148 BREV: Den hemmelige skribenten har plassert 148 ulike brev rundt i Oslo siden 2017. Foto: «Letters of Oslo»
148 BREV: Den hemmelige skribenten har plassert 148 ulike brev rundt i Oslo siden 2017. Foto: «Letters of Oslo»

Mystisk avsender setter ut brev i Oslo

Brevene er langt fra tilfeldig og er ment å lyse opp dagen til en heldig mottaker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En svart løkkeskrift pryder en hvit konvolutt med bokstavene «Letters of Oslo». Et gammeldags, rødt voksstempel forsegler innholdet.

Brevet legges ut på nøye valgte plasseringer i Oslos gater i håp om å finne en uadressert mottaker.

– Noen ganger når jeg skal legge ut et brev, står jeg i 20 minutter og kikker først. Det ser jo sikkert ut som jeg planlegger noe ulovlig, ler skribenten.

Plassene må nemlig kjennes riktig, i tillegg til at at det er en kunst å ikke bli oppdaget.

Skinnet kan bedra

«Letters of Oslo» begynte som et brev fra en anonym avsender som ble lagt ut på et sted i Oslo i håp om å finne en mottaker.

Selv om brevene alltid er vel ment, kan de også slå feil.

– For ikke så lenge siden la jeg ut et brev i en gammel telefonboks i Frognerparken. Det var sent på kvelden og mørkt ute. Da jeg var på vei fra bort fra parken, oppdaget jeg at noen åpnet telefonboksen, sier avsenderen.

Det var en utenlandsk vennegjeng som fant brevet.

– «Oh, my god. Check this out, that is so creepy!» sa den ene. De løp av gårde uten at de turte å ta med seg brevet, ler skribenten.

Skinnet kan tydeligvis bedra. Brevene er nemlig tvert i mot blitt omtalt som et lite stykke hverdagsmagi.

Her er et av brevene stilt ut under Sinnataggen. Foto: «Letters of Oslo»
Her er et av brevene stilt ut under Sinnataggen. Foto: «Letters of Oslo»

– Vil ikke røpe

– Jeg startet dagen med å finne dette brevet i døra på jobben. Så morsomt og koselig start på dagen, skriver en mottaker på Intagram.

– Takk for positiv energi og en superfin overraskelse midt i uka. «You made my day», skriver en annen.

Siden oppstarten i 2017 har de mystiske brevene varmet mange hjerter i hovedstaden. Blant annet blogger og gründer Camilla Pihl sitt.

– Jeg har fulgt «Letters of Oslo» en lang stund på Insta og lett mye etter brev tidligere uten å finne et. Plutselig en dag så jeg et bilde av en sykkel med et brev i på kontoen. Jeg bare, hey! Det der er jo min sykkel! forteller Pihl.

Brevet ble funnet i fjor høst og var helt tildekket av løv der det lå i kurven.

– Jeg ble skikkelig glad. Og veldig nysgjerrig på innholdet, sier hun.

Pihl er svært hemmelighetsfull overfor TV 2 når det kommer til hva det stod i brevet.

– Det vil jeg ikke røpe. Det er min og «Letters of Oslos» hemmelighet, sier hun.

BREV: I denne kurven ble brev nummer 75 lagt. Den heldige mottakeren var Camilla Pihl. Foto: «Letters of Oslo»
BREV: I denne kurven ble brev nummer 75 lagt. Den heldige mottakeren var Camilla Pihl. Foto: «Letters of Oslo»

148 brev

– Jeg prøver å tenke tilbake på hvordan det hele startet. Jeg hadde ikke planlagt det. Jeg tenkte bare at jeg skriver et brev og så legger det ut, forteller avsenderen bak «Letters of Oslo».

Vedkommende signerer brevene med «J.C.W». Utover det er det ingenting i brevet som kan røpe hvem avsenderen er.

– Jeg tror likevel at noe må ha ligget i dybden som fikk meg til å begynne å skrive brevene. Jeg føler jo oppriktig at dette er noe jeg er ment til å gjøre, forteller J.W.C.

Det første brevet ble lagt ut på en grønn flekk i en av sidegatene på Briskeby i Oslo, 3. august 2017. Siden har brevene blitt satt ut på en bysykkel i sentrum, under en statue av en påfugl og på 146 andre finurlige steder rundt om i byen.

– I dagens samfunn føler mange på press og en tanke om at de ikke er gode nok. Det er så alt for lett å være for streng med seg selv. Jeg håper at brevene kan minne mottakeren på at de betyr noe. At de kan senke skuldrene litt og vite at de er gode mennesker som ikke er alene, forteller den anonyme skribenten.

Det varierer hvor mange brev som blir skrevet. J.W.C forteller at ønsket er å skrive et brev hver dag. Foto: «Letters of Oslo»
Det varierer hvor mange brev som blir skrevet. J.W.C forteller at ønsket er å skrive et brev hver dag. Foto: «Letters of Oslo»

Sommerfugler i magen

Alle brevene er ulike hverandre, men inneholder det samme gode budskapet. Utformingen har imidlertid forandret seg litt over tid.

– De første brevene var håndskrevne, men jeg skrev så stygt, så det måtte jeg gjør noe med. Derfor kjøpte jeg meg en gammel skrivemaskin for fem måneder siden. Jeg har også begynt å lage mine egne stempler og pynter gjerne brevene litt ekstra, sier skribenten.

J.W.C forteller at det å skrive og legge ut brevene gir utrolig mye glede i hverdagen.

– Jeg får fortsatt sommerfugler i magen og blir skikkelig gira, sier den anonyme, som er svært sparsommelig med detaljer om seg selv.

– Jeg har ikke lyst til at brevene skal dreie seg om meg som person. Jeg ønsker ikke oppmerksomheten. Kanskje kan folk en dag få vite hvem jeg er. Men hvis folk vet det; vil ikke brevene miste litt av spenningen da?