GRØNN BØLGE: Toppkandidaten til partiet De Grønne i Tyskland jublet hemningsløst da de første tallene fra EU-valget kom inn)
GRØNN BØLGE: Toppkandidaten til partiet De Grønne i Tyskland jublet hemningsløst da de første tallene fra EU-valget kom inn) Foto: Tobias Schwa / AFP / Scanpix

Grønne og liberale mest frem i EU-valget

I Italia, Storbritannia og Frankrike gjør ytre høyre det bra, mens de liberale og de grønne partiene står igjen som de store vinnerne i EU-valget. De tradisjonelle partiene gjør et svakt valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kristeligdemokratiske og sosialdemokratiske partier er svekket. Grønne, liberale og EU- og innvandringskritiske partier på høyresiden har fått større oppslutning i flere land.

Resultatene fra flere land viser større valgdeltakelse enn ved tidligere EU-valg.

Valgdeltakelsen øker for første gang i EUs historie og er på 50,5 prosent. Sist valgdeltakelsen var høy så var i 1994, da stemte 56,67 prosent.

Totalt

Den borgerlige og kristendemokratiske gruppen er størst og ligger an til å få 179 mandater.

Sosialdemokratene er fortsatt nest størst, men går på en smell. De ligger an til å få 150 mandater.

Dermed mister de to store flertallet de har hatt sammen og er avhengige v et tredje parti i parlamentet.

Den liberale gruppen Alde er en av vinnerne og får 105 mandater, mens de grønne har økt fra 50 til 70 mandater. Begge disse partiene kan sikre flertall.

Dansk overraskelse

Når de fleste stemmene er talt opp viser resultatene at statsminister Lars Løkke Rasmussens parti Venstre har klart det få trodde var mulig, nemlig å bli største parti. Om en drøy uke er det Folketingsvalg i nabolandet vårt.

Venstre ligger an til 23,5 prosent, mens Sosialdemokratene bare får 21,5 prosent. Dermed får Venstre 4 representanter i parlamentet, mens Sosialdemokratene får 3.

Den store taperen i Danmark er Dansk Folkeparti som hadde 4 i parlamentet i forrige periode, men nå bare får 1.

Sjokkvalg i Tyskland

Valgdagsmålingene og de første prognosene i Tyskland sender sjokkbølger inn i det politiske miljøet.

Både Angela Merkels Kirstendemokratiske parti og Sosialdemokratene går kraftig tilbake, mens De grønne dobler oppslutningen i Tyskland ved valget til EU-parlamentet.

CDU ligger an til å tape 7,4 prosentpoeng til 27,7 prosent, mens Sosialdemokratene SPD taper hele 11,7 prosentpoeng til 15,6.

Aldri før har tyske Sosialdemokrater gjort det dårligere ved valg.

De Grønne er den klare valgvinneren. Partiets oppslutning er nesten doblet til 20,8 prosent av stemmene.

Ytre høyrepartiet AFD går frem 3,4 til 10,6 prosent, men det er lavere enn målingene på forhånd viste.

Den andre store vinneren er gruppen andre partier som får hele 14,3 prosent og ligger an til 10 eller 11 mandater i EU-parlamentet.

Le Pen foran Macron i Frankrike

Marine Le Pens ytre høyreparti Rasemblent National ligger an til å bli det største partiet i Frankrike med med 23,9 prosent.

President Macrons parti LEM får 22,7 prosent på denne prognosen.

Det betyr at Le Pens parti ligger an til 23 representanter i parlamentet, mens Macrons parti ligger an til 21 mandater.

Nederlag for May

Det er en grønn bølge også i Storbritannia med 12,1 % oppslutning for De grønne.

Labour party samler en oppslutning på 14,1 % og De liberale får 20,3 %.

Theresa Mays parti De konservative er nede i 9,1 prosent. De aller fleste velgerne har nok gått til Nigel Farage som leder det nye Brexit-partiet. Partiet har tatt Storbritannia med storm og leder med en oppslutning på 31.6 % oppslutning.

– Dette er en stor seier, sier Farage, ifølge AFP.

Lega størst i Italia

Det innvandringskritiske partiet Lega ligger an til en oppslutning på 32,3 prosent.

Regjeringspartiet Femstjernersbevegelsen er nest størst med 16,9 prosent.

Storseier for Orban i Ungarn

Med 98 prosent av stemmene talt opp, har Fidesz fått en oppslutning på 52 prosent ifølge avisen Magyar.

Venstreorienterte Demokratisk koalisjon (DK) ligger på andreplass, men er langt bak med sin oppslutning på 16,3 prosent. Det lille liberale partiet Momentum ligger an til å for første gang få et sete i EU-parlamentet med en oppslutning på 9,7 prosent.

Sosialistene (MSZP) får 6,6 prosent, like foran ytre høyrepartiet Jobbik som får 6,5 prosent. Sistnevnte har falt dramatisk siden sist EU-valg, da de fikk 15 prosent av stemmene.

Blå bølge i Sverige

I Sverige er Sverigedemokraterna vinnerne sammen med Moderaterna. Det innvandringskritiske partiet til Jimmie Åkesson går frem til 15,4 prosent, mens Moderaterna går frem til 18,8 og beholder stillingen som nest største parti fra Sverige i Europaparlamentet.

Også Centerpartiet og Kristendemokratene går frem, mens Liberalerna går mest tilbake til 4,1. De beholder likevel et sete i parlamentet,

Grønn bølge i Finland

Også i Finland går de Grønne frem. Klokken 19 offentliggjorde tv-kanalen YLE i forhåndsstemmene i nabolandet. De Grønne går frem med 5,1 prosentpoeng til 14,4. Også Sosialdemokratene går frem på forhåndsstemmene i Finland.

Centerpartiet er den store taperen i Finland med en tilbakegang på 5,9 prosentpoeng til 13,7 prosent av forhåndsstemmene.

Nederland mot strømmen

I Nederland går Sosialdemokratene frem og blir største parti. Den sosialdemokratiske kandidaten Frantz Timmermann er såkalt «spitzenkandidat» for den sosialdemokratiske gruppen S&D i Europaparlamentet.

Partiet får på valgdagsmålingene 18,1 prosent og fem av de 26 mandatene.

Den største taperen i Nederland er statsminister Mark Ruttes parti VVD som får 15,0 prosent på valgdagsmåliongen.

Geert Wilders parti får bare 4,1 prosent og et mandat til Europaparlamentet.