DØMT: Jake Patterson har sagt seg skyldig i å ha kidnappet Jayme Closs og for å ha drept foreldrene hennes. Her avbildet under høringen i mars.
DØMT: Jake Patterson har sagt seg skyldig i å ha kidnappet Jayme Closs og for å ha drept foreldrene hennes. Her avbildet under høringen i mars. Foto: T'xer Zhon Kha/The Post-Crescent/AP

Holdt Jayme (13) fanget i 88 dager:

Dømt til fengsel på livstid

Jake Patterson ble fredag dømt til fengsel på livstid for å ha kidnappet Jayme Closs og for å ha drept foreldrene hennes.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag kveld ble 21 år gamle Jake Patterson dømt til dobbel livstidsdom, i tillegg til 40 år i fengsel, etter å ha kidnappet Jayme Closs (13) og drept hennes foreldre med skudd i hodet på kloss hold.

«Jeg var smartere», sa Jayme Closs i en uttalelse, som ble lest opp i retten på hennes vegne fredag.

«Jeg så på rutinene hans og tok tilbake min frihet. Jeg vil alltid ha min frihet og han vil ikke. Jake Patterson kan aldri frata meg mitt mot. Han trodde han kunne kontrollere meg, men det kunne han ikke.»

– Ondskap i egen person

Før dommeren leste opp kjennelsen, fikk Jake Patterson mulighet til å få ordet. Da sa 21-åringen:

«Jeg vil bare si at jeg er villig til å gjøre alt, for å ta tilbake det jeg gjorde. Absolutt alt, for å bringe dem tilbake. Jeg er så lei meg», sa Patterson med skjelvende stemme før han brast ut i gråt.

Dommer James C. Babler sa at han har vært tilknyttet retten i 40 år og dommer de siste 16 årene.

– Jeg har sett mange lovbrudd opp gjennom min karrière, men dette er noe av det verste jeg har vært borti. Du er en av de farligste personene som går på denne planeten. Du er ondskap i egen person, sa Bable til Patterson før han dømte 21-åringen til livstid i fengsel.

– Lever i frykt

Seks av Jayme Closs sine familiemedlemmer uttalte seg i retten fredag kveld norsk tid. En av dem var Jennifer Jean Smith, søsteren til Jaymes mor, Denise Closs.

– Du har tatt så mye fra meg og min familie, sa hun henvendt til Patterson i retten.

– Jeg får ikke ut av hodet det jeg vet om hva som skjedde med min søster den siste tiden i hennes liv, da hun prøvde å beskytte Jayme, fortalte hun videre.

Videre sa Smith at familien fortsatt lever i frykt etter drapene og kidnappingen.

– Jayme har ikke lenger hjemmet sitt, soverommet sitt eller tingene sine. Alt det er bare vonde minner for henne nå. Hun lever i frykt og har ikke et normalt liv for en 13-åring, alt på grunn av det du gjorde, sa hun henvendt til Patterson før hun avsluttet:

– Jeg vil ikke la deg ødelegge familien min lenger. Vi kan bli lykkelige igjen.

– Ingen vinner i dag

Kelly Engelhardt, lillesøsteren til Jamies far, James Closs, sa i sin uttalelse at hun fortsatt ikke kan tro det som skjedde i oktober i fjor.

– Jeg tror fortsatt at jeg kommer til å våkne en dag og forstå at alt er en vond drøm. Men nå er vi her og ingen av oss kommer til å vinne i dag. Ingen av oss kommer til å få familiemedlemmene våre tilbake, sa hun og fortsatte:

– Jeg husker kvelden etter at det skjedde. Vi var hjemme og måtte legge oss. Jeg har aldri vært så redd i hele mitt liv. Jeg var livredd for søsknene mine, for barna mine, for alle, for vi visste ingenting. I 88 dager måtte vi høre på folk spekulere og snakke om familien vår. Vi visste ingenting om hvem som var involvert eller om vi var i fare, og det var ekstremt utmattende.

Planlagt kidnapping

Rettsdokumentene har avslørt grusomme detaljer rundt kidnappingen av den 13 år gamle jenta.

Blant annet kommer det frem at Patterson forsøkte å kidnappe Closs to ganger, før han til slutt lyktes i oktober i fjor.

Det hele begynte da han tilfeldigvis så henne gå inn i en skolebuss i fjor høst.

– Da han så henne visste han at det var jenta han skulle ta, heter det i rettdsokumentene.

Blant annet forberedte 21-åringen seg til kidnappingen ved å barbere vekk alt hår fra hodet og ansiktet for å unngå å etterlate seg DNA-spor.

Våknet av hunden

Jayme Closs har fortalt etterforskere at hun våknet av at familiens hund bjeffet, da hun så en bil i oppkjørselen. Da faren James Closs (56) skulle finne hva som foregikk, ble han skutt i hodet og døde.

Deretter tvang 21-åringen seg inn på badet der Jayme og moren Denise Closs (46) gjemte seg.

Inne på badet klarte Denise å ringe 911, før Patterson klarte å ta seg gjennom den låste baderomsdøren.

Mor og datter satt klynget til hverandre i badekaret.

Han beordret da Denise Closs til å dekke datterens munn med teip, men måtte gjøre det selv da hun ikke klarte å gjøre det.

Deretter bandt han 13-åringen, før han drepte moren med et skudd mot hodet. Han dro Jayme Closs gjennom hennes fars blod, ut av huset og inn i bilen sin.

Patterson tok med seg 13-åringen til en hytte rundt 110 kilometer nord for hennes hjemsted, Barron.

Mens hun var i fangenskap skal Patterson blant annet ha tvunget henne til å gjemme seg under en seng når han fikk besøk. Blant annet hadde han familie på juleselskap mens 13-åringen var fanget.

Dette bildet viser hytta hvor Jayme Closs ble holdt fanget av Jake Patterson..
Dette bildet viser hytta hvor Jayme Closs ble holdt fanget av Jake Patterson.. Foto: Aaron Lavinsky/Star Tribune via AP

I dette området kom Jayme Closs ut av et skogområde i januar, og tok kontakt med Jeanne Nutter som luftet hunden sin. Da hadde 13-åringen vært borte i 88 dager.

Jeanne Nutter luftet hunden sin da den savnede 13-åringen kom ut av et skogsområde og presenterte seg som Jayme Closs.
Jeanne Nutter luftet hunden sin da den savnede 13-åringen kom ut av et skogsområde og presenterte seg som Jayme Closs. Foto: Kerem Yucel/AFP

Fikk dusøren selv

Kort tid etter ble Patterson pågrepet av politiet, fordi Closs selv klarte å beskrive kjøretøyet til 21-åringen.

I etterkant har 13-åringen fått mye skryt for at hun klarte å komme seg unna kidnapperen og at hun ga politiet opplysninger som bidro til pågripelsen.

Tidligere i mai ble hun kåret til «hometown hero», skriver CBS News.

– Du lærte oss en viktig lekse: Uansett hvor alvorlig situasjonen din er, uansett hvor mørke dagene dine blir og uansett hvor umulige omståndighetene virker, er det alltid håp, sa den republikanske politikeren Romaine Quinn da han delte ut prisen.

Closs har også fått dusørpengene, 214.000 kroner, som ble utlovet mens hun fortsatt var i fangenskap.

Sa seg skyldig

I mars sa Patterson seg skyldig i å ha drept foreldrene til 13-åringen og for å ha holdt henne innesperret i 88 dager.

I tillegg var 21-åringen siktet for væpnet ran, men denne siktelsen frafalt underveis i høringen.

Ifølge Washington Post var det en gråtende Patterson som sa seg skyldig under høringen i mars.