som i offentlig skole.

– Det trinnet som prinsessen startet på er ferdig. Nå har hun ett år igjen på ungdomsskolen, og det tar hun på Uranienborg skole, sier Gjeruldsen til TV 2.

– Kronprinsfamilien har ønsket at prinsessen skal ha en tilknytning til Oslo, så derfor falt valget på Uranienborg, som ligger nært Slottet, legger han til.

Snart videregående

Tidligere, fra 2010 til 2014, gikk prinsesse Ingrid Alexandra på Jansløkka barneskole i Asker.

I pressemeldingen opplyser også Kongehuset at hun starter på videregående skole i 2020. Ifølge Gjeruldsen er det ennå ikke bestemt hvilken skole hun vil velge da.

TV 2s kongehusekspert, Kjell Arne Totland, mener at det er en tanke bak skolebyttet.

– Som gammel lærer synes jeg det er hyggelig at prinsessen nå vender tilbake til offentlig norsk skole. Og hun gjør det nok for å gjøre overgangen til videregående skole høsten 2020 lettere og smidigere, sier Totland.

Bytter engelsk med norsk og nynorsk

På Oslo Internasjonale skole har prinsessen blitt vant til å snakke og skrive engelsk, men nå skal hun trolig tilbake til bokmål og nynorsk.

– Den internasjonale skole har sikkert vært en nyttig erfaring for prinsessen. Det har helt sikkert vært nyttig for hennes framtidige virke at all undervisning har foregått på engelsk - og at man forventes å snakke engelsk også i friminuttene, sier Totland.

– Men samtidig er det i Norge Ingrid Alexandra skal bo og ha sitt framtidige virke. Da blir det et tankekors at hun nå for eksempel ikke leverer skriftlige arbeider på norsk – og slett ikke har noe nynorsk. Dette korrigeres nå neste skoleår – slik at hun kan følge et normalt opplegg for videregående skole fra 2020. Jeg synes dette er en klok avgjørelse, og helt sikkert til beste for arveprinsessens videre skolegang og senere utdannelse, sier han.

Prins Sverre Magnus vil til høsten fortsette ved Montessoriskolen i Oslo, som er en privatskole, opplyser Slottet.