Framgang for populistparti i valget i Belgia

Det høyrepopulistiske partiet Vlaams Belang får økt oppslutning i valget om ny nasjonalforsamling i Belgia søndag. Også miljøpartiene øker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vlaams Belang fikk 12 prosent av stemmene, opp fra 3,67 prosent fra forrige valg, viser resultatene etter at nær samtlige stemmer er blitt talt. Økningen er på 15 seter, opp til 18 av 150 seter, ifølge den belgiske avisen RTBF.

N-VA, som var en del av statsminister Charles Michels sentrum-høyre-koalisjon fram til de forlot det etter flyktninguenigheter i desember, falt fra 20,6 prosent i 2014 til 16 prosent. Det er fortsatt det partiet som er klart størst i Belgia, med 25 seter.

– Vanskelig

N-VA har i valgkampen hatt økonomi som deres viktigste sak, mens Vlaams Belang har hatt fokus på flyktningpolitikk. Det at førstnevnte parti trakk seg ut av regjeringen i desember, ble sett på som et forsøk på å vinne høyrepopulistiske stemmer i søndagens valg.

Mens N-VAs leder Bart De Wever ønsker å danne regjering, mener partiets statsministerkandidat, tidligere innenriksminister Jan Jambon, at å danne regjering kan bli vanskelig.

– Situasjonen er kompleks: Vallonia stemte tydelig til venstre, Flanders til høyre, sier Jambon til kringkasteren VTM.

De grønne fram

De grønne partiene gjorde det også bra i valget. De to grønne partiene det er mulig å stemme på avhengig om man er fransktalende eller flamsktalende, får til sammen 21 seter i parlamentet. Det er en økning på 9 seter fra forrige valg i 2014.

Valget om ny nasjonalforsamling i Belgia ble arrangert samtidig som EU-valget.

(©NTB)