MDG-Landsmøtet:

Vil løse klimakrisen ved å snu avgifter på hodet

Kommunestyrerepresentant Erlend Kristensen i Sandnes MDG mener hans forslag kan løse klimakrisen.

I helgen har Miljøpartiet de Grønne landsmøte. Rundt 200 delegater fra hele landet er samlet på Fornebu, hvor det skal stemmes over både tillitsverv og valgløfter.

På programmet er det naturlig at klima og miljø står i fokus.

Kommunestyrerepresentant Erlend Kristensen fra Sandnes har levert et forslag han mener vil løse klimakrisen.

Forslaget dreier seg om en såkalt «Klimabelønningsordning».

– Det handler om at vi skal snu vårt forhold til avgifter på hodet. Det vil si at vi betaler ut alt i utbytte til folket, sier han til TV 2.

– De som forbruker mest er de rikeste. Dermed blir det en veldig god sosial omfordelingsprofil, slik at 70 prosent faktisk vil tjene på økte avgifter, fortsetter han.

Kommunestyrerepresentanten sier det foreslås å starte med avgifter som bensin og diesel og flyreiser.

– Dermed belønner du folk som velger å ta tog, buss og sykle eller kjøre elbil, sier han.

I resolusjonen heter det at partiet også vil bruke slike belønningsordninger lokalt.

Kompromissforslag

Lørdag morgen ser det også ut til at partiet når et kompromiss når det gjelder spørsmålet om vindturbiner på land. I utgangspunktet hadde MDG to diametralt motsatte resolusjoner på bordet, og det gikk mot en bitter avstemning.

Den ene ville stanse nesten all utbygging av vindmøller for å beskytte verdifull natur, mens den andre ville åpne for betydelig utbygging for å gjøre Norge til et batteri for fornybar energi i Europa.

Men i morgentimene lørdag kom redaksjonskomiteen fram til et kompromissforslag som etter all sannsynlighet blir vedtatt senere på dagen.

Forslaget går ut på at det skal gis konsesjoner til utbygging av vindkraft på land, men primært i områder med eksisterende inngrep og infrastruktur og ikke i områder med urørt preg og andre viktige natur- og friluftsverdier.

Striden om vindkraft på land har splittet miljøpartiet. Flere av talerne mente det ville være galt å bygge vindmøller i norsk natur som setter utrydningstruede dyre- og fuglearter i fare. Andre mente at klimakrisen er så overhengende at fornybar vindkraft er av avgjørende betydning for et grønt skifte.

Lørdag skal blant annet klimakutt i kommunene diskuteres.

– Elsker bomringen!

Klokken 13 talte Lan Marie Berg for landsmøtet. Hun slo fast at vi står overfor mange kriser, «men ikke en bompengekrise».

– Kjære landsmøte. Jeg elsker bomringen! slo den mammapermitterte Oslo-byråden for miljø og samferdsel fast da hun talte til MDGs årsmøte på Fornebu lørdag.

– Det gjør jeg ikke fordi jeg elsker å betale avgifter, men fordi bomringen er rettferdig og fordi den virker, sa hun.

Berg slo fast at bomringen hjelper tusenvis av mennesker som har astma og de som ikke har råd til bil og er avhengig av kollektivtilbud, og at den gjør hverdagen tryggere for syklister og barn på vei til skolen.

– Den bidrar til at lufta er bedre enn på mange år. Til at klimagassutslippene går ned. Til mindre biltrafikk. Og bomringen sikrer penger vi trenger til å bygge ut T-banen, trikken og sykkelveier, sa Berg.

Stor oppslutning

Berg slo fast at det er stor oppslutning om bomringen i Oslo og avfeide alt Fremskrittspartiets snakk om bompengekrise.

– Tenk det – at det går an at et parti kan ha samferdselsministeren og finansministeren i seks år, og så kommer det plutselig en bompengekrise seilende helt ut av det blå! Vi har en klimakrise. Vi har en naturmangfoldkrise, konstaterte hun.

– Vi har mange kriser, men vi har ikke en bompengekrise.

Berg viste også til at det for første gang på mange år er færre biler som kjører inn til byen, at flere reiser kollektivt med bil i hverdagen, og at sykkelandelen øker.

Arild Hermstad er fungerende byråd i Oslo for samferdsel og miljø i Bergs fravær.

Demonstranter

Over hele verden har skoleelever streiket for klimaet flere fredager i vår, det skjedde også fredag denne uken.

– Det er vi unge som må ta regningen for politikernes tiltaksløshet i klimapolitikken. Men i stedet for å kutte i utslipp, deler regjeringa ut nye oljefelter i Arktis, og planlegger nye flyplasser og rullebaner. Det er ikke noe vits i å studere for ei framtid hvor miljøet er ødelagt, har leder Gaute Eiterjord i Natur og Ungdom uttalt i en pressemelding.

Fredag kom flere demonstrerende ungdommer på landsmøtet til MDG. 14 år gamle Penelope Lea var en av dem. Hun holdt tale for forsamlingen og ba politikerne ta sjanser for å løse klimaproblemet.

Se Penelope Lea tale til MDG: