KANDIDAT: Boris Johnson er en av de mulige kandidatene til å ta over etter Theresa May.
KANDIDAT: Boris Johnson er en av de mulige kandidatene til å ta over etter Theresa May. Foto: Oli Scarff/AFP

Johnson åpner for «no deal»

Storbritannia forlater EU med eller uten avtale i høst, fastslår Boris Johnson, som antyder at han som statsminister kan forhandle fram en bedre brexitavtale.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Storbritannias statsminister Theresa May kunngjorde sin avgang i en sterk tale utenfor statsministerkontoret i London fredag. Dermed er konkurransen i gang om hvem som skal overta etter henne.

En av de mulig aktuelle kandidatene er britenes tidligere utenriksminister Boris Johnson.

Ifølge Johnson må Storbritannia være forberedt på å forlate EU uten en avtale dersom det skal være noe håp å få forhandlet fram en god nok brexitavtale, ifølge

– Vi kommer til å forlate EU 31. oktober, med eller uten en avtale, sier Johnson ifølge Reuters.

Johnson sto i sin tid i spissen for kampanjen for å få britene til å stemme for en EU-utmelding. Da statsminister Theresa May fredag kunngjorde at hun går av som de konservatives partileder 7. juni, sa Johnson at han «selvfølgelig» tar opp kampen om å bli ny statsminister.

Johnsons strategi for å få til det som i hans øyne vil være en bedre brexitavtale, er å forberede landet på et «no deal»-utfall.

– En ny leder vil ha mulighet til å gjøre ting annerledes med momentum fra en ny regjering i ryggen, sier Johnson ifølge Reuters under en økonomikonferanse i Sveits.

Johnson trakk seg som utenriksminister i fjor i protest mot Mays brexitplan.

(©NTB/TV 2)