Gir ambisiøst sykkel-løfte

Dersom Miljøpartiet de Grønne får fire nye år ved makten i Oslo, lover Lan Marie Berg 100 kilometer sykkelvei til hovedstaden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hun ble tatt i mot som en dronning da hun gjestet partiets landsmøte i går. Søndag ble hun valgt inn i sentralstyret til Miljøpartiet de Grønne.

Lan Marie Berg og MDG har satt seg høye mål og går for 15 prosent ved kommunevalget i Oslo.

– Det er ambisjonen vår, men vi satte også hårete mål i 2015. Da gikk vi fra å være byens nest minste parti, til å bli byens tredje største, sier hun til TV 2 søndag morgen.

Oslo-parti

MDG blir av mange kalt et «Oslo-Parti». En tredel av partiets velgere kommer fra hovedstaden.

Lan Marie Berg medgir at partiet blant annet er et Oslo-Parti.

– Men vi har også veldig mange andre sterke kommuner. Noen av våre sterkeste kommuner finnes i Finnmark, så her er det mye grønn politikk både i byen og på bygda, sier hun.

Dersom kommunevalget til høsten går i riktig retning for Miljøpartiet de Grønne, kan Berg garantere enda mer grønn politikk til hovedstaden. Hun lover Oslo 100 kilometer med nye sykkelveier dersom partiet får fire år til ved makten.

– Det er mye, men det sa folk også da vi sa at vi skulle bygge 60 kilometer i denne perioden. Så viser det seg at det gikk an å trappe opp sykkelveiutbyggingen kraftig, selv om de sa det var så vanskelig, sier hun.

– Mange vil mene det er juks å male en del av veien rød og kalle det sykkelvei?

– Det er viktig å omdisponere arealet slik vi har gjort når vi har fjernet parkeringsplasser og erstattet det med sykkelvei mange steder i Oslo. Så jobber vi også for å oppgradere sykkelveiene, slik at de skal bli trygge, sier hun.

– Så du lover at hvis dere fortsetter, så vil det komme 100 kilometer med nye sykkelveier?

– Det lover jeg.

Kompromisser

Rundt 200 delegater fra hele landet er samlet på Fornebu i helgen. Fredag diskuterte landsmøtet vindmøller, et tema som har splittet partiet.

Lørdag var hva vi skal leve av etter oljen og klimabelønning til fordeling, blant det som stod på plakaten.

– Jeg synes stort sett vi har kommet til gode kompromisser der landsmøtet har vært uenig. Også i vindkraftsaken, sier Berg.

Ny partisekretær

Søndag ble Torkil Vederhus (30) ny partisekretær i MDG. Han ble valgt for to år og overtar etter Lars Gaupset, som har hatt vervet siden 2014.

I sin valgtale ba Vederhus de grønne partiaktivistene om å bruke hjernen, ørene og hjertet for å bidra til at partiet når sine ambisjoner om å vokse og bli et styringsparti.

– Det er et ansvar vi har hver og én, men som kanskje særlig en partisekretær har. Jeg skal ta med meg både hodet og hjernen, ørene og hjertet for at De Grønne skal bli tre ganger så stort så fort som overhodet mulig, sa Vederhus.

Den nye partisekretæren fra Oslo har sittet i partiets sentralstyre og fått erfaring med å sitte i posisjon fra byrådet i Oslo.

Søndag valgte landsmøte også partiets sentralstyre. Det består nå av:

  • Daria Maria Johnsen (Stavanger, Rogaland, gjenvalg)
  • Toine C. Sannes (Nordland, gjenvalg)
  • Thor Haakon Bakke Bergen (Hordaland, ny)
  • Lan Marie Nguyen Berg (Oslo, gjenvalg, ny posisjon)
  • Ulf Lund Halvorsen (Vestfold, ny)
  • Karina G. Reigstad (Oslo, gjenvalg)