Marko Anttila scoret kampens eneste mål og sendte Finland til VM-finale.
Marko Anttila scoret kampens eneste mål og sendte Finland til VM-finale. Foto: Joe Klamar

Finland tok ny stor skalp og suste til VM-finale

Finlands kaptein Marko Anttila scoret kampens eneste mål i VM-semifinalen i ishockey mot storfavoritten Russland lørdag. Dermed er finnene klare for finale.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Finlands overrasker dermed mot en ny ishockeystorhet. Russland, som innledet VM med 5-2-seier over Norge, har imponert i gruppespillet og slo ut USA i en jevn kvartfinale.

Russerne har i gjennomsnitt scoret fem mål per kamp så langt i VM, men lørdag stengte finnenes målvakt Kevin Lankinen målet fullstendig.

24 år gamle Lankinen har for øvrig voktet målet for Rockford IceHogs i amerikanske AHL denne sesongen. Der har han vært lagkamerat Andreas Martinsen.

Fikk skryt

– Vår målvakt var bare helt utrolig, sa matchvinner Anttila til Viasat etter kampen.

Målet var han ikke spesielt snakkesalig om:

– En heldig stuss som gikk inn, sa den finske kapteinen.

Det var finnene som var friskest innledningsvis og hadde 15 avslutninger mot russernes elleve i den målløse åpningsperioden. Også annen periode endte uten at noen av lagene klarte å score.

Finnene fikk flere muligheter på noen giftige spillevendinger og var nærmest scoring med en puck i stolpen. Russerne hadde elleve skudd på mål, mens finnene hadde åtte.

Den finske kapteinen Marko Anttila scoret seiersmålet 9.42 før slutt. Det var den samme spilleren som reddet 4-4 og forlegning i kvartfinalen mot Sverige torsdag.

Revansj

Den finske landslagssjefen Jukka Jalonen overtok laget foran fjorårets VM. Den gang endte mesterskapet i en liten fiasko. Nå er det stikk motsatt utfall.

Sist gang finnene tok hjem VM-tittelen i 2011 gikk også mesterskapet i Bratislava.

Canada møter Tsjekkia i den andre semifinalen senere lørdag.

Canada er det eneste av de fire semifinalistene som spilte semifinale i Danmark-VM i fjor. Da ble det exit etter tap for Sveits.

(©NTB)