Theresa May går av som partileder og statsminister

– Det har vært mitt livs glede å tjene landet jeg elsker, sa Theresa May da hun annonserte sin avgang fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Storbritannias statsminister Theresa May går av som konservativ partileder. Dermed er konkurransen i gang om hvem som skal overta etter henne.

May kunngjorde sin avgang i en sterk tale utenfor statsministerkontoret i London fredag klokken elleve.

Se den følelsesladde talen øverst i saken

Går av 7. juni

– Jeg har gjort alt jeg kan for å få gjennom folkets vilje. Jeg lykkes dessverre ikke. Jeg prøvde tre ganger, innledet May.

– Det er nå klart for meg at det er i landets beste interesse at en ny statsminister leder innsatsen. Så jeg kunngjør i dag at jeg vil gå av som leder for det konservative partiet fredag 7. juni, slik at en etterfølger kan velges, sa hun.

Avgangen sammenfaller med at president Donald Trump kommer på statsbesøk til landet. May la til at hun vil fortsette å fungere som statsminister inntil valgprosessen er fullført.

Tok til tårene

– Det er og vil alltid forbli en stor sorg for meg at jeg ikke var i stand til å levere brexit, fortsatte May.

May tok til tårene da hun til slutt takket for muligheten til å lede landet.

– Det har vært mitt livs glede å tjene landet jeg elsker, sa hun, og avsluttet på den måten et dramatisk kapittel i britisk historie.

Det konservative partiet vil dermed ha en lederkamp foran seg der en rekke navn er med i spekulasjonene. Dette er en omfattende prosess, og en ny leder vil trolig ikke være på plass før i slutten av juli.

Like fastlåst

Den nye partilederen vil mer eller mindre automatisk overta som statsminister, og har ingen bedre forutsetninger for å rydde opp i brexit-kaoset enn May hadde.

– Parlamentet vil ha den samme sammensetningen med de samme meningene, sier redaktør i britiskpolitikk.no, Trine Andersen, til TV 2.

Boris Johnson er favoritt til å ta over, og har allerede lansert sin nominasjon. Han er imidlertid ikke ukontroversiell Han er særdeles upopulær i Skottland, og kan koste de konservative i Skottland mange stemmer. Han er heller ingen samlende person, og vil ha en mer brutal brexit, noe mange frykter vil gå hard ut over næringslivet i Storbritannia.