LAGET FAKE NEWS-SIDER: Borce Pejcev er webutvikler og jobbet tidligere for fake news-industrien i Nord-Makedonia. Ved valget til EU-parlamentet frykter både Facebook og EU at valgresultatet kan påvirkes av desinformasjon og falske nyheter.
LAGET FAKE NEWS-SIDER: Borce Pejcev er webutvikler og jobbet tidligere for fake news-industrien i Nord-Makedonia. Ved valget til EU-parlamentet frykter både Facebook og EU at valgresultatet kan påvirkes av desinformasjon og falske nyheter. Foto: Santiago Vergara/TV2

Borce (35) jobbet for fake news-industrien: – Tror ingen hadde dårlig samvittighet

DUBLIN/SKOPJE (TV 2): Webutvikler Borce Pejcev (35) fra Nord-Makedonia opprettet falske nyhetssider. Det var enkelt, forteller han.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter valget av Donald Trump som president i 2016, ble Veles i Nord-Makedonia kjent som verdens fake news-hovedstad.

Byen ligger en times kjøring utenfor hovedstaden Skopje. Landskapet er grønt og frodig, men vel fremme i den lille byen Veles er det ikke vanskelig å se at levestandarden for mange er enkel.

I utkanten av byen ligger et enormt nedlagt fabrikkområde – et stengt smelteverk. De siste årene har det vokst opp andre fabrikker i Veles; fake news-fabrikker.

TV 2 kommer i snakk med Aleksandar Zafirovski (33), som har sønnen på armen. Like ved står et bilvrak. Huset hans er et enkelt murhus.

– Leveforholdene er langt ifra gode. Det er ikke noe godt liv her, sier Aleksandar Zidarovski.

Han forstår at unge uten jobb tjener penger på å skrive klikk-saker for nett. Han anslår at gjennomsnittslønnen i Veles er rundt 2500 kroner i måneden. Mange unge er arbeidsledige.

Det begynte med helsesaker og saker om kjendiser, men de unge i Veles skjønte raskt at politikk solgte godt. Særlig amerikansk politikk opp mot valget av Trump. Saker som at Paven støttet Trump eller at Hillary var pedofil. Annonsekronene rullet inn for saker som ble likt og delt millioner av ganger, særlig i høyrepopulistiske Facebook-grupper.

Men skulle de tjene mye penger, måtte du også jobbe mye, forteller andre unge TV 2 snakker med i Veles.

– Fake news er enkelt

Borce Pejcev (35) bor i Veles, og jobber i dag i et IT-firma i hovedstaden som web-utvikler. Men tidligere var han involvert i fake news-industrien.

I en periode hjalp 35-åringen unge i Veles med å sette opp falske nyhetssider. Han sier det var enkelt. I fremgangsmåten ligger det å velge et navn som ligner på et allerede kjent nettsted, som for eksempel OregonTimes.com eller TV2PolitikkNyhet.no.

– For en vanlig person vil det ta en halv dag å lære seg å skrive artikler. Det er bare å søke på nettet og finne en artikkel, gjerne på et amerikansk nettsted langt ut på høyresiden. Noen ganger skifter de ut et bilde og en overskrift. Det er som å skrive et dokument i Word. Det er veldig enkelt, forteller han.

– Hadde folk dårlig samvittighet for å gjøre dette?

– Etter min mening, så brydde ingen seg om dette. Fordi det handlet ikke om oss, men om amerikansk politikk, ikke om vår politikk. Og det var en god mulighet til å tjene gode penger, sier Pejcev.

Han sier nøkkelen til suksess og raske penger var å ha mange Facebook-kontoer for å spre det falske innholdet. Det var viktig å få tilgang til Facebook-grupper, særlig langt ute på høyresiden, som hadde tusenvis av følgere.

Bekymring før EU-valget

Både Facebook og EU frykter at falske nyheter, desinformasjon og hat-ytringer kan påvirke resultatet av EU-valget søndag. Bare det siste halve året har Facebook fjernet 3 milliarder falske Facebook-kontoer, hvorav mange er brukt til å spre falske nyheter.

Pejcev tror imidlertid ikke at falske nyheter påvirket det amerikanske valgresultatet i 2016. Han mener folk fortsatt skaffer seg kunnskap om politikk gjennom de tradisjonelle mediene.

I dag har han forlatt fake news-industrien.

– Facebook har stengt ned en masse kontoer som ble opprettet i Veles, og det er blitt mye vanskeligere å spre falske nyheter, mener han.

– Synes du falske nyheter er et demokratisk problem?

– Nei, sier Pecjev.

Vil snu ryktet

Elica Gashtova (74) bor også i Veles. Hun tror arbeidsledighet kan friste unge til fake news-industrien.

– Jeg tror rett og slett ungdommen ikke har noe bedre å gjøre. De henger rundt i gatene på dagen og på barene om natten. Kanskje får de litt penger av foreldrene, hvis de har noen inntekt, sier Elica.

Hun er imidlertid ikke enig i at alle såkalte falske nyheter er så falske.

– Kanskje er det noe sant ved dem også, sier hun.

Ordføreren i Veles, Ace Kocevski, er ikke så glad for byens dårlige rykte. Han forteller til TV 2 at han vil snu ryktet som verdens faks news-hovedstad til noe positivt, og forsøker å opprette et tech-universitet i byen.

EU-valget går av stabelen i alle EUs medlemsland denne helgen. Storbritannia. Tsjekkia og Irland startet valget før helgen, mens de fleste landene har valgdag søndag 26. mai.

Fra klokken 22 søndag kan du følge vår spesialsending om EU-valget på TV 2 Nyhetskanalen.